За життя

Смерть традиционных ОС близка? Пока только ссылка, мои комментарии будут отдельно.
Отличная статья на английском по поводу того, сколько же оперативной памяти, почему и как может использовать 32-битная Windows Vista (и 7). Рекомендуется программистам и специалистам по компьютерной технике.
В часи засилля дурнуватих лопат смартфон Gigabyte GSmart 1305 виглядає досить пристойно. По-перше, він невеликий, а по-друге, в нього є апаратні кнопки для підняття і покладення трубки і ціла кулька для скролінгу! Щоправда, ОС тільки Android 2.1 (могли б вже і 2.2 запропонувати), і характеристики середні, але для дзвінків, довідника і календаря (а що головне для смартфона?) достатньо з головою - в дружини є HTC Hero із дуже схожими показниками. Одна проблема - без стілуса редагувати будь-які тексти нереально взагалі. Якби мені так не подобався мій Nokia E66 (суто апаратна частина!), я б собі взяв цей GSmart.
У тхора вискочила якась пухлина в пузі, і поки його різали, я пішов вбивати час в Dream Town'і. Зайшов в фірмовий магазин Огризку. Дай, думаю, подивлюсь уважно і живцем на їхні вироби. Все-таки, мільйон мух не може помилятись недарма вони стільки грошей мають.

Подивився. Печальное, душераздирающее зрелище. Живцем цей мінімалістичний дизайн виг лядає на зразок техно-стиля 80-их, тільки в білому кольорі. Клавіатура - дошка з пласкими кнопками. Де ергономіка, де досягнення науковців з приводу людино-машинних інтерфейсів? На відкритий MacBook Pro дивитись без сльоз неможливо - пів-площини займає маленька огидна клавіатурка, друга половина - пустота, і в центрі маячить тач-пад. Це не дизайн! Користувачі, вас хтось обманув! Мода на примітивізм (був такий напрямок в мистецтві) давно пройшла. Чіткі рубані лінії - пристрій же не рубанком роблять і сокирою?

Короче кажучи, моя віра в отару овець людство зазнала чергового удару.
Я зараз користуюсь ноутбуком HP 2730p з вбудованим 3G модемом, який працює з Utel'івською сімкою. Інтернетом в такий спосіб я користувався всього кілька разів, але зручність в тому, що в разі необхідності (напр. потрапив в лікарню чи поїхав кудись), зв'язок є і він миттєвий (не треба носити і вставляти зовнішній модем). Зараз треба проапгрейдитись до моделі 2740p, а модифікації з вбудованим модемом в Україні немає. І я тепер не можу вирішити - купувати без модему чи чекати на версію з модемом? Потреба проапгрейдитись зокрема в тому, що дочці на ДР був обіцяний мій поточний ноут, і вже ДР пройшов, а заміни поточному немає, а також в тому, що не вистачає швидкості поточного.
А може вони в шахи грають?

Цікава аналітична стаття про розвиток ринку netbook'ів та iPad'ів на сьогодні і на майбутнє. Певна кількість цікавих і несподіваних фактів. Зокрема такий пасаж, що добре перетинається із дописом Леоніда Каганова.
В старому десктопі, якому вже 5-ий рік, здох вентилятор на південному мості, а за ним пішов SATA контролер. Тобто диск не читається. IDE дисків зараз не купиш, материнку таку теж. Ай, думаю я, все одно час міняти комп'ютер. Заїхав в Ельдорадо і city.com (на Петрівці), подивився вибір. Вибір не фонтан, але в ельдорадо вибрав комп від HP.

Вдома поліз ставити старий винт в новий комп'ютер. Тут я і оцінив переваги фірмової збірки (слід зазначити, що фірмовий десктоп я живцем бачив один раз в 98-му році, це був сервер Compaq за N тисяч доларів).

По-перше, ніхто комп'ютер не опломбовував, на відміну від місцевих умільців. Відкривай, став, що хочеш. Все дуже зручно. Гвинтів - по мінімуму (хоча могли б взагалі на замочках зробити). Шлейфи в середині - зайвого немає, але ті, що є - фірмові, якісні. Живлення на SATA знайшлось, а кабель даних довелося знімати зі старого компа. Дисководи - DVD , кард-рідер. Відео вбудоване і додаткове. Операційна система відсутня (і це добре, бо я все одно серверну ставлю туди). Материнка, до речі, розвернута в іншу сторону (тобто відкривається права бічна кришка, а не ліва, як зазвичай).

В роботі тихий, не реве як дніпро (холодильник). Кнопка вмикання на верхньому торці передньої кришки, що теж зручно для вмикання з крісла (не треба ногою вмикати). Єдине - USB і аудіо вхід-вихід на передній панелі, а у сусіднього Acer'а їх зробили зверху, що більш зручно, якщо комп стоїть під ногами (флешка не виламається і дріт не висмикнеться).

І недорого - 5400 грн з 10% rebate'ом від Eldorado (тобто мені на їхню картку впаде назад 540 грн, які треба буде у них в магазині витратити протягом 3-ох місяців).

Upd: цікавості почались із драйверами. Їх немає. А мережеву картку Windows 2008R2 Server не розпізнала. Тобто, драйвери можна взяти тільки на сайті, але щоб дістатись сайту, потрібні драйвери. Чудово. Номеру моделі комп'ютера мені теж ніде знайти не вдалось. На щастя знайшов в сторонніх прайсах цей системний блок, і там був номер моделі. Тягну драйвери ...

