За життя

Місяць тому писав про ідею придбати металеву пляшку під пиво, щоб не брати PET.

Виявилося, що складність підкралася зовсім з іншого боку. Санітарні інструкції забороняють магазину використовувати не-одноразову тару (при тому, що одноразова теж далеко не стерильна і лежить з оголеними шийками, де на них сідає пил). Відповідно в багаторазові пляшки можуть налити лише в барах, де є тонкі краники, а тару тримає бармен. А кріплення в магазині не дозволяють налити в тару без закріплення її в крані і без контакту з краном, щоб обійти санітарну заборону.
Постало цікаве технічне питання.

Дано - пиво на розлив. Ллється в PET-пляшки, котрі вставляються в крани спеціальної форми, заточеної саме під певний діаметр шийки, як я розумію. Ці крани не вміють вимикатися самі, від тиску (це важливо).

Задача - замінити пластикову пляшку на щось інше (краще металеве), що буде багаторазовим, більш гігієнічним і практичнішим з точки зору охолодження.

Широко продаються пляшки з нержа (stainless steel), і, це непоганий варіант. Але є цілі два "але":
1) діаметр шийки. В усіх пляшок, котрі я бачив, шийка американського формату - ширша і принцип роботи кришки інший (картинку прикладено нижче).
2) пляшка непрозора. Не видно, коли слід перекривати кран. Я не знаю, наскільки герметичним є з'єднання у випадку PET-пляшок і їхніх шийок, але припускаю, що якщо намагатися вжити пляшку іншого діаметру, то за її наповненням потрібно слідкувати.

Інший варіант - скляна пляшка, але мені взагалі не вдалося знайти пляшки ємністю в літр і більше, та й з кришками в них проблеми.

Припускаю, що можна було би розробити якесь рішення, якщо знати, яке саме. Наприклад, для вимірювання наповнюваності можна було би завести поплавок, який би банально вспливав вище за шийку. Але це не годиться для кранів, де шийка вставляється в кран, а годиться лише для барних кранів з довгим носиком (але там немає проблеми з пляшками - під такий кран можна підставити звичайну пляшку, як на світлині).

Дружина купила мені пивного кухля. Не те щоб якогось там дуже outstanding (ба більше в нас пивних бокалів і кухлів достатньо), але мабуть щоб зробити мені приємне. Так от їй продавець підказав те, над чим я ніколи не замислювався, але що є досить практичним -- кухоль можна покласти в холодильник разом із пивом з тим, щоб він охолоджував пиво після наливання. Я ж вирішував проблему дідівським способом - в мене є пластикові кульки для охолодження в морозильнику, котрі я і кидаю в бокал. Але охолоджувати кухоль виявилося зручніше. Його і в морозильник можна сунути і він душе швидко там замерзає і красиво пітніє.
З'їздили сьогодні на ВДНГ (той що на пр-ті Глушкова) на пивний фестиваль. Подивитись, купити якогось смачного пива.

Загалом організація непогана - і сцена з виступами, і повно (пара десятків точно, а може й більше) торговельних точок з пивом, різноманітними закусками і сидячими місцями.

Пиво представлене в основному те, що і так в магазинах є, але є 4 чи 5 представників броварень або приватних, або таких, що в Києві їхня продукція не продається. Тобто є з чим познайомитись, якщо ви полюбляєте пиво.

Загалом якби було бабине літо, фестиваль би був чудовим. Але ... дощ все зіпсував. Коли ми там були, дощ був не дуже сильний, але саме дощ. А на завтра обіцяють зливу. Не знаю, хто там що наторгує. Якщо зберетесь туди йти, візьміть парасольки і теплі речі. І на сидячих місцях можна відпочивати (вони під торговельними тентами, там дощу немає, але холодно).
Пиво "Світле" виявилось більш пристойним, ніж преміум. Дійсно легке (2.8 градуси) і рибою не пахне. Добре, що я його не вилив.
Зваблений низькими градусами (давно шукаю пиво на кшталт американського, щоб було 2-2.5 градуси), позарився вчора на живе пиво одеського розливу в високих конусоподібних пластикових пляшках. Ну ... розливають вони його мабуть на Малій Арнаутській вулиці. На смак віддає чи то рибою, чи то морем. Дружина взагалі пити не змогла (в неї проблеми - надвисока чутливість до запахів і смаків). А оскільки пиво ще й нефільтроване, то голова від нього теж не дуже гарно себе почуває. Думаю тепер, може вилити другу пляшку...
В далекому вже 2003-му в Києві з'явилось пиво Балтика Медове. В 1.5л пляшках. Неймовірно смачне і легке, і випити пару пляшечок можна було легко і без наслідків. На жаль, воно досить швидко зникло. Партію ще завозили в Мегамаркет в 2007 чи 2008 році, і все. Цікаво, чи його взагалі випускають? І довгий час я шукав йому заміну. Пробував всі варіанти, котри робили в Україні. Все не те. А кілька тижнів тому купив на пробу черговий варіант - Перша Приватна Броварня. Медове. Тільки сьогодні дібрався покуштувати. І, ви знаєте, нічого так пиво. Воно звісно не медова Балтика (а може то просто раніше трава була зеленіша), але на рівень вище за решту того, що пропонують. Подивимось завтра, як голові буде, від одної пляшечки...
"Як повідомляло агентство, депутат Верховної Ради Андрій Пінчук (фракція Партії регіонів) пропонує парламенту заборонити продаж алкоголю, пива і тютюнових виробів у малих архітектурних формах. "

