За життя



прим. з тінню нічого не поробиш, все-таки в мене студії немає, щоб світло виставляти.


Це ми сьогодні в ліс з'їдили. За пів-години знайшли десяток білих і польських, чималих за розміром (на фотці найбільший, але інші теж не пасуть задніх). І все! Потім пролазили ще по гарних місцях - всюди пусто. А от чорниці - хоч греблю гати. Якби були граблі (спеціальні, для збирання чорниці), то можна було б пару кошиків за пару годин набрати.
Підкреслювання "зеленої" природи своєї продукції допомагає продавати. Але екологічність треба підносити так, щоб супротивник не міг повернути це проти вас. Ця стаття - про маркетинг environment-friendly продукції.
Все фігня крім бджіл.
Бджоли теж фігня, але їх багато

Як я нещодавно згадував, бджоли виконують дуже важливу роботу із опилення рослин, в тому числі тих, котрі їдять люди. Відповідно, без бджіл не буде ані садівництва, ані тваринництва (бджоли опилюють культури, котрими годують тварин), ані людства в цілому. Китайці в регіонах, в котрих бджоли зникли (із-за варварського ставлення китайців до екології) змушені опилювати рослини вручну пензлями. Уявіть собі це заняття в плодовому саду і зрозумієте, наскільки важливим є бджолярство.

В "промисловому" сільському господарстві бджолярі вивозять вулики на посадки рослин і отримують за це гроші. Деякі бджолярі-"любителі" (вони професіонали, але не здійснюють розведення бджіл в промислових масштабах) теж вивозять свої вулики "на гастролі", але це здійснюється здебільшого для того, щоб підняти продуктивність вуликів та отримати більш якісний мед.

Оскільки цього року "природні" бджоли у нас зникли, я вирішив завести власних домашніх:



Стоїть трохи криво, але це тому, що він дуже важкий, а встановлювався похапцем. Кольори не я вибирав, так пасічник привіз.

Мінімально заводиться дві сім'ї, тому ми взяли два "ліжаки" (це форма вулика так називається) і схоже (як я читаю літературу), що треба ще заводити. Але все залежатиме від того, чи буде в окрузі достатня кількість їжі.
Розмовляв сьогодні із прорабом і пасічником. Обидва працюють по Київській області в різних місцях. І вони незалежно один від одного сказали, що вода з-під землі пішла. Скважини пусті, народ бурить на 120 і більше метрів, щоб дістатись до води. Колодязі - ті взагалі де-інде висохли. При цьому народ воду витрачає на полив полуниць і іншої городини (полив, звісно, здійснюється в архаїчний спосіб, дощуванням). А ще пасічник каже, що зникають бджоли: від сотового зв'язку бджола дуріє і не може знайти дорогу додому. І падає від втоми. А якщо ви не знаєте, бджоли здійснюють 80% запилення квітучих рослин. Тобто якщо зникнуть бджоли, то людство банально вимре з голоду.
В мене сьогодні одразу кілька новин стосовно білченят. По-перше, все вказує на те, що в клітці в мене сидять дві дівчини (це дуже сумно, оскільки мені вкрай необхідний ще один самець і я сподівався, що один із білченят таки був самець). По-друге, я сьогодні стикнувся ніс із носом із третім білченям (котре на фотографії на дереві). Воно приходить до годівниці їсти, там я його і зустрів. Це виявилась також дівчина. Тобто у виводку були всі дівчата. Що ж, будемо шукати хлопця ...
Биологи воссоздали в лабораторных условиях эволюционный переход от двуполого к однополому размножению.
Цей запис присвячено всім любителям природи, мать їх за ногу.

