За життя

Третього дня ввечері ми дісталися Загреба. Маленький готель на краю міста мав непогану репутацію на hotels.com, і виявилось, що цілком згодився на одну ніч. Загалом про хорватські готелі я писатиму окремо пізніше.

Вид з вікон готелю досить цікавий вийшов:

Читати далі...

Фото:
>>>>>>>
Після сніданку пішли гуляти по Відню. Вирішили нічого не вигадувати, а пройтися центром Відня подивитися архітектуру.

Я зачарований цим містом. Воно просто приголомшує. Столиця імперії - і в усьому це видно. Ґрунтовність архітектурних рішень, численні пам'ятники, імперський двоглавий орел (ага) на дахах будівель нагадують про велич найбільшої європейської королівської династії, що втратила владу в результаті війни, що почалася рівно 100 років тому.  

ae86ed25b9bb30ffdca8aeed3e6ed7eb.png

Відень не настільки "відомий", як інші столиці (Лондон, Рим тощо), і тим сильніше відмінність між описом і особистими враженнями.

Загалом щоб хоч якось "пізнати" Відень, слід прожити тут не менше місяця, а мабуть набагато більше. Лише  щоб обійти всі вулиці історичного центру (відносно невеликого) і оглянути його будинки, знадобиться не один місяць (оцініть лише один будинок на світлині нижче - кожен поверх там оформлений по-іншому). А місто - це не лише історичний центр, а й численні райони за каналом і за рікою. І вони теж мають свою історію і архітектуру.

d0ab867cefad7607e52708ea6ab13f78.png

Відень створений для зручности людей. Всюди велодоріжки, звукова сигналізація на світлофорах для сліпих, розвинена мережа трамваїв і автобусів. На газонах вигул собак платний (прайс -- 36 євро за купку) , тому на них (газонах) можна спокійно сидіти і лежати, чим деякі парочки ледь не зловживають по парках.

7828d7cca6b62dc9213e85682c09dc65.png

Водночас з роздрібною торгівлею в Відні слабко. Як я вже вчора писав, в неділю всі магазини зачинені, навіть в центрі міста. На табличках, що вказують часи роботи, неділі немає взагалі - і так очевидно, що зачинені. Що дуже дивно, бо у вихідні приїздить купа туристів. Зате дуже багато ресторанів і кафе. Таким чином щоб попити води (найпростіше) слід іти до кафе. А там ціни б'ють рекорди ... Є ще іммігрантські кіоски із шаурмою, там і напої продають. Вони нас і рятували (дітей в основному).

Місто дуже багате - видно і по машинах, що їздять, і по людях, і по цінах у вітринах. Можливо все через те, що це туристичний центр, але ж в машинах їздять місцеві. Наприклад, таксі майже всі - мерседеси Е-класу.  

Загалом місто можна порівняти із солідним чоловіком років 60-ти на мерседесі. Він досяг успіху (і вже давно), він багатий, але час плине і розквіт - в минулому. Так і більшість туристів в Відні - люди похилого віку, що заробили на такого роду туристичні поїздки і мають час, натхнення і гроші.

Багато туристів російськомовних, схоже що з Росії. Загалом я не дивуюся, що Миколка Азірів втік саме в Австрію - тут він буде поважною людиною (поки рота не розтулятиме :).  

Мабуть, вперше в житті я захотів жити в часи, що ми звикли називати Вікторіанською епохою.  Або просто пожити в Відні кілька місяців. Навіть виникла думка почати вчити німецьку мову для цього. Хоча, можливо, коли я буду старим і достатньо багатим для Відня (взагалі-то я вважав себе небідною людиною, але зараз почуваюся мишею в церкві), я і без мови приїду сюди пожити.
В Кракові почалася осінь. Атлантичний шторм приніс зливу, скрізь яку майже неможливо їхати. 15 градусів тепла. А ми виїжджаємо на море...

