За життя

Дочка придбала татові іграшку. Дуже гумовий сир і дві гумові мишки. Більшість дірок скрізні, хоча є і "схованки". Мишей можна проштовхнути (права миша на світлині), або сховати (ліва миша). 84 гривні.

Колись бачив на Андріївському узвозі картину - шмат сиру (дуже схожий на іграшку) і звідти стирчить така сама миша. Тоді, коли бачив, грошей із собою не було, а потім багато разів дивився, вже не було тої картини.

1c55a61c816c50bf6baa54c8ae403c41.jpgab9014a523f5ea25005072d54e77a78d.jpg
Все фігня, крім бджіл.
Бджоли - теж фігня, але їх багато
Бджоли всьо. Віддалися. Приїхали вчора хлопці з газелькою, запакували, завантажили, і повезли на краще місце, де є корм влітку і де за ними доглядатимуть.

В лісі стало пустіше - лише стовпчики-підставки під вулик самотньо стирчать. І ніхто не літає. А рожева акація лише сьогодні розкрила чергове суцвіття, але вже немає, для кого. Лише з десяток бджіл, що заблукали, прилетіли і полетіли собі шукати нову домівку на сусідній пасіці.

Хотів був якусь світлину із бджолами вставити, і ту не знайшов. Хоч тут старе подивіться.
Зазвичай дорослим людям "з нуля" щеплення не роблять, а роблять підтримуючі після дитячих вакцінацій. Але оскільки в нас із дружиною дитячих записів не збереглося, то ми всі щеплення робимо так, наче вони перші.
Так чи інакше, нам була потрібна доросла вакцина від поліоміеліту. А їх немає! Телефонували в усі клініки, котрі заявляють про проведення щеплень. Тоді пішли в гугль... Вакцини роблять дві компанії, Санофі і ГлаксоСмісЛайн. Ми зателефонували в Санофі Україна, де нам дуже допомогли, надавши телефони дистрибуторів, котрим вони востаннє відвантажували вакцини. В одного з дистрибуторів вакцина лишилася. Але вона упаковками по 10 штук, приватним особам не продається, та й не має це сенсу (нам треба не лише вакцинацію, але і документи про неї). Тоді ми домовилися з клінікою, котра робить нам вакцинації, що вони придбають в цього дистрибутора вакцину - для нас і собі про запас. На закупівлю, слід зняти капелюха, в них пішло 2 доби (в середу зв'язалися, в п'ятницю вакцина вже була в клініці), і сьгодні нам зробили щеплення. Тепер те саме треба зробити з дорослими вакцинами від пневмонії, але вони начебто є в іншій клініці.
У зв'язку із приходом магазинів Jysk (читається Юск) в Україну, маю зазначити наступне:

я в Ризі купив собі для роботи дуже зручне крісло. Коштом в 170 євро воно було мені зручніше, ніж крісла від Рекаро, що коштують вдесятеро більше. І от в Києві в Юсках є ці самі крісла по $140 ( 3 тис. гривень).

Якщо ви шукаєте собі крісло, зверніть увагу на цю пропозицію. ""Крісло офісне Gadbjerg". Воно не б'є рекорди з кількості налаштувань, зокрема спинка і сидіння мають фіксований кут нахилу, і можуть бути перекоси, але реально крісло дуже зручне.

На сайті Jysk написано, що це товар лише для інтернету, але це ж крісло є і в каталозі, а купувати його слід спершу посидівши в ньому. В магазині вони є, я сам бачив.
Бачу банер-рекламу фільма "людина-мураха".

"Так", - думаю, - "людина-павук вже була, муха вже була. Тепер мураха. Скоро зніматимуть фільм Людина-Амеба".

І тут розумію, що на такий фільм ніхто не піде, бо людей-амеб на вулицях і так мільйони. Нецікаво буде.
Я живу на самому краю Києва, в непрохідному місці і від нас до громадського транспорту кілометр пішки. Тобто певна глухомань.

Заходить дружина в дім і каже "там якийсь хлопець напідпитку, телефон свій шукає". Виходжу - таки хлопець, попросив води. Як опинився біля нас -- не пам'ятає взагалі, нічого немає (каже, що мав телефон, сумку з паспортом і грошима). Каже "заснув п'яний". Але якби він тут спав, собаки би мене попередили, тобто спав він не зовсім тут (якщо спав). З розпитувань з'ясувалося, що останнє що він пам'ятає, була зупинка часника, щоб їхати додому вчора ввечері.

