За життя

В тему до цього і цього: другий власник викликав незалежного експерта на днях, і той підтвердив те, що я і так знав від початку, -- підпал. Ще чекаємо на висновок поліцейського експерта -- якщо теж напишуть підпал, то відкриють справу і шукатимуть. Якщо не напишуть, то другий власник звертатиметься до суду.
5afe4d3a19cef7af3638fbd8eccc56a0.jpg
З кожним днем припаркуватись в Києві (і не тільки в центрі) стає все більшою проблемою. Часто-густо єдиним варіантом є поставити автомобіль так, що він закриває виїзд з гаражу чи проїзд для вже припаркованого автомобіля.

Для таких випадків ми розробили корисну табличку:

aac8c785a639a49314e8e740205a26d5.png

Як нею користуватись:
1. Завантажуєте архів з картинкою в різних форматах.
2. Вписуєте свій номер телефону в необхідний вам варіант
3. Роздруковуєте підготовлений варіант (дуже рекомендується друкувати в кольорі, щоб було краще видно).
4. При паркуванні кладете під лобове скло.
5. Опціонально можна заламінувати роздруковане та/або класти під щітку склоочищувача, а не під лобове скло.
6. Також рекомендується поділитись із друзями посиланням на цей допис.

Виконавець зображення: Богдан Якубовський
Автор ідеї: Євген Маєвський
Окремо напишу про автомобіль, котрим ми їздили, і навігацію.

Перед поїздкою я прочитав статтю Алекса Екслера про оренду авто в Іспанії, і перешерстив штук 5 сайтів-агрегаторів з оренди машин. Ціни неприємно вражають. Платити за тиждень використання автомобіля більше тисячі доларів (для машини C-D класу) – це перебір, як на мене. Тому я зупинився на найдешевшому варіанті, котрий знайшов в агрегаторів, з АКПП (ну не перло мене смикати ручку весь час, я на механіці їздив останній раз в автошколі). На 6 днів отримав пропозицію щось біля 270 євро за машину на 2 пасажирів, плюс 70 євро додаткова страховка від агрегатора. Ок, годиться.

Але це було лише бронювання. Оформлював я машину теж онлайн, і там почались додатки — купа додаткових страховок (опційно, але навіщо мені в країні без знання мови зайвий клопіт), доплата за другого водія (про всяк випадок), ще якісь дрібниці. Так накрутили ще біля 40%. Вийшло 520 євро за 5.5 діб.

Прилетіли, пішли в Sixt, а там нас порадували — в обраному класі тільки Smart. Ми перелякались стосовно того, чи влізе в багажник наша валіза (ледь-ледь влізла). Але з'ясувалось, що апгрейду на авто вищого класу з АКПП теж немає (в аеропорті). Довелося брати смарт.

Смарт вийшов відносно новий (16 тис. пробігу). Ок, поїхали ...

Смарт — машина досить специфічна. Вона дуже коротка і коліщата в неї маленькі, тому на трасі її дещо хитає від вітру. Але по місту, особливо при паркуваннях, вона чудова.

Багажник в смарті маленький — він дуже неглибокий, хоча й високий. Тобто валізу можна поставити, а от в магазини їздити потрібно з високими вузькими сумками або, краще, коробками, щоб ефективно використовувати висоту багажника.

В нашому смарті багажник відчинявся вельми оригінально — ручка на дверях багажника відчиняла тільки скло (котре піднімається окремо). Далі треба було зсередини натиснути на кнопки-важелі з одного з боків власне дверей багажника, після чого дверцята відчиняються вниз.

Закривається все включно зі склом багажника “з розмаху”.

В салоні машини на диво просторо, хоча й не дуже зручно, бо немає ані центральної консолі, ані підставок під склянки, а на дверцятах кишені з сітки, а не з пластику. Пляшки з водою ми закидали за сидіння — вони там зручно валяються.

Коробка автомат в смарті була з ручним режимом, причому вмикання і вимикання ручного режиму — кнопкою на рукоятці, тою, котра блокує рукоятку в нормальних машинах. Тому я постійно її помилково натискав. Також в коробці немає режиму P – замість нього ставиться N і затискається важіль ручного гальма (і важіль там реально механічний ручний, на відміну від педалі в моїй мазді чи електронної кнопки в тігуані).

Я не їздив на пересічних сучасних машинах, тому не можу порівняти динаміку розгону, але зі світлофора, якщо поставити за мету, на смарті можна поїхати першим навіть в автоматичному режимі КПП, не кажучи вже про ручний. Звісно 80-120 машина набирає дуже довго, і обгони на вузькій трасі (не на автобані) практично неможливі. Але по місту — годиться.