Перший день - переїзд в Відень. Від Кракова через Катовіце, на Брно і далі на Відень. Весь маршрут проходить по автобанах - спершу А4 до Катовіце (в'їзд і виїзд платні, по 9 злотих), потім по А1 на Чехію. Перед Чехією читаємо банер "остання ... заправка BP в Польщі". Заїжджаємо і там в канторі (обмінник по-нашому) купуємо віньєтки для Чехії і Австрії. Для Словенії купимо в Австрії. 23 Євро готівкою, картки не приймаються.

Кордон Польща-Чехія відсутній в принципі, навіть залишків КП не видно. Просто міст над річкою і вивіска "Чехія".

Через Чехію проїжджаємо із одною зупинкою на парковці попити кави. Пейзажі навкруги красиві - гори, долини...  На дорозі постійні ремонти і обмеження швидкості, але Корандо більше 120 і не дуже їде (але й не треба).

За 50 км від чесько-австрійського кордону автобан закінчується починається однорядка із забороненими обгонами. Порушення правил призводить до таких наслідків:


c6a25f1bf7b2a798c6de46f9f3f451af.png

Другий вилетів в кювет. Обидва водії живі і начебто здорові, наскільки я зміг побачити. На їхньому місці могли бути ми, бо аварія сталася за кілька хвилин до нашого під'їзду.

В Австрії дорога ще вужча і проходить через малесенькі містечка. Але не дуже довго - потім починається автобан на Відень, Грац і далі до кордону.

Вздовж дороги вітряки (електрогенератори). Десятками. Мабуть вигідно.

В Чехії проїжджали через тунель, за яким причаїлися поліцаї з радаром. Я обачливо їхав 60. В Австрії поліцаї стояли на якомусь перехресті, де теж треба було скидати швидкість (що я теж робив). Як літають місцеві, я не розумію.

В Відні ми в готелі, зараз підемо вивчати місто. За бортом +28.
В зоопарку Кракова в липні зустріли чорну білку. Це якийсь підвид європейської білки, а не американської, судячи з розміру і форми голови.

Білка бігала по траві між деревами, тобто живе вона там в дикому форматі (умовно "дикому", бо їжі там повно цілий рік, ще й відвідувачі підгодовують, мабуть).

Фото погане, знімалося телефоном з відверто паскудною камерою, а білка теж на місці не стояла.

a2bc6d3a33d80f09600610b53e931d1c.png
dc727b1e17dd665416b5934bd258028c.jpg
- Что мне дедушка! Подумаешь! Это кровать моя.
- А где же дедушка спит?
- Дедушка там, в углу, на коврике.
А отак наша Берта спить на моєму боці ліжка, коли мене немає (причому, якщо спить дружина поруч, Берту це не бентежить). Коли ж ми всі влягаємося, собака спить в ногах у дружини, а кішка - у мене в ногах, або взагалі на мені.

610368ac0313ad6787ad19510487e5ed.jpg
81a8a35d67d4d5f0d3380ae965a9c50e.jpg

Кущ американської ожини, куплений за (великі для посадкового матеріалу) $10, дає отакого розміру ягоди в кількості штук мабуть 50 за сезон. Ягода неймовірно солодка.
Вгадайте, що за рослина на фото?

405fb2b8fa47bccea3806b667917e00e.jpg
Раніше я ненавидів за концепти лише автовиробників - робити фантастичні дизайни, щоб потім викинути всю роботу на смітник - що може бути безглуздіше?

Відсьогодні починаю ненавидіти ще й годинникарів. Ось, дивимось, чудовий годинник за чудовою ціною:



А дзуськи, його представили, але не випустили. Не-скелетні варіанти є, а саме такого немає. Повбивав би (с)
Це картина, купив на на Андріївському узвозі. Колір стрічки в оригіналі помаранчевий, не знаю, чому вона на екрані виглядає червоною.

6e2c209dbb12afb3eb32f130625d66f4.jpg
  • Архів

    «   Травень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31