За життя

такий же нав'язливий та не пропонує жодного вибору.

Два роки мені Windows 10 писало, що ноутбук можна оновити на Windows 11. Потім стиха завантажило Windows 11 (варіанту відмовитися не передбачалося в принципі) і після перезавантаження встановило її. Враховуючи, що в Windows 11 розробники пішли шляхами ябла (вони краще знають, що потрібно користувачеві, ніж сам користувач) і переробили taskbar, то ця ведмежа послуга не додає доброзичливості до цих самих розробників. Я все частіше замислююся над тим, щоб поставити в якості основної системи Linux. Зупиняє лише складність апаратної архітектури на основному комп'ютері (звук від різних додатків виводиться в різні пристрої).  
Захотів погратися в Minesweeper. А немає! Вже не ставлять його з Windows. Ок, пішов в Microsoft Store. Витягнув-поставив. З Minesweeper'а зробили класичну Free To Play гру за підписку (2 долари на місяць, 10 - на рік) з блекджеком та скінами. І ще з режимом Adventure (дуже прикольним). Гарна гра, заходить.  
Тільки нещодавно дізнався, що Windows 10 по-іншому від старіших систем використовує пам'ять. Всі ранні системи тримали вільну оперативну пам'ять, а те, що не використовується, скидали на диск. Зараз же, оскільки диски стали швидшими (здебільшого тому що SSD), Windows використовує всю оперативну пам'ять по максимуму, а потім починає скидати зайве на диск.

Коли це важливо - в мене є дві віртуальні машини, які майже весь час використовуються разом, але мають існувати окремо з різних причин. Пам'яті в них - 4GB та 8GB відповідно. На ноутбуці лише 16GB RAM (більше не влазить):). Тобто на host OS і всі її додатки лишається 4GB. Так от, в ранніх білдах Windows 10 дві машини співіснувати не могли - як тільки вся RAM захоплювалася, VMWare Workstation починала погано поводитися (гальмувати, падати). Зараз же можна запустити дві віртуальні машини, а вінда інтелігентно вивантажує непотріб з Host OS в pagefile. Підозрюю, що тут і без допомоги VMWare не обійшлося - вона стала коректніше працювати з часом. Але підсумок дуже приємний - те, що ніколи не працювало як слід, почало працювати.
Якщо у вас широкий монітор (але й не тільки), то ви, ймовірно, розкладаєте вікна по зонах. Сама Windows 10 вміє розкладати на лівий та правий боки екрана, але ця функціональність не є вельми зручною. З широкими моніторами виробники постачають свої програми для зручного розкладання вікон. Проблема з тими додатками в тому, що вони не на всі вікна діють (принаймні, додаток від Samsung не працює з деякими вікнами на базі Electron, а таких додатків зараз все більше починаючи від MS Teams).

Але ось Microsoft зробила свій додаток, і він працює з усіма вікнами. Додаток називається Fancy Zones та входить до комплекту PowerToys, який береться або на GitHub або в MS Store.
Огляд писати не буду, але утиліта вельми зручна і потужна - сторонні додатки від Dell та Samsung відпочивають.

УВАГА: щоб Fancy Zones працювали з вікнами процесів, створених As Administrator, слід сам PowerToys запускати в цьому режимі. В додатку є потрібні для цього налаштування.
Роблю бекап віртуальних машин на зовнішній SSD по USB 3.2. Помітив разючу різницю: якщо на destination диску увімкнено стандартно стиснення NTFS (тобто при записі файл, що копіюється, підлягає стисканню), то копіювання файлів розміром 100-300 Гб відбувається вшестеро (!) повільніше, ніж коли йде просто копіювання. NTFS таки дуже повільний на стиснення.

Ба більше, в NTFS'а ще й проблеми з використанням місця в цій ситуації - схоже, що він виділяє місця під повний файл, а потім додатково пише на диск стиснену версію. На малих обсягах непомітно, а на 300 Гб вилазить - якщо на диску вільно 420 Гб, то на половині копіювання 300 Гб файлу з'являється повідомлення про нестачу місця.
In my VMWare Workstation (was 15, then 15.5, now 160), I am keeping two virtual machines, both with Windows 10 Professional. The immediate problem was that one of the machines offered "View -> Fit Guest Now" option, while for another machine, this option is grayed out. This caused a significant inconvenience, as I was trying to lay both windows alongside each other on my 34" ultra-wide monitor.

I searched for information here and there, tried numerous suggestions, but all without luck. I tried to use the "Install VMWare Tools" command several times to update or reinstall VMWare Tools. This didn't help.

