За життя

Коли їдеш зранку 20 км на південь на роботу, згадуються допити радянських слідчих - там теж світло б'є в очі і від нього не сховатись.
Як відомо, бджоли виводяться в стільниках. Але як це виглядає? От ми з вами зараз і подивимось.

Основна маса на малюнку - закоркований ("печатний") розплод. Чарунки закорковані і в них розвиваються робочі бджоли.

В верхньому лівому куті можна побачити кілька незакоркованих чарунок із білим всередині. Це зародки бджіл 2-3 денного віку. Вище них одна ячейка з одноденним розплодом (він поблискує).

Оте диво, що стирчить лапами назовні біля молодих зародків - це робоча бджола чистить і годує зародок - буде закорковувати чарунку.

Внизу можна побачити одну чарунку з отвором з нерівними краями. Звідти як раз прогризає собі дорогу молода бджола (на фотографії її не видно, але вона там вусами ворушила, коли я фотографував).

bees-children
grasshopper
"Остаться должен только один", - издевался Колобок над Дунканом МакЛаудом

Купили позавчора на базарі живих коропів по 2 кг кожен. З пів-години їхали додому, а коли приїхали, з'ясувалося, що коропи ще ворушаться (!). Дружина взяла і випустила їх в басейн (4 куб.м води, є де плавати).

Два дні коропи плавали, діти їх годували і дивились на них. Спіймати тих коропів живими нереально - вони в воді дуже прудкі. Сьогодні вдень три таки спливли животами догори і були посмажені. Четвертий досі плаває. Ми вже воду взялися спускати, а він бореться за життя. Я б його мабуть до Дніпра відвіз випустив, але він вже, мабуть, ніч не протримається.

fish
В мене нова "іграшка" - Apple MacBook (хрін зна який, але MacOS X 10.7 йде, а для збирання білдів наших продуктів більше і не треба, бо крім збирання цей пристрій мені ні до чого). Загальні враження наступні -- якщо взяти 8-сантиметровий ділдо і засунути собі в дупу (я не пробував, якщо що), то вийде зображення мого досвіду з MacBook - з одного боку дійсно іграшка, а з іншого - конкретний pain in the ass.
Оскільки діти - двійня, то до двох вони вміють рахувати мабуть з народження. А ще, як з'ясувалося, в них дуже цікаво із самоідентифікацією. Поняття "я" вони чудово знають і себе називають "Я". А от другого вони називають... "ЯЯ". Щось типу "друге Я".
honey-cells
Завдяки MyRadio познайомився з пропущеним якось незрозуміло гуртом Primal Fear, створеним колишнім солістом Gamma Ray (котру в свою чергу створив засновник напрямку Power Metal і гурту Helloween Кай Хансен). Дуже освіжаюча і чиста музика. Дивимось, слухаємо:
В природі бджола ліпить свої стільники в "ком". Але для промислового розведення бджіл це не годиться. Тому в вулику (ящику) всередині стоять рамки. Рамка збита з дерева, а всередині неї розташовується площина стільників. В стільники бджоли складають мед, пилок, і там же розводять розплід. Стільники будуються бджолами з воску. Природній віск - це один з продуктів життєдіяльності бджоли (тобто він виробляється в організмі бджоли). Але щоб стільники були рівні, використовується вощина - плаский шаблон, зроблений промисловим чином з воску, і на який бджоли потім набудовують власне стільники. Відбудовування стільників можливе тільки при гарній погоді і наявності корму в природі і займає кілька тижнів. Вощина кріпиться шляхом наплавлення на дріт. Дріт натягується в кілька рядів поперек рамки, потім на нього кладеться вощина, дріт нагрівається і дріт вплавляється в вощину. Для цього продають простенький агрегат - трансформатор на 12В із "крокодилами" на дротах на виході, крокодили чіпляються до кінців дроту і дріт нагрівається током. Самі рамки (дерев'яні) продаються вже розпиляні, але не зібрані - збирати треба самому. Існують ще пластмасові стільники (вже готові), але вони не дуже дешеві і плюс у природних рамок є свої переваги. Стільники з часом втрачають якість з різних причин, тому їх потрібно час від часу заміняти. Ще одна причина робити нові рамки - коли відкачується мед, то на місце забраних медових рамок потрібно ставити щось, щоб бджолам було, куди складати новий мед. Я після зими частину старих стільників списав повністю, а зараз займаюсь тим, що роблю нові рамки з вощиною і поступово підставляю їх у вулики. Нижче кілька ілюстрацій. Рамка з натягнутим дротом: ramka Рамка з вощиною: voschyna1 А це власне як вощина виглядає: voschyna3
Бджолина матка живе 4-5 років, але максимально ефективно вона "червить" (відкладає зародки в чарунки) протягом перших двох років життя. Тому на третій рік матку міняють на нову. Бджолина сім'я вирощує маток при живій "поточній" матці (бджоли роблять це для того, щоб розділити сім'ю, рідше для того, щоб замінити матку самостійно), тому бджолярі розводять маток окремо для заміни тих, що вибувають (старішають або гинуть). Виведення якісних племінних маток - окремий бізнес, ці матки потім продаються на ринку (через інтернет, за об'явами, через мережу бджолопрому). Матку треба підсаджувати у вулик. Способів багато, але 100%-ий результат недосяжний - частину маток сім'я не сприймає з тих чи інших причин. Ми, як я згадував, двох моїх маток, що пережили зиму, вирішили замінити. Ок. Купили в Закарпатті замінних маток, старих відловили, нових посадили. Одна матка прийнялась, а друга - ні. Ок ... Я купив ще трьох маток (дві - на заміну маток в відводках, що я їх купував в два нові вулики). Посадили. Дві у відводки прийнялись, а ця в старий вулик загинула, причому загинула дуже сумним чином - вона якось вибралась з вулика на прильотну дошку (це такий собі аеропорт для бджіл - дощечка, котра кріпиться під льотком, щоб бджолам було зручніше прилітати-відлітати), і її здуло вітром чи дощем, котрі йшли в той день. Я знайшов цю матку під льотком вже замерзлою. А в мене один з відводків вивів собі дві нові матки (для самозаміни, що я згадував вище). Ми цих маток відібрали, і тут вони стали в нагоді. Почав я підселяти їх по одній в цей проблемний вулик. Одну підселив, через тиждень дивлюсь - немає (куди поділась, невідомо). Підселив другу. Знову через три дні дивлюсь - немає. Це вже 4 матки вони кудись поділи, чорти. "Ну все", - думаю, - "куплю ще одну матку, якщо не приймуть - значить сім'ю розформовую і розселяю по інших вуликах, а на наступний рік куплю новий відводок". Купив з'їздив чергову карпатську матку. Поліз вчора вулик оглядати - а там диво, одна з молодих маток таки видно прижилась і вже видно одноденний розплід. Так в мене куплена матка лишилась без діла, а вулик нарешті отримав собі матку.
  • Архів

    «   Жовтень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4 5 6
    7 8 9 10 11 12 13
    14 15 16 17 18 19 20
    21 22 23 24 25 26 27
    28 29 30 31