За життя

Перший смарт-годинник на Wear OS в мене був від Sony, і це був перший їхній такий пристрій, ще з пластиковим прямокутним корпусом. Потім в мене був металевий Sony (наступна модель), а коли соні припинила робити смарт-пристрої, в мене був Huawei з великої Ху (я купив його в США, потім в ньому здохла половина екрану, а моя спроба відправити його в гарантійний (!) ремонт закінчилася нічим). Але на той час годинник був вельми непоганий і окрім екрану все досі працює. Після Хуавея був Fossil Gen 3,  а за ним Fossil Gen 5 (а в дружини був ще один Huawei, і Fossil Gen 6).  

Fossil Gen 5 живе вже 4 роки, і його батарея, і без того невелика, деградувала в половину і тягне пів-дня в заощадливому режимі. Якби можна було її поміняти в нашому селі, я би мабуть і далі користувався Fossil'ом - він має дуже гарний дизайн і помірні розміри. Але півдня і регулярні сідання батареї вночі, коли вона найбільше потрібна (фази сну трекати) мене втомили. Довелося придбати щось нове.

З нового вибір невеликий - я дуже чекав на Fossil Gen 7, але недочекався. Ticwatch 5 Pro - мабуть непоганий, але за габаритами здоровенний, а рука в мене тонка (та й живцем мені не вдалося його знайти). Тому Xiaomi Watch 2 Pro. Чорний з LTE. Чорний - для різноманітності, а з LTE - хочу погратися, зрозуміти, чи має сенс LTE в годиннику.

З годинника я використовую три функції - нагадування (щоб не лазити на кожен чих до кишені по телефон), відслідковування фаз сну (щоб будильник спрацьовував коли краще, а не коли вже треба вставати), ну і години дивитися, куди ж без цього. Все.

Fossil Gen 5 має лише Wear OS 2. Цей Xiaomi має аж цілі 3.5. Різниця - з точки зору ПЗ, стало трохи краще, але не сказати щоб сильно. Щось стало гірше (у Fossil'а ліворуч від основного екрану випливає екран Agenda, а на Xiaomi - ні), щось краще (якісь дрібні риси). У Fossil'а дві функційні кнопки, на які можна призначити свої дії, у Xiaomi на нижній кнопці функція Назад (в попередні додатки). Зручно, лише треба звикнути. Ще, у Fossil'а коліщатко показує налаштування та сповіщення (верхній і нижній екрани відповідно), в Xiaomi - ні. І ще в Xiaomi налаштування стали на нижньому екрані, а сповіщення на верхьому. Можливо, це фіча Wear OS, а можливо самого Xiaomi.

Екран у Xiaomi більший за рахунок більших загальних габаритів. Габарити і дизайн - ну, відповідають ціні. Сподіваюся, Fossil Gen 7 буде кращим (але вони і дорожчі).

Пасок гумовий чи силіконовий - це вам не метал у Fossil'а, але на диво зручно сидить на руці. Я все одно куплю металевий, але паском я приємно здивований.

Швидкість - безперечно, Xiaomi літає за рахунок нового чіпсету. І батарея в Xiaomi потужна - обіцяють понад дві доби, але побачимо.

В підсумку - спостерігаємо.  
Дочка підігнала сир Брюност з Норвегії. Двох видів, і обидва мають яскравий смак та післясмак солоної карамелі. Оскільки солону карамель ми дуже любимо і поважаємо, то сир для нас неймовірно смачний. Я і не знав, що так можна  було -  цукор та цукерки я не їм, а тут сир, тут можна.
Пейсбук, виявляється, займається приписками. Додав мені в слідуване сторінку компанії, яку я в житті ніколи не відвідував (Thrive Market, якщо що). Але я рекламу цієї компанії регулярно чую в youtube роликах. Вона чисто американська, тому мені до неї діла немає. Цікаво, як саме пейсбук про неї почув - через мікрофон чи аналізуючи зміст відео, що я їх дивлюся?
Придбав собі на погратися пристрій Yubikey 5 NFC з USB-C роз'ємом.