Гарна ідея, але, як і все в цих ПРсів, через задній прохід. Під прапором боротьби з алкоголізмом вони хочуть збільшити прибутки лікеро-горілчаних заводів і мереж супермаркетів.

Для справжньої боротьби з пияцтвом потрібно було зробити інший крок - ввести заборону на торгівлю алкоголем і цигарками в супермаркетах, перенісши їх в окремі магазини. Це дало б можливість і заробити власникам супермаркетів (відкрили б окремі додаткові точки, а полиці, що звільнились, заповнили б іншим товаром), і трохи обмежило б споживання неповнолітніми.

А так ми отримаємо пастеризовані помиї і неможливість купити розливне пиво і інші смачні напої.
1) Сир Золотистий від ТМ Добряна не такий смачний, як від Lazur. Хоча теж смачний. Але Lazur'ний краще. 2) Чернігівська пивоварня випустила таку цікаву річ як beermix з лимоном або лаймом та м'ятою. Це фактично пиво змішане з простим за складом лимонадом. І перший і другий варіант надзвичайно смачні (особливо в охолодженому стані), оскільки мають смак більше лимонаду, аніж пива. Градусів там 3.8, якщо вірити банці, і суб'єктивно воно десь так на 3.5-4 і тягне.
Чи є якесь наукове пояснення тому факту, що під час спеки (саме спеки, тобто коли організм починає активно пітніти аж до мокрого одягу) пиво практично не спричиняє сп'яніння? Алкоголь виходить з організму з потом чи діє якийсь інший механізм? Лікеро-горілчаних напоїв це не стосується.
Креветки с пивом, наверняка, являются традиционным блюдом выходного вечера у многих. Но, как выясняется, большинство людей попросту переводит продукт, варя креветки. Мы же подходим к делу основательно и с выдумкой.

Во-первых, нужно помнить, что креветок продают уже вареными. Поэтому варить их второй раз бессмысленно. Мы креветку жарим хитрым образом. Во-первых, нужна плита с центральной комфоркой. Почему - чтобы нормально ставить сковороду Вок (на снимке)



Правильный вок - чугунный. Для приготовления креветки крышка, щипцы и палочки не нужны (просто фотка показывает весь комплект, купленный в свое время в Метро).

Берем пачку креветок (нам на двоих подходит килограмм). Креветку лучше брать мелкую: 120-150 идеально, но они редко бывают. На фотках -- 90-120, и то какие-то мощные (и на вкус тоже).

Размораживаем "своим ходом", т.е. вынимаем из морозильника в 15-16 часов дня и оставляем размораживаться. Если пачку открыть и давать воде стекать, то разморозка пройдет быстрее и вода выйдет из креветок. Для нашего рецепта это существенно.

Ставим сковороду Вок на огонь и даем ей раскалиться 1-2 минуты. Затем наливаем соевый соус (ок. 100 грамм) и высыпаем креветок.




Далее 5 минут (время зависит от того, сколько воды осталось на и в креветках) креветку тушим в соусе не закрывая крышку. Можно лениво помешивать.



Когда жидкости останется не очень много, посыпаем креветку порошком Карри (мы используем острый, но это на любителя).




На этом этапе активно перемешиваем креветок и "размазываем" их по стенкам, чтобы они от тушения перешли к жаренью. повторяем перемешивание и "размазывание", пока жидкость не выкипит и сковорода не станет сухой.



Больше креветкам на сковороде делать нечего - можно подавать на стол.




Пиво, надеюсь, не забыли вовремя положить в холодильник?
  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30