За життя

А чи знаєте ви, що відбувається з конвалією (для невігласів - ландыш) після цвітіння, якщо її не зрізали браконьєри і не продали на базарі чи в перході?




Лісова суниця визирає з під-куща так:




Дзвоник - він насправді не синій, а бузковий:




Гусінь буває різна:



Ну а це що за подобство, я так і не з'ясував:

- Чи не будете ласкаві сказати, - несміливо озвалася Аліса, - навіщо ви фарбуєте троянди?

П'ятірка з Сімкою промовчали і тільки глипнули на Двійку. Той почав пошепки пояснювати:

- Розумієте, панно, отут повинен був рости червоний кущ, а ми взяли та й посадили білий. І якщо Королева це виявить, нам усім, знаєте, постинають голови. Тому, панно, ми й стараємося, аби ще перед її приходом...


(вчора пів-дня вивчав питання, пов'язані з трояндами, так що я тепер майже знавець :)


Якщо вас зацікавили троянди не тільки як джерело приємного запаху чи предмет для подарунку, то перш ніж занурюватись в тему чи, тим більше, бігти за горщиком в магазин, прочитайте наступні нехитрі правила:
  1. Визначіться з вашими потребами і можливостями по вирощуванню. Більшість троянд вирощують на грунті, хоча є певна кількість домашніх форм (вирощуються в горщиках). Деякі троянди треба на зиму захищати (накривати тощо). Деякі сорти троянд потребують відкритої площи, а деякі (плетисті) потрібно саджати з опорою, тобто біля паркану чи бесідки (про це далі). Троянди погано ростуть під деревами та в тіні. Також вони вибагливі до сонця і поливу. Якщо ви можете їздити на дачу раз на тиждень чи на місяць, треба передбачати автоматичний полив.
  2. Виберіть сорти, які вас цікавлять. Сортів троянд дуже багато (біля 300), вони відрізняються як формами, так і багатьма іншими параметрами, а саме:
    • форма рослини: кущова (звичайний кущ), штамбова (малі архітектурні форми на базі одного стовбура і багатьох гілок, які починаються від середини або верху стовбура), плетиста (рослина оплітає опору, таку як паркан, бесідка, стіна тощо), флорібунда (це фактично кущова троянда, в якій квітки сидять не на окремих ніжках, а групами по 7-10 штук), шраби (середнє між кущовою та плетистою трояндами), мініатюрні троянди для вирощування в приміщенні.
    • форма квітки. Форм квітки залежно від кількості та форми пелюстків розрізняють біля десятка, і найбільш "популярна" форма (та, яку ми бачимо на фотографіях) , конус, - це лише одна форма з десятка, і решта форм - як на мене не дуже приваблива візуально.
    • розмір квітки. Бувають квітки великі, а бувають (у флорібунда і мініатюрних) зовсім маленькі.
    • наявність запаху. Не кожна троянда пахне, і не кожна, з тих що пахне, пахне саме трояндою
    • скільки разів квітка буде цвести протягом року. Різні сорти квітнуть по-різному.
    • кольори. Кольорів у троянди буває багато, але всі вони пов'язані з червоним, білим або жовтим базовими кольорами. Немає троянд насиченого зеленого кольору (є декілька сортів салатового або світло-зеленого кольору, але не насиченого зеленого). Троянди "синього" кольору насправді мають кольори між бузковим та фіолетовим. Чистого синього і блакитного кольору у троянд не було до цього року, коли одразу японська і американська компанії проголосили, що шляхом генної інженерії виведено синю троянду. В широкому продажі саджанців справді синіх чи блакитних троянд поки що немає. Якщо дуже хочеться, можна пофарбувати білу - виглядає фантастично красиво, і на вигляд фарбована не відрізняється від виведеної генетично модифікованої (див. епіграф). Чорні троянди - це дуже темночервоні. Якось викладу фотографію того, що зараз розквітає у нас.
  3. Почитайте (хоча б базові поняття) про те, як троянди вирощують та розмножують. Якщо цього взагалі не знати, то може вирости шипшина замість троянди. І вини продавця в цьому не буде - це ви недодивились і недочитали.
  4. Купуйте троянди від відомих виробників. Розведенням троянд на продаж в промисловому світовому масштабі займається обмежене коло фірм (напр. Cordes і кілька інших). Вартість такої троянди - біля 20 доларів за саджанець і на неї надається сертифікат-гарантія того, що виросте заявлений сорт троянди. Купівля троянд на базарі чи з рук - це лотерея з довгим часом очікування (аж поки не зацвіте).
  5. Продають саджанці навесні і під осінь. Влітку розпродають весняні залишки. Якісний товар отримати влітку майже неможливо. Виняток - квіти в горщиках, які в цих горщиках росли і ростуть.
Ну і останнє правило: троянда досить вибаглива до добрив і піклування. Тому краще посадити 3-5 кущів і забезпечити їм якісний догляд, ніж саджати для душі плантацію (а зустрічаються і такі люди), і потім економити на добривах і догляді.
Минулого року ми купили одну з перших сушок для овочів і фруктів. Це такий круглий кухонний пристрій, на якому є 4-5 пластикових піддонів з дірками. На ці піддони кладуться овочі, фрукти, ягоди, які ви хочете засушити або зав'ялити, і далі це все діло там сушиться. На повне висихання томата чи чорниці потрібно десь 2 доби. Певні фрукти (як то диню) в'ялять, це займає трохи менше часу.

Минулого року ми сушили і в'ялили томати, перець, чорницю, брусницю, банани (для експерименту), диню. Чорницю і брусницю пожерла моль, а решту ми чудово з'їли за зиму. Банани свої смачніші, аніж в'єтнамські. В'ялені продукти краще тримати в холодильнику або в вакуумній упаковці. Сушені - в герметичній упаковці з вищевказаної причини. Зауваження: моль проїдає поліетилен і целофан, тому целофановий пакетик не може вважатись герметичною упаковкою.

