За життя

У нас на "городі" (відгорожений парканом шматок двору, де росте чорниця і інші кущі) було засіяно якоюсь травою, з якою виросло два кущі типу "барвінок". Цвіте досі. Ось квітки (знімалось сьогодні для тестування макрооб'єктиву. Знімалося з рук, із спалахом) :
Вигляд ззаду і трошки знизу. Спеціально для поціновувачів такого ракурсу. Це зменшена фотографія (можна клацнути для збільшення, але там буде теж зменшена) А це фрагмент оригінального результату, виданого фотоапаратом. Можна розрізнити пух на грудці. Знімалось з відстані в 20 метрів, приблизно.
В Киеве жара (с) цитата из песни

Сегодня 23 градуса тепла и солнечно. Вообще-то последние (минимум) пол-века 9-го октября в Киеве шел дождь. Кроме последних ~5 лет. В 2004-ом - точно не помню, а в 2005-ом и позже всю осень тепло и сухо. Но такого, как сегодня , и не упомню.

А вот как выглядит пейзаж из окна моей спальни сегодня:


Дивимось NatGeo Wild, де показують, як птахи і акули снідають сардинами. Дружина каже "а акули бакланів їдять? А то було б цікаво - пташка, фарширована рибкою".
Кидався під ноги в Гідропарку. Довелось сфотографувати, щоб відстав.
Акція "Не сміти, тебе бачать"

Ідея цієї акції виникла в мене давно, але про оформлення і втілення її я замислився тільки зараз, по слідах риття траншеї.

Акція є постійнодіючою і пропонується до участі для всіх водіїв автомобілів незалежно від віку, виробництва і форми власності. Сила акції (як і будь-якої) в її масовості, тому вкрай необхідним є максимальне поширення інформації.

Викидання сміття на землю на вулиці є дрібним хуліганством, що карається штрафом, але в сучасних умовах на такі дії ані міліція, ані інші люди не звертають уваги.

Суть акції дуже проста - якщо ви бачите, що водій або пасажир сусіднього автомобіля викинув у вікно будь-яке сміття включаючи недопалок, - подайте йому три коротких звукових сигнали. Хай він знає, що його бачили, і що його дії є не тільки незаконними, але й недоброзичливими для оточуючих.

Більше того, викинуте сміття може стати причиною аварії -- пуста пляшка (навіть пластикова), викинута на швидкості, може пошкодити зустрічний автомобіль, а недопалок може потрапити у відкрите вікно іншого автомобіля і спричинити пожежу. Та й водії-початківці можуть неадекватно зреагувати на сміття, що летить перед ними, і спровокувати аварійну ситуацію (такі ситуації траплялись). Тому звукові сигнали в цьому випадку є необхідним запобіжним засобом і не заборонені ПДР.

Рефлекс у людини, як і утварини, виникає при повторенні подразника. Тому тільки постійне використання звукових сигналів при виявленні факту викидання сміття дасть змогу перебороти таке ганебне явище, як засмічення доріг і тротуарів викидами життєдіяльності людей.

Я закликаю всіх приймати участь в цій акції і поширювати інформацію про неї якомога ширше, включаючи засоби масової інформації.

Знаете ли вы, дорогие птицеловы, что пингвин очковый живет исключительно в Африке?
Лилия (лат. Lilium) — род растений из семейства Лилейные. Многолетние травы, снабжённые луковицами, состоящими из мясистых низовых листьев, расположенных черепитчато, белого, розоватого или желтоватого цвета.
из Wikipedia


Цветок очень интересный в первую очередь своим стеблем. Пока лилия не цветет, она имеет совершенно неземную форму, чем-то напоминающую Башни Петронас (или, точнее, башни имеют лилию в своих мотивах). Зацветая, лилия открывается большими цветками:



Это
растет у нас в саду. А нижеследующее я сфотографировал сегодня в Киеве, возле одного учреждения:





А чи знаєте ви, що відбувається з конвалією (для невігласів - ландыш) після цвітіння, якщо її не зрізали браконьєри і не продали на базарі чи в перході?




Лісова суниця визирає з під-куща так:




Дзвоник - він насправді не синій, а бузковий:




Гусінь буває різна:



Ну а це що за подобство, я так і не з'ясував:

Нещодавно я помітив, що один з горіхів, що росте на дамбі (від дороги) занесло щебнем. Звідки він там взявся, було загадкою. Вочевидь, його змивало згори, але чому потік іде по діагоналі? В будь-якому разі, треба було виправляти ситуацію і прорити вертикальну канаву від того місця, де потік звертав до горіха, і вниз.

Коли я дійшов до того місця, то знайшов там пагорб з пилу і землі, які водою зносило зверху, з дороги. З'ясувалося, що там лежить бетонний жолоб, який з часом з якихось причин занесло брудом на половину висоти дамби. Довелося цей жолоб розкопувати. А це виявилось важкою і неприємною роботою. По-перше, грунт проріс травою і коріння вже досить міцне, лопатою важко поратись. А по-друге, дивіться самі (знімалось телефоном):



Відвал нанесеного грунта в "природньому" вигляді. Всі ці пляшки, уламки, обгортки - це сміття, яке водії і їх пасажири викидають на дорогу. Зауважу, що це дорога державного значення, по якій пан Янукович їздить зі своєї резиденції в Петрівцях в місто. Асфальт під нього переклали, а от відкопати зливні жолоби (це не єдиний жолоб в такому стані) - ні (ну а що, - сміття з автомобіля не видно).

Знайдене сміття відноситься до останніх років, тобто, мабуть, жолоб чистять раз на ~10 років. Але цього, вочевидь, замало. Основну частину сміття складає пластик - пластикові пляшки з-під напоїв і плівка (різноманітні пакети). Ще трапляється тканина, але вона розпадається. Пляшки ж в грунті лежатимуть ще довго після того, як автомобілі зникнуть з лиця Землі.

Якщо просто дивитись на схил дороги, цього сміття наче й немає. Але все, що викидається на узбіччя, дуже швидко (протягом року) потрапляє в грунт, де лежить роками. Ще гірше ситуація зі сміттям, яке люди викидають в захисні смуги (минулого літа мене так знайшов горщик з алое, про який зроблю окремий пост) - воно лежить на відкритому повітрі, і не розпадається бо знаходиться в тіні.

Повертаючись до нашої канави - розкопати повністю бетонний жолоб мені так і не вдалося, бо доведеться вивезти звідти машину (вантажну) сміття. Поки що я подолав 3 метри канави, цього вистачить для нормального відведення стічних вод. З рештою буду розбиратись восени, коли канаву промиє і температура стане більш придатною для копання.


  • Архів

    «   Травень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31