За життя

Чем лучше джип, тем дальше бежать за трактором.
З'їздили сьогодні. В мене було відчуття ще з вчорашнього дня, що їхати не варто, але ж не послухався. В результаті ми знайшли посеред лісу калюжу, в яку посадили (на пузо) Тігуан. І з'ясувалося, що повний привід в ньому фуфельний - при вивішування переднього лівого колеса на задній передачі крутилося *тільки* воно, а на передній - ще заднє праве. Якби крутилися всі чотири, то машина б виїхала самотужки. А так, оскільки проблемне колесо опинилося висіти, а під ним була калюжа (в котрій дружина ще й втопила з кінцями туристичний ніж), то підкласти під нього нічого не вдалося. Довелося викликати з Києва підмогу у вигляді кума дружини, туриста зі справжнім туриським позашляховиком, щоб висмикнув. І головне, що VW рекламує тігуан як позашляховик! Мля. Написали б в документації, що "не їздити поза асфальтом", не було б питань. А так, поки ми сиділи в очікуванні, почитали мануал, де на три сторінки розписано, що робити, якщо ви сіли в колію або зав'язли колесами. Зокрема "Включіть режим offroad на центральній консолі". А у нас такого немає і в опціях не пропонувалось! Козли. Витягнули машину за 2 хвилини без пошкоджень, лише вдавився захист картера (що і зрозуміло - він там рівно для цього і стоїть). Зате поки ми чекали на трактор, знайшли ще пару кошиків додаткових грибів, і серед них два таких гіганти (вони їстівні, я їх після фотографування порізав на сушіння): mushroom4 Баночки з капустою трилітрові, якщо що.
Поїздив сьогодні на червоному Тігуані. Я не думав, що в Києві стільки людей нетрадиційної орієнтації. Час оголошувати київ не тільки столицею божевільних, але й столицею підарасів.
camera

Сьогодні на в'їзді в Київ зі сторони Вишгорода по вул.Богатирській, прямо за знаком "КИЇВ", повісили камеру. Як ви можете побачити, вона направлена в іншу сторону. На жаль я не можу точно перевірити, але є думка, що вона вміє знімати як зустрічні машини, так і ті машини, котрі тільки в'їхали в Київ (в спину!). Я не буду розповідати про те, що перенесення знаку "КИЇВ" від КП на 2 км в сторону Вишгорода було простим знущанням над автомобілістами, і що це цілком співпадає з моєю теорією про приниження мас. Але будьте готові до листів щастя - я впевнений, що таких камер зараз натикають по Києву багато де.

Завжди заправляюсь на Лукойлі - і 95-им (я Екто беру) і 98-им (для літньої машини). Але з 98-им проблема -- не всюди є. Тому останні два рази довелося заправлятись де попало - один раз на Socar, другий на ТНК. Схоже, що ТНК ллє бодягу - другий день поспіль після ночі двигун троїть при першому запуску. Другий запуск вже нормально. Те, що проблема саме в бензині, очевидно - машина ще й 13К не пройшла.
Стандартна вимога дружини "хочу машину" наштовхнулась на "проблему останньої милі" - півтора кілометри грунтовки не лишають моєму ягуару шансів на проїзд. Відповідно, ягуар ми продаємо, і шукаємо щось маленьке з повним приводом і АКПП.

Jimny ледь не купили, але я вчасно почитав огляди. Нафіг нам армійський джип в місті ...

Fiat Sedici. Звоню в ItalMotors: "-Комплектація з повним приводом і АКПП на сайті є, в прайсі немає. Продаєте? - Так, привеземо на замовлення". Ок. Прикинув вартість, - дорогувато (~26 тис. доларів, якщо вірити сайту ItalMotors). Думаю "почекаємо, пошукаємо".

