За життя

Заїхав у справах до Києва на плагін-гібриді. В будинку в мене розетка відсвяткувала свою потрібність - 13 років тому я спеціально вивів в гаражі розетки в місця для заряджання автомобілів. Ось, стали у пригоді.

Щодо поїздок по Києву:

1. Самої батареї не вистачає. В середньому за ці дні я проїжджав 60 км за раз (від виїзду з дому), а батарея - на 45-50 км. Тому доводиться їздити в режимі гібрида.

2. В гібридному режимі споживання по Києву по пробках виходить менше ніж 3 л/100 км + електрика з акумулятора (десь 8 кВт). Але оскільки електрика зовсім дешева в мене (особливо вночі або коли сонце - в мене сонячні панелі), то можна нею знехтувати.

3. Якби в Києві були самі гібриди, дихалося би значно легше, тому що машин стало просто вдвічі більше ніж рік тому, пробки всюди, а ДВС в пробках це бензин на вітер.
Никуда не ходи, прямо здесь раздевайся (с) анекдот про грузинів
І куди податися бідному водієві вантажівки?

b3177280989d40e6384b216c5e8a7d25.jpg
Проходив сьогодні Андріївським узвозом і мав нагоду оцінити архітектурний витвір, навколо котрого взимку велися запеклі баталії. Найсмішніше в усіх тих баталіях, як і в більшості суперечок, що їх ведуть українці в соц.мережах, те, що істина, як і в Секретних Матеріалах, десь поруч.

З архітектурної точки зору будівля, безумовно, вдалася. Все виглядає просто чудово. І театр фантастично вписався би в атмосферу квадратно-гніздового планування Подолу.

Але є нюанс (с) - вочевидь, будівлю створювали без оцінки її розташування. На світлинах не так відчувається її недоцільність в поточному місці, як живцем. Причому, будівля не вписується не лише тому, що поруч стоять маленькі двоповерхові будівлі, а тому, що Узвіз в тому місці в принципі не передбачає будівель вищих за два поверхи, бо вони починають конкурувати із горою.

Тому праві були і архітектори, котрі оцінювали власне будівлю, і мешканці, котрі дивилися на те, наскільки доцільною вона є в тому місці. Цікаво просто, що одні і другі розмовляли про різні речі, і ніхто, схоже, цього не зрозумів.
Я живу на самому краю Києва, в непрохідному місці і від нас до громадського транспорту кілометр пішки. Тобто певна глухомань.

Заходить дружина в дім і каже "там якийсь хлопець напідпитку, телефон свій шукає". Виходжу - таки хлопець, попросив води. Як опинився біля нас -- не пам'ятає взагалі, нічого немає (каже, що мав телефон, сумку з паспортом і грошима). Каже "заснув п'яний". Але якби він тут спав, собаки би мене попередили, тобто спав він не зовсім тут (якщо спав). З розпитувань з'ясувалося, що останнє що він пам'ятає, була зупинка часника, щоб їхати додому вчора ввечері.

Тобто хлопця, ймовірно, опоїли ще в машині (поведінка і стан не схожі на втрату пам'яті з-за алкоголю - це явно щось наркотичне було), забрали все, що було, і викинули подалі від міста. Ну, добре, хоч голову не проломили.

Я хлопцеві дав грошей на дорогу, води, капці (з нього навіть кросівки зняли), зателефонувати дівчині, і відправив додому на Троєщину.

Але загалом "его пример другим наука" - не пийте поза домом, і не сідайте в приватні автівки. Якщо вже сідаєте - відправляйте СМС-кою рідним номер автівки до того, як в неї сісти.
Цю картину я спостерігав в четвер, 14 травня, в Каунасі. Це робочий день, зауважу.


a8ea3996445bac6f74a8798c1e2ae195.png

На сцені виступав якийсь місцевий гурт, і виступав непогано. Було трохи людей (на фото не всі слухачі) і оскільки Каунас - місто маленьке, то припускаю, що ця кількість - це нормально. В кількох кварталах монтували ще одну, більшу сцену.