Поїхали сьогодні на велосипедах навколо озера Редькіне (більш знайомого людям як Міністерка, але такої назви в нього ніколи не було). Там де люди ходять, все більш-менш нормально. А от далі цікавіше. З західної сторони озера шматки відгороджені парканами (приватні пляжі), а перед першим парканом виходить такий собі глухий кут з підйомом на гору. І от якісь горе-туристи стільки випили (чи вчора, чи навіть раніше), що забули загасити багаття. І воно горіло навіть зранку. До озера за водою, зрозуміло, 150 м йти п'яному бидлу йти було ліньки. Тому багаття кинули як є. Але не в тому проблема (бидла у нас повно, хоч на експорт жени).

Ми з дружиною злізли з велосипедів і почали пробувати загасити це багаття. З тари було два пластикові стаканчики і іржава жестяна бляшанка. Все в дірках, так що за водою не сходиш. Довелося цими стаканчиками зачерпувати пісок з доріжки і десь по 50-100 мл піску висипати на багаття. Дурне заняття, але ми з ним в принципі впорались, локалізувавши вогонь до безпечного стану. Гасити його повністю не було можливості, бо в мене і так подошви на кросівках поплавились, а пісок на доріжці закінчувався.

За цей час повз нас проїхало три велосипедисти (в різні сторони), пробіг один спортсмен, котрий там постійно бігає (дружина бачила його біля нас, це десь 3 км від того місця, де ми його зустріли) і пройшла жіночка з собаками (явно місцева - в 150-200 метрах від багаття починається маленький приватний сектор, за яким вже йде Мінський масив). З перелічених осіб зупинилось і поцікавилось проблемою нуль (0) осіб. Їм пофіг. Пофіг, що вони тут живуть, що вони користуються тим лісом, котрий може згоріти із-за їх недбалості, мабуть пофіг, що пожежа може перекинутись на їхні будинки. Мабуть, поодинці це непогані люди. Але в масі своїй це все бидло потрібно завантажити в потяги і відправити в Сибір на виживання. Там їхнє пофіг буде стосуватись виключно їх самих.

PS: а за 200 м вглиб лісу (і ще ближче до приватного сектору) ми знайшли ще одне багаття. На щастя, поруч з ним була велика купа піску і я засипав багаття піском просто руками.
А ось наша мамочка прийшла. Спочатку покликала дітей, але нікого не знайшла. Тоді з горя сіла їсти сухарик:



Але білченя (те, котре в попередньому дописі) її почуло і спустилось з дерева:



Тоді і мати його почула і пішла до нього. Вони одне одного обнюхали, мати заспокоїла білченя:



І вони сіли відпочити. Я думаю, що мати чекала інших:



Але я не впевнений, що вона здатна доглянути як слід всіх трьох (як показала практика), тому хай інші сидять в нас. Тим більше, що там щонайменше один з двох - самець, котрих нам не вистачає.
Під'їзжаю я сьогодні до будинку і бачу, як між соснами літає ворон. І схоже, неспроста він там літає, а на когось полює. Поки дітей з машини висадили, як чую вже хтось пищить-верещить в тому лісі. Думаю, треба ворона поганяти. А з'ясувалось, що цей гад розворушив гніздо із білченятами і вигнав їх з гнізда. І намагався одного з них схопити. Але оскльіки білченята малі, а ворону немає де розвернутись (ці ворони живуть у нас в лісі - вони здоровенні, з доброго орла розміром), тому у білченят фора. Але невелика - лазять вони погано.

Я тоді вийшов в ліс і ворона відігнав. Білченя намагався спіймати, але воно втікло на саму верхівку вільхи.



А на соснах сиділи ще два білченяти. І такі вони були перелякані, що навіть лазити вже нормально не могли - падали з дерева (справжні парашутяги - білченя падало з 3-4 метрів розправивши кінцівки і хвіст. Це дозволяло йому відносно м'яко приземлятись і бігти назад на дерево).

Короче кажучи, цих двох більш втомлених ми спіймали і вони зараз сидять у нас в клітці (ми їх виходимо, а там буде видно, -- зараз в лісі вони все одно не виживуть). А третій вивився більш спритним, і його мені вдалося тільки на камеру спіймати трохи пізніше, коли він вирішив спуститись з верхівки вниз:



  • Архів

    «   Травень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31