Подивились Suzuki SX4 (це одна й та ж машина, що й Fiat Sedici). Офіційний ділер не возить комплектацію з повним приводом і АКПП. Ідеальною була б машина з двигуном 2.0, але такого ми точно не дошукаємось. Привезти зі Штатів можна, але ціна вийде під 30 тис. Ще й дружина побачила його живцем, сказала, що це "бойовий мурах". Мою ідею купити і розфарбувати його під мураха забракувала (а дарма). Ок, відкинули.

Suzuki 3-door чудовий варіант, тільки дорого (31 тис.) і рамний позашляховик. Я б хотів щось більш міське. Привезти зі штатів? Там 3-дверних не продають. Везти з Європи дорого.

Апофеоз. Fiat Panda. Чудовий. Малий, прикольний, з повним приводом, панорамним дахом, 5-ма дверима і ще купою крутих речей. Поїхали в ІталМоторс.Сидить 5 менеджерів, чухає п'яти. 6 машин в салоні, жодного клієнта ...

Далі діалог з дівчиною:
- Панди є подивитись?
- Немає.
- Добре ... Привезти конфігурацію з повним приводом і АКПП можете?
- Так, на замовлення, але платити ви будете за новою ціною. Ви ж знаєте, курс євро виріс (!), 13% надбавка... В сумі 30% зростання.
- Що є нова ціна? На сайті написано 10500 євро, ціна березня місяця (звертаю увагу, що ціна в євро, поставлена в березні, коли надбавка вже була).
- Так, на сайті стара ціна (тут я в перший раз випав в осад). ... Я зв'яжусь з дистрибутором (імпортером) і дам вам ввечері відповідь по ціні.
...
- (звонить за годину) ви знаєте, ми не можемо привезти вам таку конфігурацію.
- хто "ми"? Дистриб'ютор не може?
- Так, імпортер не може.
- А коли зможе?
- Не знаю, мабуть не зможе.

Чудово ... І ви думаєте, що в автопромі криза? Криза в головах цього планктону, який не хоче продавати. Їм це не потрібно. Я приніс гроші, але їм не потрібні гроші. Країні не потрібні мої гроші. Це країна, в якій взагалі нікому нічого не потрібно. Це я вже давно з'ясував. Але, як виявилось, криза нічого не змінила.

Так що я тепер шукаю варіант привезти панду з заходу за нормальною ціною.

UPD: Дружина говорила з одним ділером, який почав її переконувати, що панди з АКПП і повним приводом взагалі не випускають. Це при тому, що в фірмовому каталозі Fiat'а 3 чи 4 конфігурації мають АКПП і повний привід. Повне незнання того, що продаєш ...

UPD2: почали прозвонювати ділерів. Один з них сказав, що відповідно до контракту із постачальником вони можуть постачати машину в певній базовій конфігурації (таких конфігурацій у Панди 7 чи 8), якщо є не менше 10 передплачених замовлень. Але звідки ж візьметься десяток замовлень, якщо інформації про машину немає і самі ділери не знають, що вона може бути?
Інший ділер сказав, що вони продають тільки типові конфігурації і навіть замовити кастомні опції, наведені на сайті у ділера, не можна, бо для цього потрібен окремий контракт з виробником.

UPD3: знайшов ще цікаву машину Seat Ibiza. Навіть знайшов, що рік тому на неї збирались ставити повний привід. Але криза, на жаль, поламала плани і Ibiza з повним приводом зараз не пропонується. А шкода, бо машина непогана і недорога.

UPD4: Fiat Panda і Sedici 4x4 з автоматом випускаються тільки за окремим замовленням. Замовити їх можна, але панда в макс.комплектації вийде більше ніж $30 тис. Нецікаво.
(попередня частина тут)

З 1-го числа починаючи шпиняв дівчину в Порше-Захід, щоб з'ясувала з приводу замовлення. В принципі, кажуть, замовити не можна... Але для вас трошечки можна. Аванс? Мінімальний, 5000 грн. (нагадаю, що в Атлант-М мені казали про 20-30% авансу).