І от я подумав - а чи знайшовся би в Україні хоч один меценат, щоб замість скляшки Глобуса на Майдані поставив сцену і дав змогу *постійно* (щодня) виступати українським командам? ОЦе був би марафон, котрого світ не бачив, і шалений поштовх для української музики.
Офіційна назва міста Київ латиною - Kyiv. Але не всі знають, що в англійській мові є літера ї і звук, котрий вона позначає. Вони використовуються в слові naïve.

Тому в мене є пропозиція - нумо писати Kyiv так, як воно має бути, а саме Kyïv ?

Про чарівну літеру читати на вікіпедії.
Зібрався сьогодні їхати в Київенерго (потрібно було переукласти договір) і зайшов зранку на сайт подивитися режим роботи. І знайшов там електронну чергу. Забронював собі час 9.00-9.15 (зручніші були вже розібрані). Приїхав о 8.30 (доїхав швидше, ніж очікувалося) -- жива черга на 30 осіб. Для заброньованих в автоматі, що видає талончики, окремий пункт. Ввожу номер броні - не проходить. Виявляється, бронь можна забирати лише за 15 хвилин до початку призначеного часу (типу щоб раніше не приходили). О 8.45 забрав таки талончик, о 9.00 потрапив на прийом. А хто в живій черзі, сиділи і чекали ще пів-дня мабуть.
Нагадую, що в музеї декоративного і прикладного мистецтва, що в Лаврі, знаходиться велика колекція старих (19-20 ст.) крашанок з різноманітних матеріалів, зокрема з яєць страуса (так, в 19-му столітті!).
Тільки що зняв з дрібної собаки кліща. Попереднього знімав 30 грудня. Будьте уважні, сходячи з асфальту.
В лютому приїде Sarah Brightman (я квитками вже запасся), також в лютому буде Kitaro (дуже раджу, шкода що він за два тижні після Брайтман і теж недешево). А потім ще буде Vaya Con Dios. Окремо зверну увагу на Севару -- це узбецька співачка-протеже відомого у певних колах Peter Gabriel. До речі, і сам Гейбріел начебто буде в травні. Schiller приїдуть в березні (дуже дуже дуже раджу!).

Для любителів - Depeche Mode (я б краще на KMFDM сходив), Accept і Within Temptation. І цвях в труну - Nine Inch Nails в червні

Також в асортименті мордорський рок, котрий, як я писав, здох і смердить, у вигляді БГ (котрий ще живий) Наутілуса (котрий вже навіть не смердить), Аліси і Спліна.
Паб на Саксаганського, 36 в підвалі. Вдень подають неймовірно смачний і дешевий бізнес-ланч. 47 грн за салат, індичу грудинку з грибним соусом (смак кращий, ніж мій опис :) і гарніром (бонусом ще йде овочевий салат) і сік. Якщо ви не за кермом, в них також є багатий вибір розливного пива.
Аеропорт "Київ" (в народі "Жуляни") після реконструкції має повністю новий термінал і заїзд на нього здійснюється не в кінці Повітрофлотського проспекту, як колись, а метрів за 700-800 ближче до центру. Парковки платні, 10 грн/год і 80 грн/доба (зверну увагу - в Борисполі 100 і 200 грн за добу).
Одне й з найсильніших за останні років 5-7 вражень я отримав пару тижнів тому в абсолютно побутовій ситуації.

Була субота біля 17 години вже (під вечір). Я залишив машину на СТО біля Електронмаша і перейшов на інший бік Окружної  з думкою спіймати таксі. Прогулявся повз базар, пройшовся ще трохи. Машини всі йдуть швидко, та й таксі так щоб зупинити, не було.

Тут я відчув першу хвилю тривоги: до дому мого звідти їхати з 2-3 пересадками не менше 1.5 годин (а потім ще пішки пару км йти), а я з ноутбуком і взагалі не призначений для таких подорожей. Жодних номерів телефонів для виклику таксі в мене не було, повертатися на СТО було далеченько (переходи ж на Окружній не кожні 100 м).

Пройшовся ще, трошки вглиб - стоянок таксі чи місць де їх можна було б знайти, теж не було. Тоді я вже рушив в бік кінцевої швидкісного трамваю, без особливих сподівань, але з думкою, що, можливо, там стоятиме якесь таксі.

На моє щастя як раз звідти виїхав таксист (із чернігівськими номерами), котрий погодився за смішну в тій ситуації суму відвезти мене за місто під ліс з доволі приблизною адресою :).