Цього року вже виростили і засушили мелісу (це така трава з лимонно-м'ятним смаком. Кладеться в чай). Зараз сушимо полуницю. Аромат стоїть на весь дім. Такий собі натуральний освіжувач повітря ...

Виросла така цікава квітка, про яку я здалеку подумав, що це метелик. Правда, схожа на індіанське вбрання?

Наступил сезон земляники и мы (в третий раз за пол-года) решили сходить в лес. В предыдущий наш поход мы нашли большие площади земляники и даже отметили их на Яндекс.Карте (чтобы с телефона смотреть и ориентироваться). В этот раз решили пойти туда попастись. Было, правда, подозрение, что еще рано, но почему бы не рискнуть.

Собирался дождь. Об этом говорило небо, черное со всех сторон, но над нами (как обычно) было солнце и пара кучевых облачков. Поэтому выдвинулись. GPS (видимо ввиду туч) в лесу работать отказался, поэтому мы как настоящие бешеные собаки (которым 10 км не крюк) пошли не на запад на поляну, а на север, чтобы обогнуть весь наш квадрат леса (когда-нибудь покажу на карте, как он выглядит). Посреди дороги, в лесу, нашли цветущую чайную розу с несколькими десятками цветков и ароматом на 3-4 метра. Что она делала в лесу, неизвестно. Пойдем с лопатой, выкопаем половину (ей все равно - она разрастется, а нам приятно). Дождь пошел, но быстро прекратился.

Дальше мы развернулись и пошли в сторону поляны. Ландышей - уйма, но они уже отцвели (на некоторых были видны плоды на месте цветков). Кое-где попадается замляника, но ей таки еще рано. Зато малиной и ежевикой все заросло, и уже завязались ягоды. Т.е. можно будет через месяц идти в лес с ведрами, собирать. На земляничной поляне тоже еще рано :(. Но земляники мы слегка пособирали.

А какая все-таки в лесу земляника ароматная, совсем не то, что на грядке. Если куст ростет на солнце, то ягода насыщено сладкая, аж приторная попадается. Если совсем в тени , - кисловато-горькая (даже спелая).

Назад шли с большим желанием прилечь на травке, но в хвойном или смешанном лесу это не так то просто сделать - иголки колючие :). И тут уже я оценил наш лес. Воздух прохладный (~17 градусов и высокая влажность). Если игнорировать шум дорог (почему-то в лесу он разносится очень далеко и становится довольно неприятен), то состояние леса можно определить как безвременье - невозможно сказать с уверенностью, какой сейчас период года. Птицы поют по-весеннему, зелень уже летняя, а воздух прохладен как осенью. В чем-то ее можно сравнить с музыкой lounge.

А фотоаппарат я не взял, поэтому красоту вам не покажу. Через неделю пойдем за земляникой опять, тогда уж возьму обязательно.

UPD: мы решили розу пересадить к себе. Вот она в родном месте:


А вот она уже у нас во дворе (марафет мы не наводили ибо грунт осядет и разравняется, а цветки мы сейчас все будем обрезать для лучшей приживаемости куста:


На виставці Агро-2009 на ВДНГ в торгових рядах продають кущі чорниці різних сортів по 60 грн (плодоносні, в пакетах із землею). Ми купили два кущі, можна було більше, але починався рясний дощ, а йти до машини було далеко. Увага - паркуватись там *надзвичайно* складно. Крім чорниці продавали виноград, полуницю різних сортів і декоративні квіти. Більше плодових кущів практично не було (було дві точки з смородиною і чимось різноманітним, але вони були слабкі). Окремою експозицією була велика виставка тварин (свиней, корів і овець). Ще були кролі (нецікаві) і норки (чорні і сизі), дуже великі і красиві.
Бачив сьогодні в переході на Політехнічному інституті сині троянди. Виглядають красиво, але дружина сказала, що в них листя наче трошки із синім відблиском, тобто, можливо, що вони підфарбовані. Тепер сижу, розмірковую.

В природі існують і сині, і блакитні троянди (яндекс вам на допомогу). В мене під вікном спальні посаджені кущі (по одному) чорної, синьої і блакитної троянди, але собака зжер майже весь кущ, і ми не знаємо, який (підозрюю, що як раз синій). Так що, коли виростуть, побачимо.

UPD: про блакитну мене розвели, а синій кущ начебто прокльовується. Він, звичайно, не справжній синій, але схоже на один з сортів "Blue ... " (вони рожево-фіолетові).
За время пути собачка могла подрасти.

Завдяки секретному засобу від анунахів ми за місяць виростили плодоносний кедр:



Звичайно, це не ті малютки, які ми купували місяць тому. Ці кедри (3 штуки) ми тільки що придбали за смішною ціною в $80 за штуку.
Їм вже щонайменше по 12-13 років, і той кедр, що на знімку вище, вже плодоносний:



і ближче:



і, ні, ці шишечки їх не палять ;).

Над нашим будинком почався досить сильний дощ і я виставив відро на вулицю, щоб заміряти, скільки дощу падає на площу відра (виходячи з того, що кущу дістається в 2-3 рази більше, ніж площа верхньої частини відра). За пів-години в відро налилося ... приблизно склянка (200-300 мл) води. Навіть якщо вважати, що відро я виставив не з самого початку, навряд чи в нього налилося б більше літру води. Висновок - поливати рослини краще зі шлангу навіть в умовах дощової погоди.
Посадили вчора. Рожевий каштан виглядає просто фантастично.





В нього є квіти і навіть маленькі каштанчики:


  • Архів

    «   Травень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31