За життя

Як я згадував, в мене у вольєрі лишилась одна білка і я її випустив в ліс. Вона пару днів погуляла і вирішила, що їсти хочеться. Тому тепер вона товчеться між будиночком і годівницею і чекає, поки я винесу їсти (і мене не боїться). Ось вона на гілці:

bd0909b2897d3bde2ea990ceb702fc4b.jpg

PS: білку звати Ассоль.
38cf257107387cd1f360d0dc0eb1c22d.jpg

В 2009-му я зробив два будиночки для білок і повісив їх так, щоб ці будинки було видно з вікон, що виходять на ліс. Кілька днів тому я знайшов маленьких білченят в тому будинку, що далі від людей. А другий будиночок завжди був пустим, оскільки він відкритий для ранкового сонця і для огляду від будинку. А ще там поруч годівниця, в котру я клав їжу протягом всіх цих 5-ти років.

І от вчора чи позавчора мама-білка переселила в цей будиночок білченят (звідки, не знаю, але не з другого будиночку - ті білченята менші).

Білку я побачив вчора вдень, а сьогодні по обіді на "ганок" будинку, як бачите, вилізли білченята. Я бачив двох, але можливо, що їх там більше. Одне сміливіше вийшло і навіть намагалося перелізти на дерево, але поки що йому це не вдається. Друге визирає назовні.

За кілька хвилин прийшла мама-білка і загнала всіх білченят в будинок. Я підходив перевірити, чи не впало це білченя вниз, і знайшов маму-білку, котра подивилася на мене з будиночка, вилізла і почала підманювати мене вбік від будиночку. То я й забрався звідти. А зараз все спокійно.

Тепер головна задача - спостерігати, щоб до будиночку не залізла якась кішка чи ласка (і ті і інші є і до будинку при бажанні долізуть).
З усієї команди домашніх білок в мене лишилася остання білка, і тій шостий рік пішов. То я вирішив поки весна адаптувати її до лісу - хай погуляє на старості років, може ще й білченят принесе. А вона, хитра, не сильно то і рветься гуляти - обійшла сьогодні вольєр ззовні і назад залізла.

Але в мене сьогодні свято. 5 років тому я зробив два будинки для білок і повісив їх так, щоб було з вікна видно. Один біля годівниці, він занадто галасливий. А другий трохи далі. 4 роки ці будинки стояли пусті.

Цього ж року в першому, поки я був відсутній, білка якась зробила гніздо. Але виводку немає (або ще, або вже - не знаю). А от в другому є молоді білченята! Сидять собі, соплять. Їм десь 3-4 тижні, тобто скоро вже виходитимуть в світ. Сподіваюся, що цей виводок започаткує традицію селитися біля мого будинку.
Спостерігаю в Ризі цікавий ефект -- разів зо п'ять вже, коли кажу людям, що я сам з Києва і зараз маю їхати в Україну, люди зі щирим подивом питають "ну ви ж повернетесь?". Звісно, колись в Ригу приїду, бо в мене тут "перевальна база", але люди щиро вважають, що в Латвії краще, ніж в Україні і не припускають думки, що я можу не прагнути назад якомога швидше.
День отлета, день прилета
за день посчитаем
Відправив дружину з дітьми в Київ. Було страшно - діти малі, не літали, двоє. Але все гаразд. А я зрозумів, в чому в мене головна проблема з дітьми - відповідальність. Коли їх немає, то вільно себе почуваєш. Хочеться вже, щоб швидше виросли і пішли геть.
Зі стоматологами в Латвії і добре і погано. Добре, бо стоматологія на високому рівні, погано, бо черги шалені. Як я з'ясував, черги шалені тому, що скандинави їздять лікуватись в Латвію. Це підтягує рівень сервісу і, водночас, ціни.

В мене від місцевої води почалися проблеми із зубами і я вирішив провести екскурсію в стоматологічну клініку поставити пломбу замість тої, що посипалась найсильніше. Зателефонував зранку в клініку, котру мені порадив місцевий юрист. В клініці запропонували запис на наступний тиждень. Коли я сказав, що я їду з Риги, подивились і знайшли один time slot на сьогодні. Мені пощастило.

Посадили в крісло, вдягнули окуляри, щоб світло не било в очі. Не пам'ятаю, щоб таке робили в Києві.
Щоб перевірити, чи робити анестезію, і що коїться із зубом, треба робити рентген. Ну, думаю, вставати, йти кудись, чекати пів-години. А ні - апарат прямо в кабінеті (кабінетів декілька і рентгенкабінет є окремо, але все одно є апарат і прямо на робочому місці). Плівку пальцем тримати не треба, є фіксатори для цього (дуже зручно!). Результат доступний через 1-2 хвилини прямо в комп'ютері (а от плівки мені не дали із собою).

Анестезія - спершу ясна змащуються лідокаіном, потім вже робиться укол. Сама анестезія якась дивна - досить сильна, але повністю без болю не вийшло все одно.

Сам процес пломбування стандартний, описувати нема чого. Потім ще зробили два додаткові рентгени щоб глянути, яка ситуація в інших підозрілих місцях. За все (одна пломба і три рентгени) - 95 євро. Недешево, прямо скажемо. Подивимось, скільки триматиметься.

PS: і знову штраф за паркування, хоча на знаку було написано "2 години безкоштовно". Добре що хоч оплачувати їх не треба.
Якщо хтось з попереднього допису думав, що пригоди закінчилися, то фіг там.

Вночі водій евакуатора проходив українську митницю. В нього було два (2) доручення від власниці згорілого Тігуана - завірене латвійським нотаріусом (російською) і завірене консульством України в Латвії (українською, по всій формі). Митники не пропустили машину, посилаючись на недійсність доручень. Вимагали хабара в $300. Водій (постійно їздить через цю митницю) сказав, що рила в конторі ті ж самі, що й завжди. 4 години розмов і переконати не вдалося.

PS: машину вже розвантажили біля будинку.
Завантажили Тігуан на евакуатор і відправили додому. Подальші частини історії розвиватимуться вже в Києві, але там буде значно легше. Отже, кому цікаво як виглядає справжній клопіт, може почитати стислий перелік негараздів.

Ніч - пожежа. 2.30 почалася, о 6.30 мене відпустила поліція. Спати, звісно, не можеться. Наступного ранку телефонують зі стоянки добрі люди, потім власник другої машини.
Домовляємося з ним, їдемо у відділок, отримуємо лист  про те, що порушено справу за фактом знищення машин.
Відвожу довідку на переклад. На зворотньому шляху змушений купити принтер-сканер-копір, бо доведеться працювати з паперами.

Читати далі...

Читаю Сорокіна і думаю - для мене, російськомовної (переважно) в дитинстві людини, російська мова є атрибутом минулого. Художню літературу я легше читатиму російською.
Але живою мовою, мовою майбутнього, є безумовно українська. Можливо це відбиття власного стану, можливо - соціального.
Якусь інфекцію підхопив вчора. Стан хворобливий, але на відміну від Києва я можу ходити і працювати. Від такої самої інфекції в Києві я два тижні ледь по будинку пересуваюсь.

Все-таки в Києві щось не те із кліматом чи з погодою чи біс зна із чим.
  • Архів

    «   Травень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31