Доїхали ми без пригод (хоча  не люблю їздити в таксі відтоді, як пересів за кермо сам), але я зрозумів, що жити в місті і призвичаюватись до його умов - це окрема навичка, котра напрацьовується роками і досить швидко губиться.

А ще я зрозумів, що відвик від великих міст кардинально - Київ я вже 4.5 роки бачу майже виключно з машини, і брудні, запилені вулиці вражають несамовито. В себе то я біля будинку все сміття прибираю, щоб з вікон не видно було.
Заїхав сьогодні в Метро. Народ в нас такий безмозглий і настільки не переймається питаннями оточуючих, що невідомо, як взагалі в країні щось функціонує.

Наприклад, возик, залишений посередині того, що розмічено як дорога для проїзду машин. Звісно, машини можуть їздити по діагоналі (стоянка напівпуста), але ж поставити возика на метр вбік можна було?
Наприклад, автівка, ніс якої випханий на метр на цю ж дорогу. За автівкою півтора метри пустого місця. Тобто людині просто ліньки було припаркуватись нормально. А нафіга - об'їдуть ...
Наприклад, ще одна автівка, припаркована посередині абсолютно пустого місця 10*50 м, але рівно поперек трьох паркувальних місць. Невже не можна було поставити по смужках?

І ці люди хочуть нормального мера і нормальну владу? Так вони ж зі своїми колимагами впоратись не можуть, куди їм з їхніми рилами в калашний ряд?
Що ви там про Верховну Раду і опозицію кажете?

Їду тільки що по Оболоні, переді мною брудний Opel Astra з київськими номерами і рекламою якоюсь дрібних автомобільних робіт (щось із рихтуванням). Стопи не працюють - правий взагалі, лівий ледь видно, центрального (під заднім склом) немає в принципі.

Посигналив йому, зупинився, кажу "у вас стопи не працюють". А мені у відповідь чудове "і что тєпєрь?". Забратись з дороги, мудаче, адже експлуатація авто з такими дефектами заборонена.

Я розумію, що з його рагульської позиції стопи - це не його проблеми, а тому лагодити їх непотрібно. Але цей недоумок забув, що в того хто ззаду може стояти реєстратор (як в мене) і в випадку чого винним його таки зроблять. Але біс із ним, тут таких половина ...

І звичайно, ніякі демонстрації, опозиції і революції не змінять цю рагульську психологію мешканців Києва. Тільки масові розстріли. За критерій можна взяти виїзд на перехрестя, коли такий виїзд створює затор. Виїхав, заблокував перехрестя - до стінки. І тоді ті, хто залишаться в живих, будуть думати про інших рефлекторно.
Зайшли сьогодні по дорозі в Епіцентр на Берковцях купити лопати в машини (для авто лопати мають бути досить хитрі). Знайшли саме те, що давно шукав, встали в чергу на касу. І тут об'ява - "перепрошуємо, каси не працюють, працюватимуть за кілька хвилин". Це було о 14:20. Ми пішли звідти о 15:15 (кинувши товар), коли оголосили, що проблеми із сервером, і планують їх вирішити о 16:00. Мені знайома потім сказала (вона мене бачила в черзі), що о 17.00 каси ще не працювали (вони теж пішли). Приїхав додому злий і без лопат, а співробітниця пише: після апгрейду сервера компанії поламався парсер ордерів (в нашому випадку практично аналог кас :). На щастя, я - не адміни епіцентру, і парсер було полагоджено хвилин за 15.
Їду сьогодні по проспекту Ватутіна в 4-тому ряду, нікого не чіпаю. Трохи попереду мене їде в 3-му ряду борошновіз (!). В другому паралельно йому тролейбус. І тут цей борошновіз робить досить таки різкий маневр в 4-ий ряд і миттєво повертається в свій. Наче об'їздив щось. Я вигальмовуюсь, паралельно обсигналивши борошновіз. Обігнав його, проїхав ще метрів 150 і бачу, що стоять даїшники з радаром і чекають рівно на мене. А в мене швидкість 75 (облом-с). Це водій борошновоза побачив метрів за 200 даїшників (перед борошновозом не було жодної автівки) і вирішив мене в такий спосіб попередити!
  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30