За життя

Англійський варіант оповідання "До зірок" опубліковано тут:

З пів-року чи рік тому в тодішньому Твітері написав одній мешканці Москви, що їм ще доведеться вчити мови "понаїхавших" з Середньої Азії. Звісно, вона мене не зрозуміла, хоча вже тоді втікачі від мобілізації з РФ їхали в Казахстан тощо (і потім плакали, що доводиться місцеву мову вчити).

А зараз побачив пропозицію в пейсбуці щодо реєстрації бізнесу в Киргизстані. Чекаємо на пропозиції з КНДР.  
Ймовірно, десь в тропічних широтах це звичне явище, але я в Європі (та й взагалі) таке почув вперше. Нічна гроза з блискавками та громом — явище звичне; але зараз грім не гримів, а гув протягом 20-30 хвилин — блискавки не припинялися і спалахували одна за однією майже безперервно. Я зараз знаходжуся між горами та морем, тому, можливо, відбувалося ще й певне відлуння від гір. Але все одно, гудіння шторму вночі та безперервні блискавки створювали відчуття мандрівки на Юпітер чи Сатурн.  
Попросив chat.bing.com написати функцію, що декодує json. AI написав функцію, тут же її стер і вибачився. І так три рази. Потім на питання відповів, що він має дотримуватися rules and guidelines.

Ок. Я пішов на chat.openai.com з тим же питанням. Той написав мені функцію, але не дуже оптимально.

Тоді я повернувся на chat.bing.com та попросив пооптимізувати написану "колегою" функцію. І отримав рівно той код, який chat.bing.com писав від початку.  
Все-таки macOS - напрочуд крива система. В ноутбуці, що знаходився в режимі Sleep (тому що режим Hibernate ця система не вміє) закінчився заряд батареї. Ноутбук вимкнувся; при спробі його завантажити (зарядивши батарею) отримуємо повідомлення про необхідність перевстановлювати систему. Схоже, що зі втратою всіх даних. Не те щоб в мене там щось важливе було (це тестова система), але навіть перевстановлення Parallels та віртуалки з Windows - це клопіт на півдня мінімум.  

TLD

Для реєстрації домена в зоні .BJ ви маєте мати street address в Беніні (Benin).  
Виявляється, багато хто з мого покоління не знає анекдот про пугача і мишей. Гм.  
До нас приїхав Depeche Mode. Я пропустив їх в дитинстві, не цікавився і пізніше. Знаю з їхнього репертуару дві чи три пісні.

Кількість людей, що йшли на концерт, була не меншою за гру національної хокейної збірної. І майже всі в футболках DM або просто всі в чорному. І всім під 50 (що логічно).

Я не очікував. Не знаю, що вони там зараз співають (and I could not care less), але цікаво, що на них йдуть в таких кількостях. Хоча свого роду "депеши" були субкультурою навіть в СРСР.  
Англійський варіант оповідання "Дозвольте запитати" опубліковано тут:

Тільки нещодавно дізнався, що Windows 10 по-іншому від старіших систем використовує пам'ять. Всі ранні системи тримали вільну оперативну пам'ять, а те, що не використовується, скидали на диск. Зараз же, оскільки диски стали швидшими (здебільшого тому що SSD), Windows використовує всю оперативну пам'ять по максимуму, а потім починає скидати зайве на диск.

Коли це важливо - в мене є дві віртуальні машини, які майже весь час використовуються разом, але мають існувати окремо з різних причин. Пам'яті в них - 4GB та 8GB відповідно. На ноутбуці лише 16GB RAM (більше не влазить):). Тобто на host OS і всі її додатки лишається 4GB. Так от, в ранніх білдах Windows 10 дві машини співіснувати не могли - як тільки вся RAM захоплювалася, VMWare Workstation починала погано поводитися (гальмувати, падати). Зараз же можна запустити дві віртуальні машини, а вінда інтелігентно вивантажує непотріб з Host OS в pagefile. Підозрюю, що тут і без допомоги VMWare не обійшлося - вона стала коректніше працювати з часом. Але підсумок дуже приємний - те, що ніколи не працювало як слід, почало працювати.
  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30