За життя

PVD (pvd coating, див. google) - спосіб поверхневого покриття металу іншою речовиною (золотом, карбоном) для захисту металу і одночасної зміни його кольору. Покриття, наприклад, золотом, є більш сучасною і більш якісною альтернативою "позолоті" (gold plating).

Я собі на Новий Рік подарував японський Oceanus в титановому корпусі із з чорним PVD покриттям (в інші країни його не постачають). Годинник не тільки дуже функціональний, але й, завдяки цьому самому покриттю, дуже красивий.

АЄОА - на браслеті це саме хвалене покриття за 8 місяців вже почало на зовнішньому боці браслету потроху відбиватися. Тобто покриття виявилося не надто стійким. З'явилися як подряпини (це можна зрозуміти, адже пару разів з розмаху стукнутися об щось рукою - і подряпину чи дві маєш), так і сколи на стику між ланками браслету.  Дуже шкода, оскільки заміні браслет не підлягає (тобто замінний я не знайду в Європі), а вигляд вже має не дуже естетичний. Що для годинника преміум-класу (як його позиціонує виробник) ну нікуди не годиться.

У зв'язку із чим я приходжу до висновку, що єдиний пристойний корпус - це суцільнометалеві корпуси і браслети (титан, золото, платина). Все інше при повсякденній експлуатації швидко псується і підлягає регулярній заміні.
В Києві я мешкаю в дачному кооперативі, огородженому парканом. Зауважу, що кооператив в нас не радянських часів, і живуть там не пересічні пенсіонери, а навпаки. Так вийшло, що в мене є власний заїзд на свою ділянку, котрим я і користуюсь, а через власне кооператив їжджу може раз на місяць, коли відвожу сміття. А от решта мешканців їздить по кількох так-собі-заасфальтованих вулицях. Про них і піде мова.

Централізованого асфальтування ніколи не робили, оскільки весь час хтось щось будує, а важкі вантажні автомобілі з бетоном вбивають будь-яке покриття дуже швидко. І асфальтують кілька дворів сукупно територію біля своїх воріт. Ну і як водиться кожен розумник робить лежачого поліцейського. Роблять прямо з асфальту і кривими руками, тому ці поліцейські виходять не дугою, а трикутником. Машинам, якщо наїдуть, буде дуууже невпереливки.

На нашій вулиці таких поліцейських наробили 6 штук (згодом зробили ще два, але про те згодом). Роки 3-4 тому я, поїздивши зиму по вулиці (мій виїзд тоді було закрито на ремонт), купив банку жовтої фарби за $15, пензлик і пішов розфарбовувати ці поліцейські. Банки вистачило на те, щоб за дві години намалювати жовті смуги на всіх шести. Користь з того пряма - швидка чи інша машина, поспішаючи, не налетить на поліцейського, а переїде його спокійно.

З часом ці смуги майже затерлися і варто би було їх відновити. І жоден з мешканців не тільки не позначив ті дві додаткові перешкоди, котрі було зроблено пізніше, але й не оновили наявні. Мабуть чекають, що я знову прийду малювати. Ну, нехай чекають. Так само вони чекають, поки в країні настане лад.

Перед 9-им травня оголосили збори на 300 будинків, щоб вирішити питання охорони (якщо пам'ятаєте, тоді очікували терактів в Києві). На збори 8.05 прийшло біля 10 осіб, котрі нічого не вирішили. А наступного дня (9-го) о 5 ранку я на своїй мазді за тими терористами самотужки ганявся (без жартів).

Гадаю, цю історію можна рахувати за відповідь на питання, чому я спакував валізи.
Про Польщу писатиму "по ходу справи", як тут обживаюсь.

Оскільки з'явилася нагода і можливість проїхатися по Європі (чого в майбутні років 12-15 вже не буде), вирішили зробити фінт вухами - зняти квартиру в Польщі і з Польщі вже, коли набридне сидіти на одному місці, організувати автоподорож східною і центральною Європою (Італія і Німеччина нас не дуже цікавлять, але не виключаю, що туди ми теж поїдемо другим заходом).

