За життя

1 грудня стало для мене дуже довгим днем. Підйом опів на шосту, і 10 з половиною годин літаком з Києва до Нью-Йорка. Там від терміналу до станції прокату автомобілів на легкому монорельсовому транспорті, що ходить аеропортом JFK. А там автівкою 5 годин до Вашингтону, DC.

Оскільки я летів за іміграційною візою, перед посадкою в мене представники авіакомпанії двічі перевіряли так званий жовтий пакет - запечатаний конверт із паперами, що їх посольство передає в іміграційну службу. Кожен іммігрант має свій пакет. Там результат медичного огляду і якісь невідомі мені папери (адже пакет запечатаний).

Переліт вийшов досить легким - незважаючи на пару немовлят неподалік (я боявся, що вони волатимуть всю дорогу) мені вдалося спокійно прочитати дві книжки. На це пішла одна батарея смартфона Samsung Glaaxy Note. Інші пасажири багато спали, але мені вдалося поспати лише пів-години - далі не засиналося. В літаку на рейсі годують двічі, і дуже смачно. Хасидам, що летіли поруч, приносили окрему кошерну їжу.

Паспортний контроль пройшовся за 2 хвилини -- інспектор розпакував мій жовтий пакет, поставив печатку в паспорт і побажав всього найкращого. Ні, "вітаємо в США" мені ніхто не сказав (я очікував). Мабуть правила змінилися, бо раніше, читав, людей по парі годин тримали.

Так чи інакше, я пройшов паспортний контроль. Митний огляд не робили взагалі - лише віддав декларацію і пройшов на вихід.

Для подорожі через кілька штатів потрібна сім-карта з мапою. Сім-карту для телефону можна придбати прямо на місці (в терміналі), причому і автомати стоять, і розкладка з торговцями. Що вигідніше, не знаю, всі пакети - якихось віртуальних операторів, а рекомендованих для довгого використання T-Mobile немає. Довелося взяти аби що (причому з переплпатою, бо сходу не дуже розібрався, чи мене трохи надурили, чи і те і інше...). Це аби що - нормальне в принципі, але потім треба буде якось взяти собі T-Mobile, а цю картку залишити на другому телефоні як бекапну.

Автівку я орендував в Києві через сайт FlyUIA - так було вигідніше, ніж напряму. Компанія вийшла Avis. Зауважу, що на мсці мені запропонували додаткові послуги включно із повною страховкою (вона стала у пригоді, про це потім напишу), увімкнення транспондеру для платних доріг, опцію здавати машину з пустим баком і ще щось. В результаті загальна вартість оренди виросла на 40%. Це не критично для мене, але слід бути готовим до таких розкладів. І не економте на страховці - вона копійки коштує.

Машину видали просто передавши ключі і сказавши, де стоїть. Огляду машини ніхто не робив і пошкодження не описував.

Далі виїжджаємо до Нью-йорку. Мені треба було їхати до interstate'у по місцевій трасі, що дуже нагадувала київську окружну як по пейзажам навкруги, так і по обсягу трафіка.

Всю дорогу від прильоту до приїзду (і ще два дні по тому) йшов дощ. В поєднанні зі втомленістю і ніччю (я виїхав з аеропорту десь о 16.00) це створювало незабутній антураж поїздці. Ще й попоїсти треба було десь.

На відміну від Європейських доріг в США всі їдальні, як і заправки, розташовані за окремими з'їздами з траси. І їх в принципі небагато - на всю дорогу (біля 400 км) я нарахував 3 чи 4 комплекси. Ймовірно, якщо треба більше, то потрібно з'їжджати з траси і їхати в населений пункт.

Частина дороги платна, оплата кешем або транспондером E-ZPass. Місцеві мешканці купляють ці транспондери, але останні прив'язані до автівки і водійських прав, тобто приїжджий їх не купить. Це погано тим, що навколо мене (Спрінгфілда) є платні ділянки, де оплата виключно E-ZPass-ом (немає кеша взагалі). Як там їхати, я ще не розібрався.

Нарешті о 10-ій вечора дістався готелю. Готель гарний за відгуками, 4*. Номер - непоганий, але зі своєю специфікою. Так, безкоштовну воду не пропонують (в Європі всюди є). Ціна 0.33 Стели Артуа в барі - $6.30. В магазині така коштує біля $2.

Випив - і спати, бо доба без сну (пів-години в літаку не рахуються) + jet lag - для мене це важко.

