За життя

На жаль, мої білки на рідкість нефотогеничні. Вчора зробив з півтора десятків фотографій, а показувати і нічого :(.
Ось дві лише, на які якось можна дивитись (щоб подивитись в повний розмір, клікніть по фотографії).




Зліва направо: Кузя, Тріша, Шурік або Ассоль, Ясон. До речі в правому нижньому куті фотографії проглядається троянда малинового кольору. Нам її продавали як чорну, але ця навіть цікавіша.



Ассоль і Шурік.

Випадково натрапив. Ось тут. Багато.
Що ж тут дивного, спитаєте ви? А дивина в тому, що це перший раз за 8 місяців, коли ми бачимо білку в нашому лісі. Білку спіткала дружина о 4-ій ранку. Моя ідея полягала в тому, щоб розводити білок для лісу, тобто вирощувати молодняк і випускати його в ліс. Відповідно, зараз моя задача трохи змінюється - треба буде будувати для білок гостьову їдальню. Є думка, що лісова білка прийшла в гості до наших білок - за словами дружини вона йшла з лісу до нашого будинку.
Оскільки в мене зараз три самця на одну самку, я вирішив купити ще одну самку. Домовились, що білку передадуть на дорозі біля мого будинку.

Я вийшов з кліткою (синя, на знімку), чоловік, що привіз білку (Олександр), виніс білку в малесенькій клітці. У синьої клітки верхня частина знімається, а тримається на двох металевих прутах-замочках. Також у синьої клітки є дверцята зверху.

Спочатку ми думали пересадити білку, відкривши синю клітку збоку і засунувши внутрішню клітку. Відкрили замок з одної сторони. Далі Олександр з білкою вирішив пересадити білку, пустивши її в клітку через дверцята. Так і зробили. Все чудово, попрощалися... Я взявся за металеву частину клітки, і вона лишилась в мене в руках. А білка втекла на сусіднє дерево. Я отримав шок - чотири загублені білки за два місяці - це забагато, та й гроші (900 грн) шкода. Треба ловити білку.

Прострибали ми біля дерева хвилин з 20. Не хоче білка злазити. Що робити? Лишати білку на дереві - загине. Почали жбурляти камінці, - білка тільки вгору лізе. Заспокоївшись, білка зібралась вниз. Але побачивши нас, передумала, всілась на гілці, і почала їсти листя. Тут я зрозумів, що так білка ніколи звідти не злізе. А людині вже їхати треба, бо справи.

Довелось лізти на дерево. Але білку ж не спіймаєш руками. Тільки тканиною якоюсь. На мені була кофта, яку я залишив внизу, але білку зняти з гілки навіть кофтою не вдасться. Єдиний шанс - зігнати білку з дерева і спіймати внизу. Так ми і зробили. Я поганяв білку по дереву, аж вона впала на землю. Тут ще під'єдналась пасажирка Олександра і вдвох вони кофтою білку спіймали і посадили в клітку. Де ця білка зараз і сидить.



UPD: Ось дерево, на яке я лазив:



А ось білка, яка виявилась хлопчиком, @#$#^%^%$:



(Хто не в курсі, I pledge allegiance to the flag of the United States of America and to the country for which it stands ... -- це початок американської клятви/присяги).



Білки біля Детройту використали американські прапори з військового цвинтаря для побудови своїх будиночків на деревах. Детальніше (англійською) тут.

Малюнок і посилання взяті звідси.

Мені подарували білку! Білченя підібрали в Києві в парку. Маленьке, руденьке, але дуже активне і досить міцне. На вигляд десь 2.5 місяці.



Буду його превентивно лікувати, щоб був здоровенький і далі.

UPD: виявився хлопчик. Приймаються пропозиції з приводу імені. Ось, як він влаштувався:



UPD 2: Назвали Ясоном. Наче вже відкликається на ім'я, виходить з шапки (в лівому кутку, біла), яка в нього за домівку. Поїв гарбуза, кукурудзяних пластівців. П'є воду з Аміносолом (імуномодулятор для тварин). Прикольний такий білк, відчуваю, що буде давати Кузьмі прикурити, коли я його в вольєр пересажу...

Кай помер в мене на руках ... Ветеринар каже, що це або чума або парвовірус, принесені ще від продавця. Взяли проби на аналіз, щоб з'ясувати, але це не поверне тваринку. А я -- ідіот. Якби це зробили з першим білченям, то Кая (а може й Герду) вдалось би врятувати. Головне - і чума і парвовірус - це віруси, і лікувати їх досить складно (тільки стимулювання імунітету). Доведеться годувати дорослих білок і Кріса імуномодуляторами, щоб не підхопили (або принаймні вижили). Загальна проблема - отримати хвору тварину від продавця досить легко, а перевірка майже нічого не дасть (за час, поки йде перевірка, можна і захворіти і померти). Ми колись [успішно] лікували собаку (чорного тер'єра) від чуми, завезеної від власника, тепер от білки. І брати (за чималі гроші) білок, щоб вони потім помирали, якось сумно. І якось же треба не тільки утримати, а й підняти популяцію до такої кількості, в якій вони зможуть жити і розмножуватись в лісі і в місті.
Після двох днів адаптації вирішили підсадити 3-місячне білченя в воль'єр до дорослих білок. Тріша (самка) його спочатку проігнорувала, а Кузя (самець) виліз, покосився на прибульця і зробив насуплену пику. Невдовзі Тріша полізла в сховище (де білки сплять), а малий за нею. Тріша його прийняла... Кузя залишився один сидіти назовні. За 10 хвилин прийшов, - Кузя в схованці, а Тріша і малий сидять ззовні. Здається, я зіпсував їм скромне сімейне щастя ...
... їсти. Гризти. Шматувати.
... что белки-летяги делятся на два вида -- белки-парашутяги и белки-дельтапланерюги.

Вот образец:



Взято отсюда.

  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30