Квартиру зняли через AirBNB помісячно за помірну ціну. Дорожче, ніж в Ризі (в Ризі було біля 500 євро на місяць, тут 650), але в Ризі ми знімали квартиру пусту, як її здають місцевим, а в Кракові ми зняли апартаменти з повним наповненням (з посудом, побутовою хімією тощо). Якщо знімати як в Ризі, то вийде дешевше, але в Ризі ми не знали, скільки проживемо, а в Польщі ми не можемо офіційно бути на одному місці понад 3 місяці, тому так.

Квартира на краю Кракова в новому мікрорайоні малоповерхової забудови, але з машиною то не проблема - до центру аж 5 км і ходить автобус. З парковками в них проблеми - біля кожного будинку є місця для паркування, але їх не вистачає. Нам поки що щастить, і шукати місце не доводиться, але я нервуюся. Платних охоронюваних паркінгів мало, найближчий в 1.5 км від нас, і я на нього ще не дивився.

Площа квартири дуже маленька: дві кімнати - мабуть 24 метри в сумі, а може й менше, і малесенький передпокій, в якому зроблена кухонька. Місцеві живуть так само, і як вони вміщаються, я взагалі собі не уявляю. В мене в Києві хрущовка була вдвічі більша, і нам ледь вистачало місця.

Загалом поляки живуть здебільшого в приватних будинках, тому припускаю, що ці мікрорайони і квартирки - для малосімейних мешканців, приїжджих тощо.

Десь неподалік будинку є два непогані дитячі майданчики, на "в'їзді" в мікрорайон (метрів за 500 від будинку) є супермаркет штибу АТБ, може трохи більший.

Про магазини писатиму окремо, бо це велика і важлива тема.
За кордоном зарікся відкривати пейсбук, оскільки новини - отруюють свідомість і підсвідомість.

Попрацював, не втримався, відкрив пейсбук (з метою перевірити що мені за нотифікації нападали). Випадково прочитав 2-3 повідомлення стрічки. Отруївся.
Слухав сьогодні радіо по дорозі. Польське. Так от кажуть, що в Польщі є нестача робочих місць для осіб з вищою освітою. Бо overqualified. Краще за все спеціалізована освіта (не середня школа, а коледж потім).

Дежа вю - я вихідними казав старшій дочці, що вища освіта не дуже потрібна, якщо є спеціалізована. Вищу краще отримувати пізніше, коли є чітке розуміння, чим будеш займатися хоча б 10-15 років.  

Загалом в Україні існує надлишок вищої освіти, що лишився ще з часів СРСР.  Держава витрачає купу коштів для фахової підготовки людей за спеціальностями, котрі людям не потрібні. Так, в 90-их були дуже популярні юристи з економістами. Але не врахували, що права в Україні немає, окрім телефонного. Я це зрозумів ще в 98-му, тому кинув цю паскудну справу ще тоді. Дружина просмикалася до 2012-го, коли відвалилися останні наші клієнти по юридичних послугах.

Ну а з фінансової точки зору - фахівці з будівельних професій (робота руками, але як на мене цікава) отримуют ьбільше за середньостатистичну офісну планктонину.

Тому якщо у вас є діти, котрим час обирати майбутнє - міркуйте, чи потрібно їм гаяти 5 років часу в виші.
Відвідали в неділю аквапарк в Кракові (про це окремо), і діти захотіли піти в Києві. Тому ми нарешті (перший раз в житті) доїхали до Терміналу, що в Броварах.

Аквапарк в Терміналі виявився надзвичайно приємним! Краківський просто відпочиває в порівнянні з броварським. Гірки - такі як треба (і дитячі і дорослі), басейн з хвилями і купа джакузі додали насолоди. Плюс до того порадували квитки на весь день (в Кракові 2 години максимум і потім похвилинна оплата за подвійним тарифом) за майже ту ж ціну, що й в Кракові. Плюс в нас є швидкожерка з великим вибором, і все таке смачне, що дружина не втрималась від того щоб сказати "покладіть звідти до сюди".