Смарт по трасі легко їхав 120, хоча більше 110 я боявся його розганяти, щоб вітром не здуло. Я не впевнений, що при різкому маневрі він не перевернеться. Також нерівності дороги йому з малесенькими коліщатами переїжджати важко. Але не смертельно.

Також в смарті чудові гальма — один альтернативно обдарований виїхав був раз на зустрічну смугу, так смарт миттєво (з визгом шин по асфальту) з 80 зупинився.

Інші водії машину абсолютно не сприймають, хоча дарма — вони ж не знають, як зазвичай їздить водій, тим більше, що наліпка Sixt'а ззаду на машині була. На трасі нас всі обганяли, але це тому, що я більше 120 їхати не хотів (це ліміт на автобані), а місцеві мешканці на ліміти здебільшого чхати хотіли.

Підсумовуючи, можна сказати, що смарт вельми непогана машина для європейських міст, але в Україні їй нема чого робити однозначно.

Ще я в Castellon'і бачив живцем Carver. Виглядає він краще ніж на фотографіях, і їздить значно цікавіше. Хто зна, можливо, куплю собі кататись в Європі Carver або Persu (якщо його все-таки випустять :).

Раз сталася халепа, коли я сильно пожалкував про смарт. За нами їхав старий Opel Frontera, і коли він пішов на обгін і порівнявся з нами, в нього вибухнула права шина (я це бачив в дзеркало заднього виду в процесі вибуху і після, коли вже шматки гуми летіли). Не знаю, чи це збіг, чи він якось примудрився потертися цією шиною об наш смарт (на смарті слідів не було), але на швидкості в 100 км/год мені дуже не хотілося, щоб той опель повело вбік. А відірватися від нього я аж ніяк не міг :(. На щастя водій опеля зорієнтувався і повільно гальмував в своєму ряду (за нами прямо ще дві машини їхали, вони це теж спостерігали) аж поки не зупинився і не забрався на узбіччя.

Але на наступну поїздку в вересні ми вирішили теж брати смарт :).

Навігація

В навігації я розраховував покладатись на Google Maps, але в останній день прикупив собі Navigon з європейськими мапами. Користь першого в мапах і маршрутах громадського транспорту (раз знадобилось в Барселоні), другого — в офлайновій навігації.

Користувались обома, причому Google Maps використовувався і в режимі мап і в режимі навігації.

Інтерфейс користувача в навігоні не дуже інформативний і дуже незручний, але карти багаті і все доступно в офлайні (мапи треба завантажувати з PC або через Wi-Fi). Ще треба зазначити, що Навігон — в першу чергу навігатор (тобто кажеш йому, куди тобі треба, а він веде), і в режимі перегляду мапи користуватись ним досить незручно.

Гугль мені більше до вподоби прийшовся, але він без онлайна навіть не запускається нормально, тому якщо ви передбачаєте відсутність інтернету, то беріть офлайнові мапу і навігатор (паперові теж стануть в пригоді).
Дороги і трафік

Дороги в Іспанії — це пісня. Вони ідеальні, причому вони якісно і спроектовані, і побудовані. Огорожі, знаки, розмітка, розв'язки — все відмінно і іноді навіть здається, що дещо надмірно (але потім розумієш, що це тільки на краще, адже робиться для безпеки людей).

Автостради місцями платні (від Барселони до Аліканте мені обійшлось в ~50 євро в один бік), але є безкоштовний паралельний варіант (хоча він завантажений і іноді доволі неприємний, наприклад вузький серпантин над морем під Барселоною).

Дуже багато людей їздить на мото (моторолери, мопеди, інколи мотоцикли) — клімат дозволяє. Багато і велосипедистів, особливо в Валенсії і Барселоні (в Аліканте значно менше).

В містах міський транспорт (автобуси, трамвай) має абсолютну перевагу. Він ходить за розкладом і вчасно. Всі зупинки пронумеровані, всюди висить щонайменше графік руху маршруту (на маленьких зупинках), а то і повна карта міського транспорту (принаймні в Барселоні і Валенсії). Коштує чимало — 1.5-2 євро за поїздку, але є проїзні. Людей в транспорті зовсім небагато.

В містах є окремі смуги для міського транспорту, окремі (не всюди) для велосипедів. Всі розв'язки і світлофори дуже якісно продумані так, щоб забезпечити безпеку пішоходів, але і не створювати складнощів транспорту.