Поїхали вчора замовляти. Ну, опції на Tiguan - це щось. На одному заводі збираються Тігуани і Гольфи. Але на Гольф можна замовити індивідуальний колір, а на Тігуан - ні. Додаткові опції - це взагалі цирк. Якщо ставиться камера заднього виду, то не можна поставити Park Assist (в Ауді з цим проблем немає). Light Assist недоступний з бі-ксеноном (теж опція). Причому, в Light assist входить дзеркало заднього виду із автозатемненням і підсвітка зони педалей. Ну скажіть мені, яке відношення мають дзеркало і педалі до бі-ксенону і хто вигадав такий ідіотизм. Телефонна підготовка "Плюс" недоступна з навігаційною системою. А ці двоє як пов'язані? Ніхто не знає. Кермо тільки триспицеве, при тому що в Ауді Q3 (одна платформа з тігуаном) є чотириспицеве.

Короче, автомобіль черговий раз виправдав свою назву - нехай піпл хаває. Ми звісно замовили, оскільки вже приїхали і бюджет на це виділений, але осад лишився. В майбутньому тільки преміум-клас і з індивідуалізацією по максимуму.

Це у кацапів дві біди, а у нас одна - дурні, що проектують, обслуговують і інколи використовують дороги (окремо ані з дурнями ані з дорогами проблеми немає). Одеська траса, магістраль міжнародного значення, як я розумію. Якість асфальту після Глівахи нікуди не годиться, але то ще пів-біди. Більша біда (справжня) в тому, що розворотів немає не тільки шляхопровідних (як мало б бути), але навіть і "по місцю". Поворот на Мотовилівку - звичайне перехрестя на 4 кінці, і жодних знаків пріоритету або напрямку руху по смугах. Тобто як потрапити з Мотовилівки на Київ - незрозуміло. В Митниці (5 км звідти на Одесу) те саме. Народ розвертається тупо через осьову, оскільки де ліві повороти і розвороти - невідомо. Ту ж лажу бачив вже ближче до Києва, перед Глівахою. І оцю халепу не спромоглися зробити за 5 (чи скільки) років підготовки до Євро. Зате поставити патрулі кожні 1-1.5 км по дорозі на Бровари - це вони вміють...
Передмова: Мазда моя живе в дворі, оскільки в гаражі живе барахло, велосипеди, дитячі машинки, стара плита, два комплекти зимової гуми, два трімери (один без гайки на 10 з лівою різьбою кроком 0.75 де її купити?), а на додаток в куточку ховається літня автівка. І оскільки мазда живе в дворі, то вона постійно брудна. Пил вкриває її тонким шаром на третій день після миття, а при виїзді на ній раз в три дні мити машину взагалі немає сенсу. Оскільки вчора я здійснив приємну подорож в Черкаську область і назад (забирав два новеньких вулики-лежаки на 24 рамки кожен), то без миття обійтись було неможливо, бо тушки вбитих комах створюють сюрреалістичний пейзаж на лобовому склі (коли дивишся зсередини), що нагадує Останній День Помпеї. Зазвичай я мию машини на Петрівці біля Мегамаркету. Ручна мийка з воском для Мазди займає 40-50 хвилин і коштує 80-90 грн + чайові (віск оплачується додатково). Не так і дешево. А я тим часом хожу в Мегамаркет. Але ще можуть бути черги на мийці, і взагалі 45 хвилин тинятись - не хотілось. Тому було вирішено спробувати автомийку. Це така мийка, де "3 хвилини - 30 грн" з роликами і валиками, що миють машину автоматично. Цікаве спостереження -- на початку вул.Богатирської стоїть дві мийки, одна напроти іншої. Та, що на виїзді з Києва, завжди має черги. Та, що на в'їзді, завжди пуста. На неї я і поїхав. Що можна сказати ... Миє. Найдешевший пакет 35 грн включає віск і сушку. Наступний пакет -- те ж + протирання порогів і посилений шампунь (45 грн). Я скористався з цього наступного. Є ще додаткові послуги по 10 грн. По часу - хвилин 12-15, я не здогадався поміряти. Сам процес прикольний, якщо сидиш в машині - валики ці наїздять на машину і стає трошечки страшно. Зовсім трошечки, але якщо у кого клаустрофобія, то не рекомендую. А ще сидячи в машині я з'ясував, що десь крапає вода через гумку люка. Якість миття (з посиленим шампунем) -- відмило все крім застиглих плям соку якогось дерева на капоті (він дуже липкий і навіть нігтем не дуже знімався). На ручній мийці це мабуть відтерли б ганчіркою. Чищення килимків - + 10 грн (на ручній мийці входить в комплект сервісу) . Але килимки можна і самому потрусити і з пляшечки водою полити, якщо є бажання. Короче кажучи, для мазди - саме те, що треба. А літню машину і вручну миють за 40 грн і 20 хвилин, так що там немає різниці.
Заехал сегодня в Порше-Запад (для киевлян - на Софиевской Борщаговке, на углу поворота на Вишневый). Салон продает и ауди и фольксвагены. Что не может не радовать - персонал обучают одинаково и гоняют тоже одинаково. Мне все докладно объяснили по поводу индивидуальной сборки. По ряду моделей на складах затоваривание, в связи с чем производитель фактически заставляет продавцов продавать, а покупателей покупать собранные машины. Соответственно, пока склады не подчистятся, принимать заявки на индивидуальную конфигурацию нигде в Украине не будут. Или будут принимать, но не исполнять. Пока что сказали звонить в начале июня, спрашивать. Девочка-продавец очень понравилась своим обращением (и, нет, на девочку я не заглядывался :). Так что видимо у них и будем заказывать.
Провів сьогодні гаражний чіп-тюнинг своїй літній машині.

