За життя

For years, I could not understand the design of Apple's software APIs (programming interfaces) and their documentation. Now, the truth has been revealed to me.

What do we know about Apple? They think different, they have a headquarters building shaped like a Tor (donut), and they are very secretive.

Want to know why?

Because their developers are all Grey. They work in 24-hour shifts that ends at 3 am. And there arrives a giant round UFO that lands on the building and changes the personnel in the building.

And the rest is just a veil to hide the truth.  
 
Все-таки macOS - напрочуд крива система. В ноутбуці, що знаходився в режимі Sleep (тому що режим Hibernate ця система не вміє) закінчився заряд батареї. Ноутбук вимкнувся; при спробі його завантажити (зарядивши батарею) отримуємо повідомлення про необхідність перевстановлювати систему. Схоже, що зі втратою всіх даних. Не те щоб в мене там щось важливе було (це тестова система), але навіть перевстановлення Parallels та віртуалки з Windows - це клопіт на півдня мінімум.  
Сучасні монітори підтримують під'єднання комп'ютера по USB-C. При цьому по одному кабелю передається і відео, і звук, і USB (там і миша з клавіатурою), і навіть живлення. Щоправда, кабель потрібен із підтримкою передавання даних, але постачальники моніторів зараз в комплекті такий кабель дають, причому 1.5 м довжиною.

Але ябло як завжди виділяється своєю ... еее... оригінальністю. В комплекті до MacBook Air йде зарядний пристрій і кабель USB-C. Але цим кабелем під'єднати ноутбук до монітора не вийде. Виявляється, пристрою потрібен кабель для Thunderbolt 3, і ябло продає його за 40+ євро. В той час, як Lenovo постачає Thunderbolt 3 кабель в комплекті з ноутбуком (хоча як раз цьому ноутбуку Thunderbolt не потрібен, а ноут під'єднується до монітора штатним кабелем монітора).
У нас в компанії ябло не люблять ні в якій формі, крім як в смітнику, але на жаль, доводиться мати із ним справу.

Зокрема, для збирання версій наших продуктів під мак. З цією метою я купував ноути MacBook Pro (б/у, звичайно - ще не вистачало платити за них дурну маржу). Але ноут штука така - він знаходиться в когось і лише цей хтось може його використати (ну або потрібно катати ноут по Києву від одної людини до іншої).

Тим часом я вирішив перенести наші процеси збирання білдів в інтернет - це має бути і швидше і практичніше. Беремо залізний сервер на 32-64 Гб пам'яті і накидуємо туди потрібних віртуалок. Їх можна навіть не тримати запущеними, а запускати лише за потреби.

На звичайний x86 сервер, що їх масово і дешево пропонують, MacOS X не поставиш. Але можна взяти віртуальну машину з маком за дуже невеликі гроші. Так, за смішні $30/міс дають машину з 2Гб пам'яті, 40 Гб диску і доступом по VNC. Для збирання білдів цього достатньо. Якщо хочеться віддалено програмувати, доведеться взяти машину подорожче (але там ціни невисокі, десь може до $80/міс). Отже виходить, що взяти таку машину вигідніше ніж купувати будь-який мак (і навіть б/у)! Звісно, понтів не буде, але понти від ябла - то все одно для школоти, навіть в коледжах молодь вже починає здогадуватися.
Зайшов на сайт огризка по роботі ( на жаль, ми змушені з цим лайном мати справу ) і от, читаю висери їхнього маркетингового департаменту: iPad Mini. Every inch an iPad. Я звісно не native speaker, але мені така комбінація слів (ані слоганом ані реченням я це назвати не можу) око ріже. Більше того, я навіть не розумію, що вони хочуть сказати. iPad в кожному дюймі? Кожен дюйм iPad'у? Нісенітниця якась. iPhone 5. The biggest thing to happen to iPhone since iPhone. В мене вже мізки в спіральку закрутились від незрівнянної глибини цієї тези. З iPhone щось сталось? чи щось станеться (все ж таки to happen, а не which happened) в майбутньому? І взагалі, хто на кому стояв і що з ким станеться? Невже і Apple почав індусів наймати в кожну дірку?
Спілкувався сьогодні із знайомим лікарем. По телевізору в кабінеті крутили розповідь про iPhone-істерію, а лікар плювалася. Розповіла, що їй подарували 2 роки тому, і вона повернула його назад. А Nokia E66, що згорів, ледь встигла поміняти на Nokia E72 (бо його зняли з виробництва на догоду тач-скрінам). Оскільки вона лікар і працює в гумових рукавичках, то приймати дзвінок в iPhone-і доводилося носом.
В мене нова "іграшка" - Apple MacBook (хрін зна який, але MacOS X 10.7 йде, а для збирання білдів наших продуктів більше і не треба, бо крім збирання цей пристрій мені ні до чого). Загальні враження наступні -- якщо взяти 8-сантиметровий ділдо і засунути собі в дупу (я не пробував, якщо що), то вийде зображення мого досвіду з MacBook - з одного боку дійсно іграшка, а з іншого - конкретний pain in the ass.
Есть мнение, что самый известный багдадский вор Стив Джобс самую известную свою фразу тоже украл (как и остальное, что приписывается ему). Stay Hungry - так назывался альбом Twisted Sister '1984 и заглавная песня с него. Twisted Sister же имели огромную популярность и влияние на молодежь во времена выхода этого альбома (солист группы, Ди Шнайдер, свидетельствовал в суде разбирательстве в сенате США, на котором рассматривался вопрос запрета или ограничения рок-музыки из-за якобы пагубного влияния на молодежь. Разбирательство было выиграно рок-музыкантами).
Как ни информация от Apple, так и отжиг. Похоже, ребята оторвались от реальности еще больше, чем наше главное чмо.