Recently, I have received a notification from VMWare that Tools 11.2 is out. Workstation offered me to download and update Tools. So I did. After downloading, I used the "Install VMWare Tools" menu command to update VMWare Tools. To my surprise, this didn't update Tools! I still had version 11.1.5 installed.

In addition, the machine-in-question didn't let me switch shared folders while the machine was powered on. Workstation told me that I must have Tools installed. That was confusing, but the message also signaled that the host is having problems communicating with the guest. So, I probably need to focus on fixing Tools in the guest.

The next thing I did was visit the download page for VMWare Tools and download version 11.2. There, you can download the "external" package to install from the host and the in-guest installer. I took both but used the in-guest installer.

Running the in-guest installer in the guest machine to upgrade VMWare Tools didn't work again! The files remained old. Then I uninstalled Tools 11.1.5 completely and rebooted the system. On one of the two virtual systems, the Tools' files remained on the disk. So I removed them manually. After that, I used the in-guest installer again to install the "fresh" copy of VMWare Tools 11.2. And voila! VMWare Tools was installed.

As the fresh version of Tools was installed, the Fit Guest Now was re-enabled and appeared to work. The happy end is here (for the time being). I still don't know why Tools got broken - was it some Windows update that damaged them, or the Tools I had were too old for Windows 10 build 2004. Let's see how it goes with the next Windows 10 updates.
Може кому знадобиться - як з командного рядка cmd.exe знайти файли рекурсивно і виконати декілька команд в один рядок (на прикладі):

for /R %I in (*.zip) do pushd && cd "%~pI" && unzip "%~nxI" && popd

%I - це велика літера i .

3.x

Як відомо, в Microsoft'а щось путнє починає виходити з третьої версії. Побачив анонс .NET Core 3.1 (поки що бета) і замислився.

Microsoft раз за разом розробляють і просувають нову платформу чи фреймворк, тому що попередня має a fatal flaw.Я вирішив порахувати, скільки ітерацій я застав. Здається, що всі, котрі були:
1. MS DOS 3.0. Номер пам'ятаю погано, але з нею і за нею працював. Пам'ятаю, коли з'явився DR-DOS 4.0, а за нею й MS-DOS 4.0.
2. Windows 3.0. Windows я застав ще в версії 2.0, і перехід до 3.х - це було щось.
3. Windows NT 3.5. Оскільки у 16-бітної Windows був a fatal flaw.
4. .NET Framework 3.x. Насправді, це була надбудова над версією 2.0, і 3-ою версією .NET варто вважати дійсно вагомий реліз .NET 4.0.
5. .NET CF 3.5. Це теж була надбудова над .NET CF 2.0, але .NET CF 3.0, наскільки я пам'ятаю, не існувало. Тому цю вважаємо третьою.
6. Silverlight 3. З цієї версії Silverlight стало можливим використовувати. До цього Silverlight був lab project.
7. .NET Core 3.0. Тому що в .NET Framework був fatal flaw.
I have the HP Envy printer, connected via WiFi, and it gives me headaches quite frequently. The problem is that its drivers or Windows Spooler or their combination just don't work right. On my Windows 10 system, I am getting "Invalid parameter" error when trying to print a simple test page from the Printer Properties dialog. It is also not possible to print from the virtual machines running on the this system.

Strangely enough, these issues happen with more sophisticated printing sources like MS Office or Acrobat, but not with Notepad. But I seem to have found a workaround, and it's a bit non-trivial. From MS Office, I print to PDF using CutePDF printer driver (default Microsoft's Print To PDF doesn't write any PDF contents and just creates a 0-bytes-long file).  Next, I load the PDF, created by CutePDF, in Firefox 52. And from there, printing works like a charm.

Conclusion - I won't buy any PDF printers in the future. I don't have this problem with Canon or Epson printers on the same computer and the same VMs.
Лінійка наших продуктів включає драйвери ядра (kernel-mode drivers). В Windows 10 Microsoft вирішив, що тепер робити цифровий підпис на драйвери будуть вони, а не "автори" драйверів. Ну, ок. Інтерфейс для цього діла працював до червня, потім поламався. Тупо повертає помилку підписування і пустий лог з деталями операції.

2 (два!!!) місяці ми листуємося із Microsoft'ом на цю тему, і це при тому, що два їхні департаменти використовують наші ж драйвери в своїй роботі.

Вчора (тут буде барабанний дріб і літаври в кінці) з'ясувалося, що їхній процедурі підписування не подобається символ / (слеш) в publisher name сертифіката (звідки цей символ там взявся, це окрема історія - хто знає, той зрозуміє). Проблема в тому, що слеш є частиною офіційної назви компанії (в США це дозволено) і прибрати ми його не можемо від слова "ніяк".

Далі буде ...
  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30