Капці продають на місці (до кас, щоправда), якщо ви свої забули вдома. Мило в душі теж пропонують. І полички для капців-рушників є.

В підсумку - все чудово, лише мало кіл для найбільших гірок (і черга на них же), тому якщо хочете на великі гірки, то приїздити треба на 10 ранку.
Коли взимку ми сумно жартували з приводу ступенів занепокоєності і стурбованості європейської влади, ми мало що могли вдіяти.

Тепер же аналогічні ступені стурбованості показує нам Міністерство Оборони України і його генштаб. Після чергових вбитих вояків вони продовжують злочинно ігнорувати ситуацію. Ба більше, вони напряму відмовляються надавати військову допомогу колегам, що потрапили в біду.

Звісно, це МО і генштаб набиралися великою часткою Януковичем і його посіпаками під потреби російської армії, а не української (і цю задачу вони добре виконують). Але вже пройшло майже 3 місяці. За цей час, якби міністром оборони призначили того ж Гриценка, наприклад (проти кандидатури котрого в лютому виступила Тимошенко), а не невідомих тилових щурів, можна було весь генштаб замінити і реформу армії провести.

Якщо в нас йде війна, то президентом має бути людина рішуча, а не майстри розпилів і договірняків. Тому обирайте так, щоб не плакати за бездарно загиблими вояками потім.
Тільки що (на моїх очах) кран проломив відбійник і ледь не впав прямо нам на паркан. Якби впав, то труба паркану, воротам, кільком десяткам дерев і кущів ...
6cd36a1c7f63039c69ac49227c7898b4.jpg
Приватбанк "перевипустив" мою візу класік шляхом заміни її на Mastercard з Paypass-ом і чіпом.

Картки без чіпу в Європі багато де не приймають (в Латвії ми мали цей клопіт, хоча в Польщі я платив приватівською карткою).

Подивився, сьогодні, як працює paypass. Проводять карткою біля пристрою зчитування і все. Простіше, ніж стрічка, і не стирається пластик (тому картка видається на 4 роки замість 2-х). Але потрібно вводити пін-код замість підпису.

А ще в Мегамаркеті її таки засунули чіпом, бо сказали, що paypass в них чомусь не спрацьовує (хоча здається що я просто неправильно пін-код ввів перший раз).

А, і мені ще ввімкнули SMS-повідомлення про списання коштів (чого на попередній картці не було).

Upd: Зауважив, що в системі нова картка прив'язана до старого рахунку і в Приват24 виглядає як перевипуск - збережено історію транзакцій і всі гроші старої картки доступні на новій. А то я тільки зараз зрозумів - чим я розраховувався, якщо я вчора гроші на картку не переказав. А воно он як вийшло. Зручно!
З усієї команди домашніх білок в мене лишилася остання білка, і тій шостий рік пішов. То я вирішив поки весна адаптувати її до лісу - хай погуляє на старості років, може ще й білченят принесе. А вона, хитра, не сильно то і рветься гуляти - обійшла сьогодні вольєр ззовні і назад залізла.

Але в мене сьогодні свято. 5 років тому я зробив два будинки для білок і повісив їх так, щоб було з вікна видно. Один біля годівниці, він занадто галасливий. А другий трохи далі. 4 роки ці будинки стояли пусті.

Цього ж року в першому, поки я був відсутній, білка якась зробила гніздо. Але виводку немає (або ще, або вже - не знаю). А от в другому є молоді білченята! Сидять собі, соплять. Їм десь 3-4 тижні, тобто скоро вже виходитимуть в світ. Сподіваюся, що цей виводок започаткує традицію селитися біля мого будинку.
  • Архів

    «   Травень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31