За життя

Яблуням ще рано. А це абрикос, посаджений влітку 2009-го (тобто півтора роки тому):




А це персик, посаджений взагалі рік тому (в березні 2010-го) замість того, котрий по-звірячому загриз цуценя Одін в бутність свою дрібнішим (зараз він виріс і такими дрібницями, як молоді дерева, не розважається).


До нас в гості сьогодні залітав орел. На грунтовці сиділа сіра кішка (місцева дворова), яку він вирішив вполювати. Але оскільки кішка його побачила, то орел зробив вигляд, що він просто в гості зайшов. Спочатку всівся на стару тополю, але поки я діставав телефон, перелетів на сосну. А поки я ще вивів машину з гаражу і під'їхав ближче, то він вже полетів.

Фотка виключно в якості пруфа:

Слів нема.



Окремий привіт москалям.

Я весь такой хитрый ...





и весьма стремительный (когда речь заходит об орехах)



Мда, чета седня всякая фигня на завтрак



"и запомни, рыжий, - словосочетание "всякая фигня" не в полной мере характеризует ассортимент нашей кормушки"



Уфф, ну прям от сердца отлегло ...


... и чинно удаляемся в сторону моря леса

Лень - двигатель прогресса

Лише моя здатність до чудес і трохи добрив допомагають деревам і кущам рости, оскільки агротехніка вирощування повністю ігнорується з-за відсутності часу та натхнення.

Одним із важливих факторів, котрі впливають на ріст рослин, є наявність чи відсутність бур'янів в пристовбуровому колі. Це означає, що рослини вимагають постійної прополки і перекопування вказаного кола. Але займатись цим ліньки, та й часу йде багато. Але людство вигадало чудову річ - агротекстиль (спанбонд, агротекс тощо) -- неткане поліефірне волокно чорного кольору (є ще біле, але воно для інших цілей, тому я зараз веду мову про чорне). Це волокно розкладається по грунту і має наступні чудодійні властивості:
- допомагає краще прогрівати грунт навесні;
- блокує ріст бур'янів під тканиною;
- пропускає воду всередину і утримує її там (це важливо влітку)
- покращує теплоізоляцію грунту взимку;
- красиво виглядає, якщо ним застилають всю ділянку квітника або городу.

Минулого тижня я поїхав до Епіцентру за цією тканиною. Вона, як виявилось, продається там як рулонами (за метражем), так і вже нарізаними блоками (3.2*10 м) а також (!) колами різного діаметру (спеціально для дерев і кущів). Діаметр - від 0.4 м для дрібних кущів і аж до 1.2 м для дерев (зауважу, що для великих дерев діаметр пристовбуровго кола рахується як вертикальна проекція крони і може сягати 5-7 м - в цих випадках тканина вкладається смугами). Називається "агротекс", але це все комерційні назви. Продається у відділі з садовими сітками і огорожами.

Короче кажучи, накупив я і нарізаних смуг і окремо кіл різних під 200 штук (кола йдуть упаковками по 10 і по 5 штук). Тиждень чекав, щоб потеплішало, але дарма. Сьогодні вже не витримав і вирішив розкласти кола (ще смуги треба буде розкладати окремо). Розкладання, однак, непроста справа - грунт треба прополоти, щоб його трохи розпушити, а заодно отримати, чим присипати краї кіл (щоб не загортались від вітру). За 2 години зробив біля 30 кущів з деревами (всього їх в мене біля 200 штук) і конкретно задовбався. А ще безліч роботи попереду ... Але маю сказати, що грунт місцями проморожений настільки, що від тяпки летить крига. Кола в цьому випадку дозволять грунту швидше розморозитись.

Але підсумовуючи, - я надзвичайно радий, що ця тканина зменшить кількість садових робіт в наступні два роки (потім треба буде нову тканину класти).

ps: якщо комусь цікаво, як це виглядає в результаті, пишіть, завтра зроблю фотографії.
Вчені "нагнули" звичайну кишечну паличку (генномодифіковану) щоб та виробляла багато-багато спирту. Це означає не тільки, що всі уп'ються вусмерть хіміки ефективно освоїли бюджет, але й те, що генна модифікація мікроорганізмів, єдиний реальний шлях до отримання енергії в майбутньому (принаймні до створення промислових термоядерних електростанцій), працює і є досить ефективною.

Черговий раз дивуюсь, наскільки тупими є клірики з РПЦ. Цитата:

"В этот день, 4 февраля, Православная церковь почитает святого апостола Тимофея. Начинаются тимофеевские морозы. Не редкость стужа, жестче январской. Как правило, тимофеевские морозы на 3-5° сильнее крещенских, но держатся всего два-три дня. Миновала большая часть зимы. Тимофей-полузимник разрубает студеную зиму пополам."

Здогадуєтесь, до чого я веду? Цей опис правильний лише якщо відкорегувати церковний календар до нового стилю. Саме 20 січня (а не 4 лютого) буде середина природної зими (хоча якщо брати астрономічну зиму, то на 4 лютого дійсно випаде середина астрономічної зими).

І морози, що на 3-5 градусів міцніше за хрещенські, всі відчули, так? Позавчора вже було тепло, а сьогодні на дворі + 6 і в моїх троянд бруньки готові розкриватись.
И долбит дятлом...



а еще обделяет орехами



Все знімалось вчора вранці з вікна. Білка ця харчується у нас кожного дня. Вчора поїла всі горіхи, а сьогодні зранку гризла батон, але я не встиг збігати за фотоапаратом.
Їдемо сьогодні повільно на машині край лісу (на дачі), нікого не чіпаємо. Раптом на відстані біля 3-4 м перед машиною і на рівні вище капоту з лісу вистрибує щось. Я в першу мить думав, що вовк. А от і ні. Косуля. Я пригальмував і дуже вчасно - прямо переді мною вискочили таким же стрімким сайгаком ще дві косулі. А трохи згодом ще одна. Всі чотири поскакали по полю кудись на інший бік, знову в ліс. Поки я ліз в кишеню за фотоапаратом, вони майже втікли. Але не до кінця. Нижче фотографія (в оригінальному розмірі), якщо її збільшити, то косуль можна побачити, всіх чотирьох.



Взагалі ці косулі там живуть. Їх лісники підгодовують сіллю і цю четвірку ми бачили і минулого разу, просто не так близько. А тут ми мали можливість (якби я не пригальмував) отримати щонайменше вм'ятину, а може і поламану машину (копитом в польоті косуля пробила б капот і все, що всередині).

А на зворотньому шляху ми майже за цим самим сценарієм бачили лисицю, але ця забралась в кущі раніше, ніж я дістав фотоапарат. Але лисиця, це точно.
  • Архів

    «   Травень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31