З-поміж корейських виробників обираю LG. З Самсоном в мене і в знайомих завжди якісь невиліковні проблеми (і з промисловим дизайном, і з якістю). З LG все значно веселіше. Якщо тільки там нічого не зламати. Тут починається ремонт, а ремонт може коштувати стільки ж, скільки сам пристрій.

Ще роки 4 тому в молодшої дочки поламалась стереосистема, куплена в 2002-му -- вийшов з ладу блок читання CD/DVD. Нова така стереосистема коштувала 300 чи 350 доларів, не пам'ятаю вже. Ремонт програвача (точніше заміна плати, як мені сказали в сервіс-центрі) обійшлась в 2006-му в $250. Простіше було нову купити, так. Нещодавно та ж сама плата поламалась знову. Проблему вирішили, купивши окремо DVD програвач.

Нещодавно в цієї ж дочки пішла тріщина в матриці ноутбука, купленого в 2006-му (?) році. Дочка каже, що нічого не робила, мабуть кішка стрибнула на кришку ноута. Ну, в принципі, може й кішка, оскільки зсередини тріщину зробити складно. В сервіс-центрі сказали, що ремонт обійдеться в 3200 грн і 5-6 тижнів (матрицю треба в Кореї замовляти). Я скажу, що такий ноут б/у купити буде зараз дешевше (якщо буде конкретно така модель, я, можливо, так і зроблю - куплю ноут і переставлю матрицю).

Короче кажучи, маємо світ одноразових речей. Скоро почнуть робити одноразових людей, і цю цивілізацію можна буде відправляти на смітник.
Нещодавно наткнувся на практичну реалізацію ідеї бездротової зарядки для телефонів та інших гаджетів.

Ідея (в практичному аспекті) полягає в тому, що ви кладете телефон чи гаджет на килимок і він магічним чином заряджається. Фізична сторона процесу нас зараз не цікавить. А цікавить практична. Тобто чи практичним є таке рішення?

Зараз на ринку є два підходи. Підхід №1 реалізований для Palm Pre. Про нього можна почитати і подивитись тут. Полягає він в тому, що на пристрій вдягається ззаду кришечка (чи як чохол, чи як заміна стандартної кришки, я не зовсім зрозумів) і телефон ставиться на підставку. Зручно? Безперечно. За винятком того, що підставка є дротовою і яку проблему вона вирішує, не зовсім зрозуміло.

Другий підхід - це килимок. Виглядає красиво. Але зауважте на блямбу на другій фотографії. її треба приклеювати до телефона двостороннім скотчем. Детальний огляд такого рішення можна почитати на амазоні. Якщо коротко - абсолютно нікчемне рішення.

А яке ж дійсно практичне рішення? Практичне рішення було у розробників 10 (!) років тому -- cradle, про які я писав нещодавно. Вирішує і проблему зарядки (телефон треба не кидати, а обережно ставити, але це дрібниця) і ще купу інших проблем. Але все впирається в ідіоські дизайнерські рішення типу розмістити роз'єм micro-USB зверху або з лівого боку (Samsung Galaxy S, багато телефонів від HTC).
Це не приспів пісні гурту 7Б, а нова платформа від Samsung (назва походить від від корейського "океан"). Нафіга попу гармонь ще одна, спитаєте ви.

Як я розумію, Samsung'у не подобаються певні нюанси платформи Андроід, а може вони (самсон) відчули Силу (план продажу пристроїв на цій платформі на 2010 рік становить 10 млн смартфонів) і вирішили, що вони можуть. В принципі, переглянувши як специфікації із фотографіями, так і пропозиції для розробників, можу сказати, що щось вони таки можуть. Серед інших причин спроба зав'язати певні сервіси і, відповідно, грошові потоки, на себе і свої сервери послуг.

На зараз єдиний пристрій на цій платформі - це Samsung Wave. Пристрій красивий, набагато красивіший за пропозиції для інших платформ. Гадаю, що це зроблено навмисно, щоб люди користувачі купували саме bada-based смартфони. Апаратна частина на рівні із андроїдним Samsung Galaxy S. Огляди Wave'а живцем кажуть, що інтерфейс дуже продуманий і швидкий.

SDK для розробки під платформу включає власне IDE і емулятор (чи сімулятор, я не дивився). Мова програмування - більш-менш стандартний C++ із певними нюансами на кшталт відсутності C++ exceptions.

В принципі, виглядає непогано. В чомусь перекликається з старовинною PalmOS, в чомусь (зовсім трохи) схоже на Symbian, більш схоже на Android. На Windows Mobile зовсім не схоже :).

Головна проблема, яку я бачу на даний момент -- це дискримінація розробників за кольором шкіри їхнім існуванням. В bada реалізована така ж псевдобагатозадачність, як в iPhone -- системні процеси багатозадачні, в той час як сторонні програми - ні. На пристрої може одночасно виконуватись багато системних задач і не більше одної сторонньої. Моя думка така, що це суттєво обмежує можливості сторонніх програм. Можливо, в наступних версіях платформи це обмеження приберуть.

Ознайомитись детальніше з платформою можна, подивившись Overview.
  • Архів

    «   Травень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31