Більшість перехресть навіть на заміських дорогах (крім автобанів, звісно) зроблено у вигляді кільцевих роз'їздів із клумбою по центру. Як я вже в Києві дізнався, це робиться для того, щоб зменшити швидкість руху.

Обмеження швидкості в містах — здебільшого 50 км/год, але проектувальники гнучко підходять до обмежень, і там, де можна їхати швидше, всюди стоять відповідні знаки. Це не так, як в Києві — можна 60, але бонус 20 км/год всюди і виходить невідомо що.

Цікаво налаштовані світлофори. Повороти вказуються здебільшого додатковими секціями, але не зеленими, а жовтими, що блимають. Деякі світлофори для автомобілів на пішохідних переходах мають два режими — червоний та жовтий, що блимає (зелений є конструктивно, але не показується). Цим вказується, що водій виїжджатиме на пішохідний перехід (в т.ч. При повороті) і пішоходи мають перевагу.
Ще бачив цікаві світлофори на переходах в маленьких містах на трасах — вони горять червоним, але коли машина під'їжджає, перемикаються на жовтий що блимає.

Є один недолік в міській мережі -- рух по смугах показаний тільки на асфальті і тільки перед самим перехрестям, тобто якщо міста не знаєш, то повертати дуже важко (в Україні вішають знаки нагорі — це набагато зручніше).

Бензин коштує 1.45 євро за літр. Заправки зроблені через стравохід — замовляєш на колонці (кнопками), на яку суму хочеш заправитись, потім ллєш, потім йдеш платиш. Пістолети (заправні) всі криві і заповнення бака не відслідковують. Тобто є шанс отримати фонтан і душ з бензину. До повного бака заповнити теж нетривіально (мабуть, треба замовляти до 100 євро, потім вгадувати, коли треба вимкнути пістолет). Гадаю, що можна якось по-іншому цю задачу вирішувати, але мого базового знання іспанської (і аналогічного знання іспанцями англійської) на це не вистачало.

Парковки дорогі (1-3 євро на годину залежно від міста, району і інших факторів, денне і місячне паркування з істотними знижками) і паркуватись складно, бо місця мало. Паркуються на вулицях в означених місцях і є багато підземних парковок. Іноді паркуються на заборонених місцях, але це майже виключення. На тротуарах і там, де заборонено, автівками не паркуються взагалі, бо машину евакуюють і взагалі моветон. Парковки позначені окремо для місцевих мешканців і для загального користування. Для мототехніки деінде визначенні окремі парковки. Щоправда, мототехніку паркують інколи і на тротуарах.

На вулицях паркуються дуже щільно (5 см між машинами — це нормальне явище) і бампери з дверима в машин подряпані конкретно. Підземні парковки теж дуже вузькі і маленькі, і великою машиною туди можна взагалі не заїхати.

Автомобільний трафік кепський — автомобілів порівняно (із Києвом) небагато, але водії їздити не вміють. Повороти ніхто не показує взагалі, повертати з лівого ряду праворуч, і при цьому лаятись, що тебе не пропускають, - в порядку речей, на червоне світло можуть проїхати навіть не гальмуючи (спостерігав неодноразово в різних містах), а якщо зупинився на повороті без стрілки — ще й сигналитимуть. Швидкість перевищують всюди, де технічно можливо. В Україні і то краще водять.

Майже всі машини компактні — A-C класи починаючи від Smart'ів і Toyota Aygo. Позашляховиків дуууже мало (хоча і є). Кросовери є, але теж небагато. Є Audi Q3/Q5, VW Tiguan і трохи асорті. Всі кросовери дизельні.

Набір легкових машин за марками звичайний, як в Києві, хіба що трохи більше Seat'ів (що логічно). До речі, зустрів в Іспанії два Daewoo Lanos Sportback (різні) з іспанськими номерами. Люксових машин дуже мало, хоча і є — Audi, BMW є доволі популярними, мерседесів майже немає.

З машин дорожче ~$120К бачив Aston Martin Vantage (1 шт), два чи три Porsche 911, один мерс s-класу, один Mazerati Granturizmo і один Nissan GT-R (і ще один Lamborghini везли на евакуаторі щільно загорнутим в чорну тканину, щоб не було видно, що це і чиє).
В дорогу підбирав собі музику "щоб не заснути".

Бралися стилі Gothic, Electronic (Kosheen, Ganga), Dark Electronic (Velvet Acid Christ), Industrial, Rock.