iTunes Connect will be temporarily shut down from Thursday, December 22 to Thursday, December 29 for the winter holidays.
During this shutdown, the following functionality will be unavailable:

  • Access to iTunes Connect
  • The delivery of any apps or updates

Расшифровываю: пока мы неделю будем гулять, вы, дорогие разработчики, идите нах гулять тоже. И нам плевать на ваш бизнес, на ваш release schedule и на ваших клиентов заодно.
Поздравляю вас, гражданин соврамши
кот Бегемот

Зашел на Apple Developer Program Member Center. Это место, где ходят разработчики (не рядовые лохи покупатели продукции Apple).

Во-первых, пароль при входе на страницу вставить из клипборда нельзя -- явно (explicitly) запрещено. "По...тесь, дорогие разработчики, вводя каждый раз пароли руками".


Во-вторых, маркетинговые тексты (http://developer.apple.com/technologies/) доставляют до уровня "пацталом":

Начиная от заголовка: Why you'll love to develop with Apple technologies (кстати, заголовок этот - картинка! Видимо, чтобы текст не копировали). Ну да, уже love to develop, "устала левая, работай правой"

The Xcode developer tools package provides you with a powerful, easy-to-use, development environment that includes everything you need to create great Mac OS X and iOS apps. Врут - выпрямитель рук разработчиков в комплект не входит, а каждому известно, что лишь прямые руки могут создавать great apps.

With Safari, you can render today’s and tomorrow’s web applications the way they are meant to be seen. Назад в будущее-4, блин. Замечу, что те же web applications чудесно и обычно качественнее рендерятся хромом и огнелисом (и тут яблочники облажались - Safari и Chrome используют один и тот же движок WebKit, но при этом хром верстает страницы более standard-compliant способом).

iOS is the world’s most advanced mobile platform, redefining what can be done with a mobile phone. По поводу most advanced можно спорить и спорить -- Windows CE / Windows Mobile имели не худшее API, а Android имеет существенно более продвинутую архитектуру. Да и в части redefining - iPhone же не является "mobile phone", а в качестве смартфона он пасет задних.

For developers, the iOS SDK and Xcode tools make it possible to create revolutionary applications that will set the bar for the next
generation of mobile applications
. Истину глаголят. Деградация качества в каждой итерации все сильнее и сильнее. Чем легче создавать программы, тем больше криворуких и тупорылых wanna-be-programmers вовлекаются в преступную деятельность разработку революционных приложений.

Mac OS X is the world’s most advanced operating system, built upon a proven UNIX foundation. Комментарий один - "врут и не краснеют". Их API suck, еще и с пересменкой -- раз в несколько лет API меняется, понятие "обратная совместимость" яблочникам неведомо в принципе.



В-третьих, криворукость вебмастеров сама по себе:

Mac Developer Program

Expiration Date: ???? 24, 2012

Вааще не проверяют, что пишут, что ли?
Теперь ты еще пол-дня за ним бегать будешь, чтобы фотографии отдать.


Вообще версии наших продуктов для iOS и MacOS X у нас есть. Но тут мы решили честно зарегистрироваться как разработчики в Apple Developer Program. А не тут то было ... Честной британской компании понадобилось 3 (три) недели переписки и телефонных разговоров с больными на голову сотрудниками Apple для того, чтобы заплатить денег (!) за доступ к программе для девелоперов.

Для сравнения, Borland Technology Partner (бесплатный и дающий бесплатные лицензии на софт от них) получается за 5 минут и десяток кликов мышью.
Получение сертификата GlobalSign с возможностью подписывания драйверов заняло у нас (не считая времени оборота бумажной почты) 2 дня и 3 электронных письма.

Безусловно, вышесказанное лишний раз подчеркивает высокую корпоративную культуру (высокую - от завязанности на идола) и дружелюбное отношение компании к людям.
Заголовок: "What Advice Did Steve Jobs Give to Mark Zuckerberg?" Коментар: "Find good ideas, steal them."
Кому що, а нам черговий раз пнути огризочників.

Експерт з відеомонтажу і розробник ПЗ для цих задач, котрий після продажу свого продукту Apple'у працював більше 5 років в Apple'і, детально розповідає про ставлення Apple'а до користувачів.

Ця стаття описує проблеми в дизайні і реалізації архітектури MacOS X з точки зору безпеки і протидій атакам. Стаття технічна, але вона черговий раз нагадує нам, що продукція Apple має красиву шкірку і гниле нутро. А ще згадується невловимий Джо, який дуже скоро може стати вельми вловимим для різного роду хакерів.
Якщо нелегка доля призвела вас до необхідності щось зробити на Mac'у, то у вас є два варіанти: взяти VMWare Image із встановленою MacOS X, або скористатись послугами сервіса MacInCloud. Цей сервіс надає в оренду Mac сервери із доступом по RDP.
  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30