За життя

Окремий привіт москалям.

У нас на вікні росте грошове дерево. І так йому гарно, що за останніх рік-півтора воно виросло зі стрункого в розкидисте (на фотографії нижче видно зелений приріст - це з осені). А листя, що в(и)пало на грунт, роки 2.5 тому (вже як ми переїхали), вимахало в два нових дерева (в правому горщику).

Складна дерев'яна конструкція в лівому горшику - то не просто палки, встромлені в землю, а складний інженерний виріб, що розподіляє вагу дерева на грунт (палочки між собою жорстко з'єднані в нижній частині, яка в грунті). Справа в тому, що в цього дерева практично відсутнє коріння, тобто за грунт воно само майже не тримається. Тому доводиться робити таку підтримку. Не сильно естетично, але для цього горщика це було єдине, що мені вдалося вигадати.

Лень - двигатель прогресса

Лише моя здатність до чудес і трохи добрив допомагають деревам і кущам рости, оскільки агротехніка вирощування повністю ігнорується з-за відсутності часу та натхнення.

Одним із важливих факторів, котрі впливають на ріст рослин, є наявність чи відсутність бур'янів в пристовбуровому колі. Це означає, що рослини вимагають постійної прополки і перекопування вказаного кола. Але займатись цим ліньки, та й часу йде багато. Але людство вигадало чудову річ - агротекстиль (спанбонд, агротекс тощо) -- неткане поліефірне волокно чорного кольору (є ще біле, але воно для інших цілей, тому я зараз веду мову про чорне). Це волокно розкладається по грунту і має наступні чудодійні властивості:
- допомагає краще прогрівати грунт навесні;
- блокує ріст бур'янів під тканиною;
- пропускає воду всередину і утримує її там (це важливо влітку)
- покращує теплоізоляцію грунту взимку;
- красиво виглядає, якщо ним застилають всю ділянку квітника або городу.

Минулого тижня я поїхав до Епіцентру за цією тканиною. Вона, як виявилось, продається там як рулонами (за метражем), так і вже нарізаними блоками (3.2*10 м) а також (!) колами різного діаметру (спеціально для дерев і кущів). Діаметр - від 0.4 м для дрібних кущів і аж до 1.2 м для дерев (зауважу, що для великих дерев діаметр пристовбуровго кола рахується як вертикальна проекція крони і може сягати 5-7 м - в цих випадках тканина вкладається смугами). Називається "агротекс", але це все комерційні назви. Продається у відділі з садовими сітками і огорожами.

Короче кажучи, накупив я і нарізаних смуг і окремо кіл різних під 200 штук (кола йдуть упаковками по 10 і по 5 штук). Тиждень чекав, щоб потеплішало, але дарма. Сьогодні вже не витримав і вирішив розкласти кола (ще смуги треба буде розкладати окремо). Розкладання, однак, непроста справа - грунт треба прополоти, щоб його трохи розпушити, а заодно отримати, чим присипати краї кіл (щоб не загортались від вітру). За 2 години зробив біля 30 кущів з деревами (всього їх в мене біля 200 штук) і конкретно задовбався. А ще безліч роботи попереду ... Але маю сказати, що грунт місцями проморожений настільки, що від тяпки летить крига. Кола в цьому випадку дозволять грунту швидше розморозитись.

Але підсумовуючи, - я надзвичайно радий, що ця тканина зменшить кількість садових робіт в наступні два роки (потім треба буде нову тканину класти).

ps: якщо комусь цікаво, як це виглядає в результаті, пишіть, завтра зроблю фотографії.
Останні, мабуть, цього року. Насправді, маленькі червоні досі цвітуть, і ще цвіте пара кущів, чиї фотографії я вже постив. Але всі, які цвіли цього року, я вже фотографував, а повторів не буде.



Наш вельминешановний уряд вирішив, що треба вирівнювати платіжний баланс країни, але робить це досить дивним чином. Мене сьогодні порадували, що митниця не пропускає рослини, що ввозяться в Україну, і за чутками, не буде цього робити до кінця року. Тобто садові центри, які ввозили рослини з-за кордону (а зараз, нагадаю, відкрився сезон осінньої посадки рослин, при цьому якісний посадковий матеріал здебільшого імпортний) смокчуть з причмокуванням. При цьому офіційної заборони немає. Є ще думка, що це певний монополіст собі "вибив" таку послугу (а його товар пропускають), але перевірити цю думку я не можу. А ще я сьогодні обїхав 5 супермаркетів в пошуках лікеру Адвокат. Знайшов тільки в Метро 16-градусний (є ще 40). Ані в Мегамаркеті (де він завжди стояв), ані в дрібніших супермаркетах його немає. Теж підступи митниці?









Про цього представника рослинного світу я писав всього лише три місяці тому і виглядав він кепсько. А ось він зараз:



(зображення розмите, бо йшов дощ і міняти об'єктив під дощем мені не хотілось, тому знімалось макрою).


Погода сприяє розвитку троянд. Це останнє, що у нас зараз стоїть в вазочках:



Ця дійсно дуже незвичного малинового кольору, точно як [у мене] на фотографії:



Ця хиталась, тому нечітка. Взагалі вона буває чорніша, а буває червоніша. Від чого залежить, не знаю - може від погоди.



А цими весь кущ обсипаний (причому кущ минулорічний і росте в тіні!). Ця вчорашня, тому трохи зав'яла, а сьогодні штук 15 нових розкрилось:

Ходив в п'ятницю в ліс по ягоди. Якась падлюка полазила по кущах і поламала/потоптала їх. Не все, звичайно, але вони не переймались тим, щоб ходити обережно. Кущі йдуть вздовж лісової дороги, з обох сторін. Тобто йдеш собі і збираєш. Так от, я помітив, що біля тих кущів, де були поламані пагони, були товсті наїдені комари. А біля цілих кущів - не було. Тобто комари з'являлись судячи з усього як реакція на вторгнення людини. Кущів там багато, так що закономірність відслідковувалась точно. А ще було цікаво, як ліс ховає своє майно від людини. Йду по дорозі, дивлюсь кущі по праву руку. Знайшов кущ. Малини небагато і в самому кущі хтось потоптався. Я обережно заліз в середину, позбирав, що було. Потім обернувся назад, на місце, яке я вже пройшов, і в п'яти метрах побачив кущ, повний малини (я на ньому потім чверть відерця малини назбирав). Тобто ліс приховував ягоди від мене, поки не переконався, що я ламати нічого не збираюсь. А потім показав. Якщо ви скажете, що такого не буває, то нагадаю, що останні дослідження вчених показують, що рослини спілкуютьсяміж собою, попереджаючи одне одного про небезпеку електричними сигналами. Ці сигнали слабкі, але рослинам вистачає. А приховати ягоди дуже просто - листя опускається і зкручується. А потім розпрямляється. Рослина може зробити це за хвилину, накачуючи і відкачуючи воду з коріня і стебла в листя і назад. Особливо гарно це видно на трояндах. Як рослина здогадується, що небезпеки від мене немає, я точно сказати не можу, але, можливо, вони реагують на якісь дотики людини або на звуки (ви ж знаєте, що рослини реагують на ті чи інші звуки?). Це вже питання до вчених.
  • Архів

    «   Травень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31