Далі буде.
Покликала мене дружина сходити з дітьми на новий мультфільм. Забронювала ще кілька днів тому квитки ...

Приїжджаємо. 16.40 (сеанс о 17.00). 4 каси, біля всіх люди. Стоїмо чекаємо. Якісь черги кудись рухаються. Підходить наша черга о 16.50, нам заявляють "бронь знімається за 20 хвилин, ваші квитки вже продані". Ок... Кличте адміністратора. Адміністратор - хлопець років 25, може й молодше, починає щось нести, що квитки продані, він нічого зробити не може, а весь зал забитий і місць немає (таки дійсно зал був повний). Тут підійшли ще одні такі самі постраждалі з одною дитиною. Дзвоніть директорові - начебто телефонує, але теж якось результату я не спострігаю.

Переказувати 15 хвилин гучних, на весь кінотеатр, суперечок, я не буду. Нам пропонували квитки на інший день, але спробуй поясни це дітям. Я просив поставити додаткові стільці в зал для дітей, - не погоджувалися, кажуть "де ми стільці візьмемо". Відповідаю - "підніміть жопи касирів і віддайте дітям". Не хочуть, мовляв на чому касири сидітимуть.

Спрацювала моя наполегливість у купі зі згадуванням про фейсбук: я пообіцяв адміністраторові, що я напишу докладний допис до фейсбуку, і заплачу 1000 грн за рекламу, щоб якомога більше людей його (допис) побачило. І, мовляв, дуже здивуюся, якщо його після такого не звільнять. Він ще кілька хвилин поопирався, мабуть, для солідності, аж бачу - тягнуть таки стільці для 3-х дітей. Поставили їх біля перших рядів з краю, діти більш-менш нормально подивилися мультфільм.А дорослим не сильно-то й хотілося.

Тому кінотеатр не згадую - боюся, що в будь-якому кінотеатрі може бути те саме. Але ви знаєте, що робити :).
В Ризі дуже мало товстих людей. Звичайно, їх можна побачити, але це велика рідкість і, припускаю, що побачені товстуни мають певні проблеми ендокринного характеру. А може це просто приїжджі.

Дружина припустила, що худорлявість - це латиський генотип. Але в Ризі більш ніж 40% російськомовного населення (тобто принаймні чверть - не латиші за генотипом). Відповідно, серед них мала би бути певна кількість товстунів. Але немає.

Навмисне спостерігаю по дитячих майданчиках -- всі без виключення мами, навіть ті, що із немовлятами, стрункі чи навіть худі. Тобто вони навіть під час вагітності не набирають по 20 кг, як в Україні.

Це ще більш дивно, якщо зважити на кількість кондитерських, кафе і хлібних крамниць в Ризі. При цьому кондитерські вироби в них смачні, а хліб - смачніший, ніж в Україні, і в більшому асортименті.

Та й їжу вдома готують в середньому менше, ніж в Україні - більше використовують напівфабрикати або їдять в кафе.

Це приводить мене до висновку, що в Латвії існує розуміння і культура здорового життя і здорового харчування. А також натякає, що всі казки про широку кістку і гормональні порушення - це наслідок невміння тримати рота затуленим і не жерти цілодобово все, що побачиш. Бути худим - можна, і нескладно.
В Латвії в багатьох закладах, аж до таких як поштове відділення чи магазин Латтелекома на 2 особи (персоналу), запроваджено електронну чергу. Неймовірно зручно, всі сидять спокійно і немає всіх цих "вас тут не стояло". Щоправда, в кабінет до лікаря в поліклініці черга жива (а в реєстратуру - електронна).

Враховуючи, що запроваджено чергу всюди, очевидно, що вартість її впровадження мінімальна, а значить, це можна зробити і всюди в Україні, було би бажання і розуміння. Водночас це є чудова бізнес-ідея для спритного підприємця в Україні -- продаж реманенту, монтаж і супроводження таких систем.
Дочка придбала татові іграшку. Дуже гумовий сир і дві гумові мишки. Більшість дірок скрізні, хоча є і "схованки". Мишей можна проштовхнути (права миша на світлині), або сховати (ліва миша). 84 гривні.

Колись бачив на Андріївському узвозі картину - шмат сиру (дуже схожий на іграшку) і звідти стирчить така сама миша. Тоді, коли бачив, грошей із собою не було, а потім багато разів дивився, вже не було тої картини.