На ринку є пропозиції гаражні і фірмова від ABT Sportsline. Для мого двигуна гаражні пропонують підйом з 211 к.с. до ~250 к.с., а ABT'шний - 295 к.с. . Гаражні коштують 300-400 у.о., ABT - 1760 євро (але не зрозумів, чи це лише чіпування, чи вони там ще пишуть про заниження підвіски для кращої керованості).



Я вирішив почати з гаражних, оскільки платити 2500 у.о. незрозуміло за що не хотілося. Через OBD прочіпувати не вдалося, тому знімали блок управління. Прошивання йде хвилин 20. Потім зазвичай машину заганяють на стенд, щоб поміряти результат, але оскільки в мене машина повнопривідна, стенд відпав. Тобто фактично я платив лише за прошивання (тепер думаю, що треба було знижку просити, оскільки без стенду, але це я зараз такий розумний).

Після прошивання машина стала начебто трошки енергійніша, починає тягнути з 2200 обертів (раніше було десь з 2500-2700).

А ще я на третьому році експлуатації ввімкнув динамічний режим (в мене три режими в машині - комфортний, звичайний і динамічний). Ще до чіпування. І зрозумів, який я був лох два роки. Машина перетворюється на конкретну турботабуретку з жорсткою підвіскою, тугим кермом і перелаштованою АКПП (5-та передача тримається до 90, в той час як в звичайному режимі вже на 60 вмикається 6-та, а на ~75 - 7-ма).

Сказали, що для адаптації під режим керування машина має пройти 50-100 км. Цікаво, що буде в динамічному режимі після чіпування. Поки що є підозра, що треба буде апгрейдити підвіску і гуму. Короче, не мала баба клопоту ...

ЗІ: А переді мною чіпували на стенді кросову ладу калину. Це такий агрегат, який по дорогах взагалі не їздить - чисто для перегонів. Глушник в нього прямоточний, а відсікає двигун мабуть на 8К обертів (я не спитав, але судячи із звуків воно десь в тій зоні). Стоячи в 10 метрах від глушника відчувався суттєвий потік повітря. А земля тремтіла від звуку двигуна метрах в 20 так, що в машині, що там стояла, спрацьовувала сигналізація.


  • Архів

    «   Травень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31