За життя

Давно не радували клієнти дивними питаннями.

Я тут за рогом китайські черевики знайшов. Так я що хочу спитати - якщо ваш молоток на ногу впустити, черевики захистять?

Ну а ми тут взагалі до чого? В китайців і треба питати.

Шкода, що анекдоти погано перекладаються, так би можна було розповісти про ідіота, котрий шукав там, де світліше, а не там, де загубив.
Прийшов сьогодні черговий користувач за молотком. "А у вас є сертифікат ISO 9000 на якість молотків", питає. Я йому і відповів, що ми за папірцями не женемось. Не зрозумів. В них компанія вимагає, щоб все, що купується, було сертифіковано сторонніми організаціями. Ну, довелось його відправити в церкву, хай морочить голову попу (відповідно до анекдоту). От бувають же комерційні структури з дурнуватими вимогами. Бувають, але не дуже довго.
Цікаво, у співробітників компанії під назвою Totally Chocolate немає діабету чи виразки? В мене від одної назви слина виділяється ...
Одні і ті ж компоненти доступні для роботи в різних мовах програмування. І це накладає певний відбиток - деякі функції зроблені в одній версії і відсутні в іншій. Ціна питання для клієнта - година роботи з написання аналогічної функціональності. Для нас - в рази більше (оскільки треба робити під все, щільно тестувати, документувати тощо). Відповідно ми можемо лише прибрати, аніж дописувати мало кому потрібну функцію. Що було людині пояснено. І ось що клієнт мені заявив у відповідь: Generally we're not responsible for compensate for differences when we find them accidentally. Why do I have to spend more time writing in DotNet than my friend writing in VCL? It doesn't make sense, specially for me. Я запропонував йому винести (спеціально для нього) ці функції з VCL версії.
Клієнт тільки що порадував. Купив, описуючи в аналогіях, замість молотка сокиру. Ще рік тому (!). Тепер з'ясувалося, що йому потрібен був молоток. Пропоную замінити безкоштовно - виявляється, що те, що мало робитися молотком, вже зроблене сокирою, і переробляти ніхто не буде. Ну, можна і так, звичайно, якщо хочеться зі збоченнями.
На тлі стабільного падіння акцій компанії фейсбук вживає судомних заходів з порятунку ситуації і шукає нові способи монетизації. Одним із способів є введення платних рекламних дописів. Але хто буде платити за рекламні дописи? Ті, хто інакше не достукається до аудиторії. А щоб вони не достукались, фейсбук різко скорочує відсоток "звичайних" дописів. В медія згадується цифра скорочення в 20-25%. В мене ж трохи інші дані. На нашій корпоративній сторінці відвідувачів небагато - 90 лайків всього. Але статистику фейсбук видає справно. Так от якщо влітку цифра людей, що бачили дописи, в середньому (на око) складає біля 45 осіб, то останні дописи отримують 20-25 переглядів. Тобто скорочення вдвічі. Таким чином сенс публікувати будь-що на фейсбуці втрачається, адже інформацію гарантовано *не* отримає 75% відвідувачів. А оскільки пряма ефективність комерційної діяльності в фейсбуці нульова (тобто прямого зиску немає, а вся діяльність ведеться суто для комунікації з клієнтами), то платити за початково неефективний канал комунікації ніхто не буде. І вся нова активність фейсбука обернеться пшиком. Гадаю, що ми спостерігаємо початок кінця цієї мережі. Взагалі вихід на IPO для компанії зазвичай означає, що вона припиняє працювати на клієнта і починає працювати на shareholder'а. А це для більшості бізнесів шлях в нікуди.
Приходить тільки що клієнт. "Ми потестували ваш молоток. Це чудовий молоток, який повністю підходить для нашої роботи. І він дуже критичний для нашого проекту. Але на жаль це ручний механічний молоток, а не сучасний пневмомолоток. Чи збираєтесь ви переробляти ваші молотки з ручного приводу на пневматичний, або чи зможете ви зробити це для нас". В самому запиті не було б нічого поганого якби не те, що пневмомолоток коштує в 10 разів дорожче і ним в найближчі 5 років все одно не зможе скористатись 40-45% наших користувачів.
От навіть не знаю, як охарактеризувати таких людей - просто огидно від їхньої тупості і безхребетності. Компанія бере програмний компонент для розробки своєї комп'ютерної програми. Десь при використанні компоненту програмісти роблять помилку (дрібну, вирішується за два дні спілкування з нашою підтримкою). Хтось пише в підтримку, отримує дві детальні відповіді. Після чого заявляє, що йому не вдалося отримати підтримку (!) і із-за проблеми з помилкою вони відкладуть роботу над проектом на невідомий час (!) чи скасують його. Тобто витрачений час на розробку вони не рахують, а витратити сукупно годину-дві на вирішення проблеми їм ліньки чи шкода чи хто зна. Ну що за безголові люди ... І, ні, альтернатива нашим компонентам в них лише одна - не робити нічого (тобто у компонентів на ринку продуктів-конкурентів немає). Тобто якщо вони не куплять ліцензію на компонент в нас, то вони не реалізують функціональність іншим способом.
Як раз до вчорашнього. "А тепер на арені клоуни". Пишуть в сапорт:

Now we are facing this message from this function while running our code :

...

"XXX license key is not set. Please pass production or evaluation license key to SetLicenseKey() function in initialization section of your application.

If this message appears in design-time, place LicenseManager component on the form and put the key to LicenseKey property."

Please suggest how to overcome this issue...

Це написав програміст (звісно індійський) з компанії, що надає аутсорсингові послуги. І от з такими людьми нам доводиться працювати щодня :(.
Ми на форумі і в HelpDesk'у на сайті компанії прикрутили аватари, а в якості аватарів поставили усміхнені обличчя з п'ятничного корпоративу. Ефект вражає - за два дні дуже відчутно змінилась поведінка клієнтів. Вони стали ввічливішими і більш покладистими.

Взагалі, я і сам помітив, поставивши на Outlook плагін Social Connector - коли показується фото співрозмовника, то змінюється сприйняття питання і якось само собою покращується відношення до співрозмовника.

Тепер я великий прихильник аватарів з соцмереж на форумах.

Так що рекомендую. І окремо рекомендую сервіс Gravatar, котрий дозволяє прив'язувати до є-мейла аватар, а сторонні сайти (хто вміє) цей аватар підтягують автоматично, і вам непотрібно задавати аватар на кожному сайті. Сервісом користується зокрема мережа сайтів StackOverflow.
  • Архів

    «   Травень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31