1c55a61c816c50bf6baa54c8ae403c41.jpgab9014a523f5ea25005072d54e77a78d.jpg
Зазвичай дорослим людям "з нуля" щеплення не роблять, а роблять підтримуючі після дитячих вакцінацій. Але оскільки в нас із дружиною дитячих записів не збереглося, то ми всі щеплення робимо так, наче вони перші.
Так чи інакше, нам була потрібна доросла вакцина від поліоміеліту. А їх немає! Телефонували в усі клініки, котрі заявляють про проведення щеплень. Тоді пішли в гугль... Вакцини роблять дві компанії, Санофі і ГлаксоСмісЛайн. Ми зателефонували в Санофі Україна, де нам дуже допомогли, надавши телефони дистрибуторів, котрим вони востаннє відвантажували вакцини. В одного з дистрибуторів вакцина лишилася. Але вона упаковками по 10 штук, приватним особам не продається, та й не має це сенсу (нам треба не лише вакцинацію, але і документи про неї). Тоді ми домовилися з клінікою, котра робить нам вакцинації, що вони придбають в цього дистрибутора вакцину - для нас і собі про запас. На закупівлю, слід зняти капелюха, в них пішло 2 доби (в середу зв'язалися, в п'ятницю вакцина вже була в клініці), і сьгодні нам зробили щеплення. Тепер те саме треба зробити з дорослими вакцинами від пневмонії, але вони начебто є в іншій клініці.
У зв'язку із приходом магазинів Jysk (читається Юск) в Україну, маю зазначити наступне:

я в Ризі купив собі для роботи дуже зручне крісло. Коштом в 170 євро воно було мені зручніше, ніж крісла від Рекаро, що коштують вдесятеро більше. І от в Києві в Юсках є ці самі крісла по $140 ( 3 тис. гривень).

Якщо ви шукаєте собі крісло, зверніть увагу на цю пропозицію. ""Крісло офісне Gadbjerg". Воно не б'є рекорди з кількості налаштувань, зокрема спинка і сидіння мають фіксований кут нахилу, і можуть бути перекоси, але реально крісло дуже зручне.

На сайті Jysk написано, що це товар лише для інтернету, але це ж крісло є і в каталозі, а купувати його слід спершу посидівши в ньому. В магазині вони є, я сам бачив.
Я живу на самому краю Києва, в непрохідному місці і від нас до громадського транспорту кілометр пішки. Тобто певна глухомань.

Заходить дружина в дім і каже "там якийсь хлопець напідпитку, телефон свій шукає". Виходжу - таки хлопець, попросив води. Як опинився біля нас -- не пам'ятає взагалі, нічого немає (каже, що мав телефон, сумку з паспортом і грошима). Каже "заснув п'яний". Але якби він тут спав, собаки би мене попередили, тобто спав він не зовсім тут (якщо спав). З розпитувань з'ясувалося, що останнє що він пам'ятає, була зупинка часника, щоб їхати додому вчора ввечері.

Тобто хлопця, ймовірно, опоїли ще в машині (поведінка і стан не схожі на втрату пам'яті з-за алкоголю - це явно щось наркотичне було), забрали все, що було, і викинули подалі від міста. Ну, добре, хоч голову не проломили.

Я хлопцеві дав грошей на дорогу, води, капці (з нього навіть кросівки зняли), зателефонувати дівчині, і відправив додому на Троєщину.

Але загалом "его пример другим наука" - не пийте поза домом, і не сідайте в приватні автівки. Якщо вже сідаєте - відправляйте СМС-кою рідним номер автівки до того, як в неї сісти.
В кафе, де я вечеряю, щовечора приходить пара пенсіонерів, років вже по 75, мабуть. Вони беруть два кухлі пива з діжки і сидять, не поспішаючи, споживають його. Щодня я бачу їх за новим столиком, але вони сідають не будь-де -- сьогодні я спостерігав, як вони вибирали столик і не сіли на пустий стіл, за котрим сиділи вчора. Мабуть, щодня сідають за новий.

На пиво в них йде майже 100 євро на місяць. Але можливість вийти "в світ" безцінна.
А в тюрьме сейчас ужин ... макароны...
Балтійська погода - мокра і мінлива. Цілий день крапатиме або навіть литиме, а щонайменше хмари темні, дощові, а під вечір може чи просто дощ зупинитися чи взагалі всі хмари віднесе кудись і сонце сяятиме пару годин на вечір. І темнішає тут аж після десятої.

А в Києві сонце і 25 градусів тепла ...

А я закордонний паспорт віддав на візу і при всьому бажанні Києва дістатися не зможу. Втік, тепер сиджу сумую.
  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30