Найкраще пішли Velvet Acid Christ і незмінний KMFDM. Останній йде взагалі чудово. Я не дійшов до Marylin Manson і Rob Zombie (котрі теж були із собою), але сподіваюсь потестувати їх в серпні в поїздці в Польщу.
Перед поїздкою купили автомобільний бокс на дах Тігуана. Взяли компактний але охайний на 50 Кг і 450, здається, літрів. Італійський, назву забув (якщо кому треба, пошукаю).

Коли купували, я думав, що туди піде пара сумок і все, і планував, чим забити решту об'єму і закріпити вантаж (в боксах проблеми із закріпленням).  Продавець сказав "забивають так, що доведеться тиснути, щоб закрити". Я ще подумав, нафіга стільки туди пхати.

В результаті мали саме те - з дитячими подушками і пінками для спання в якості амортизатора довелося закривати цей бокс лягаючи на нього.

Але загалом зручно, звісно, -- багажник хоч і був заповнений повністю, але не завалений по краї.

Але на трасі бокс заважає. По-перше, з ним не можна їхати швидше 130 офіційно, але я і більше 110 навіть при обгоні не розганявся. Вібрує трохи і лякає. Далі, він додає 1.5-2 л на 100 км до споживання палива на швидкості авто в 100 км/год. Якщо їхати 60, то не додає нічого, звичайно. За моїми підрахунками, після швидкості 80 він додає по літру палива на кожні 10 км швидкості.

Знімається він з машини разом з поперечними кріпленнями (це щоб потім його не центрувати заново) і як його зберігати - не дуже зрозуміло. Їздити з ним по місту можна, але безглуздо (тільки увагу привертати).

А, і ще з ним подекуди не заїдеш на парковки. Наприклад, в Ризі в Олімпії (ТЦ) доводилося паркуватись на вулиці бо бокс не проходив по висоті на підземну парковку, а єдина мийка авто, котру я бачив в Ризі, знаходилась (сюрприз-сюрприз) в Олімпії на цій парковці :(.
Сьогодні поїхав туди ж (на VTG) перевірити свою літню машину, котру я чіпував рік тому. Нууу ... 220 к.с. і коментарі майстра з приводу якості бензину від Лукойла. Тобто було десь 225. Перешили по новій. Стало 248 (на тому ж бензині). Різниця в поведінці машини - земля і небо. Поїхала вона краще за Тігуан. Тягнути починає з 1.7 тис. обертів десь. В наших тягнучках - те що треба, оскільки машина підкочується вперед плавно, а не ривками. Дуже шкодую, що не чіпував її одразу після придбання 3 роки тому.
Минулого тижня чіпував свого Тігуана. Двигун TFSI 2.0, один з кращих сучасних двигунів. В стоку дає 200 (VW) - 211 (Audi) к.с. . Після програмного чіпування - 240-250 к.с.

Провозилися з машиною 9 годин - з 10 ранку до 7 вечора. Для чіпування треба знімати комп'ютер, а його було прикручено одноразовими гвинтами (ті, в котрих після закручування голівка зривається, щоб не можна було відкрутити), і встановлено в дуже незручному для діставання місці.

Але воно того варто - авто вже не тупить, як зазвичай буває з турбодвигунами, а на натиснення педалі газу відкликається миттєво, турбіна вмикається з нижчих обертів, і їздити по Києву з таким двигуном - суцільне задоволення.

Задоволення не найдешевше, але воно того однозначно варто.

Що дивно - чіпував рік тому літню машину, і там ефект не настільки яскраво виражений. Мабуть, треба буде переробити (чи принаймні потестувати) її.
Купив собі в літню машину відеореєстратор з антирадаром. Highscreen Black Box Radar plus . Огляд писати не буду (їх вже є в інтернеті).

Скажу лише, що антирадар конкретно в Києві - штука корисна. Але використовувати його треба розумно.

Зайвих спрацьовувань в мене він не видає (на відміну від оглядів), але покладатись лише на антирадар я б не став. Але коли він пищить в знайомих місцях, де можуть стояти даїшники, - це вірний сигнал, що конкретно зараз вони там стоять.

Так мій антирадар за ~20 днів точно зекономив мені щонайменше два штрафи (і це я рахую тільки ті випадки, коли я скидав швидкість від сигналу антирадара і бачив, що якби не він, то я би попався).

Передбачаю, що десь в малих містах антирадар неактуальний, а от на трасі може стати у нагоді (хоча я типове черепадло і більше ніж на 20 км/год ніде не перевищую, а особливо на трасі). Ну і в Києві, звісно, він працює як треба.
  • Архів

    «   Травень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31