Тобто хлопця, ймовірно, опоїли ще в машині (поведінка і стан не схожі на втрату пам'яті з-за алкоголю - це явно щось наркотичне було), забрали все, що було, і викинули подалі від міста. Ну, добре, хоч голову не проломили.

Я хлопцеві дав грошей на дорогу, води, капці (з нього навіть кросівки зняли), зателефонувати дівчині, і відправив додому на Троєщину.

Але загалом "его пример другим наука" - не пийте поза домом, і не сідайте в приватні автівки. Якщо вже сідаєте - відправляйте СМС-кою рідним номер автівки до того, як в неї сісти.
Хоча я власне програмуванням давно вже не займаюсь, для власних потреб іноді пишу якісь малі програмки або скрипти. Один з таких скриптів - SFTP клієнт для завантажування зібраних файлів наших продуктів з build server'а на web server.

Вчора неочікувано помітив, що при завантаженні певного файлу на першій спробі виникає division by zero, а друга проходить нормально. А така помилка в коді (по пам'яті) можлива лише при діленні на розмір файлу, що дорівнює 0. Дивно ...

Поліз розбиратися, а виявилося все набагато смішніше і цікавіше. В кінці завантаження для краси зроблено виведення швидкості завантаження.

До червня білд-сервер і веб-сервер жили в різних кінцях світу. А зараз вони живуть в двох VM на одному залізному сервері.

І от коли рахувалася швидкість завантаження (розмір / час), файл передавався (! по SFTP, з PKI handshake'ом!) менш ніж за GetTickCount granularity (теоретично 1 мс, практично біля 10 мс), звідки і виникало ділення на 0. Що дає мені ще один привід здивуватися, адже за нашими старими вимірами на реальній машині PKI handshake займає біля 10 мс, а тут весь файл розміром 23 Кб передається за швидший час.
Британець Меркьюрі співав "I want to break free".
Американець Eminem співав "I am whatever the way I am".
"Латинос" Рікі Мартін співав "Living la vida loca"

Українець Вакарчук співає "Вставай, мила моя, вставай, більшого вимагай". Не "більшого здобувай", не "більшого досягай", а "більшого вимагай". І в цьому весь совок.
Смартфон з NFC можна використовувати замість безконтактної платіжної картки. В теорії. А от практику я і вирішив сьогодні опробувати.

Леруа Мерлен -- наклейки про paypass висять на касі. Кажу касирші "хочу заплатити paypass'ом" -- вона мене не розуміє. В них ще немає зчитувачів, а наклейку вона сама вперше побачила, коли я пальцем в неї тикнув.

Мегамаркет - карткою платив без проблем, спробував тепер смартфоном.

Щоб оплата працювала, потрібен цілий комплекс дій:
1) створити віртуальну карту в приватбанку для оплати через телефон. Карта прив'язується до рахунку основної карти, але має окремий номер і пін.
2) поставити додаток Приват24 на смартфон та вказати в системних налаштуваннях, що для платежів слід використовувати Приват24.
3) ввімкнути NFC
4) головне - залогінитися в додаток перед оплатою. Нефігова дірка в безпеці.

При піднесенні телефону до зчитувача телефон з'єднується з банком для авторизації. Це триває 5-6 секунд, телефон прибирати від считувача не можна. При авторизації показується залишок на карті (не знаю, до чи після списання, але гадаю, що до). Після авторизації потрібно ще ввести пін-код на зчитувачі (не на телефоні).

Картка читається миттєво за 1-1.5 сек, причому з гаманця можна її не діставати (я прикладаю закритий гаманець).

З точки зору безпеки платити телефоном небезпечно -- по-перше, телефон опиняється розблокованим і з логіном в фінансову програму (навіть, якщо нею не можна гроші витратити, я не хочу, щоб хтось пасся в моїх банківських виписках та контактах родини), а по-друге ви його показуєте всім в черзі і за касою, а там можуть бути люди різного ступеню моральної стійкості. Картку вони не вкрадуть, бо пін не знають, а от телефон їх може зацікавити (особливо дорогий з NFC чіпом).

Висновок - платежі телефоном мають сенс лише якщо у вас картка без NFC чіпа і ви не збираєтеся її міняти. Або якщо приберуть весь цей цирк із логіном в додаток і в телефоні не буде потрібно нічого активувати (крім, можливо, розблокування екрану) для того, щоб зробити платіж (5 секунд можна і потримати телефон, то не проблема).

Якщо коротко - фтопку.
Це вам не базар.

05b072f3aff2d6438bf53473c00fe33d.png
  • Архів

    «   Травень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31