Що воно таке - це комбінований пристрій для автентифікації. Працює як PassKey (новомодне слово від ябла, що означає ключ протоколу FIDO2), а також підтримує PIV (тобто, можна завантажити туди сертифікати з ключем та PGP ключі), та OTP кількох видів. Тут цікаво - туди можна завантажувати seed'и, але для генерації звісно потрібен зовнішній додаток від Yubico.

В аспекті входу PassKey/FIDO виступає першим і єдиним способом авторизації, тобто якщо використовується Passkey, то вводити чи виконувати інші додаткові дії непотрібно.

До телефону під'єднується або через роз'єм або по NFC. І той і інший способи працюють та є помірно зручними (звісно, NFC зручніший, бо основа пристрою розміром з двоєврову монету, його просто прикладаєш до телефону і все). Підозрюю, що по NFC працюватиме лише FIDO, а не PIV/OTP, але потрібно перевірити.

В десктоп він втикається по USB-C. В принципі, теж зручно і у фізичній системі працює, але у віртуальній машині VMWare мені не вдалося його використати для авторизації в Google - не працювало як слід.

Щоб підтвердити авторизацію, слід натиснути сенсорну кнопку на пристрої. Є ще модель з біометрією, але там немає NFC. Враховуючи, що в мене для біометрії є читач в комп'ютері та в телефоні, вигоди від біометрії в ключі жодної, а коштує вона вдвічі дорожче.

Вигоди та невигоди такі самі як в будь-яких апаратних ключів - його можна загубити, його можуть вкрасти, його можна забути на столі в офісі тощо. Вигоди в тому, що він носиться, що його можна комусь передати за потреби, і що не потрібно вводити пароль.

Водночас, зараз смартфони підтримують Passkey, тому головна перевага саме Yubikey залишається в тому, що його можна прямо або непрямо передати іншому для використання без ризику його копіювання.
Щоб з такого ключа була користь, потрібно ширше поширення підтримки такого способу авторизації. Але тут теж-таки виникає така колізія - більшість сайтів підтримують вхід через обліковий запис google / microsoft / facebook, а ті всі підтримують ключі а також підтвердження через мобільний пристрій. Тому за великим рахунком вхід через мобільний телефон, здається, має ширші перспективи.

Але, як не дивно, підтримка ключів саме в десктопних додатках (я знаю, що вони відмирають) може мати сенс. Там, де паролі використовуються для входу в додаток та захисту якихось даних, можна генерувати сесійний пароль, яким і шифрувати дані. А далі вже шифрувати сесійний пароль  або ключем, виведеним з пароля користувача, або за допомогою ключа на такому пристрої. Мав би бути цікавий механізм, який можна переносити між пристроями (що важливо, оскільки в DPAPI ключ лежить в системі і перенесенню не підлягає).  
Стара щітка Philips, яку я свого часу віддав дружині, почала виходити з ладу (але прожила 4.5 роки). Як я писав раніше, щітки від Philips я вже не купую - дорого і безглуздо. Щітки Oclean Pro, куплені дітям, добрі, коштують зараз біля 55-60 євро штука. Непогано, але тут мені прислали акцію TrueLife, чорна щітка з трьома голівками та чохлом коштує 33 євро. За такі гроші не шкода буде якщо за рік зламається (так, я знаю, копроекономіка в дії). Але ні - зроблено дуже якісно, вібрує вона значно частіше за Philips (77 тис. коливань проти 30-40 тис.). Одна біда - все той же слизький пластик, що і в решти того, що є вдома. Хоч бери й силіконові крапки нанось.  
Volkswagen - ще одні неонацисти. В Cupra є Wifi, bluetooth, мобільний інтернет і точка доступу ... все працює. Є також Android Auto та Apple Car Play, як через кабель так і Wireless. Так от, Wireless режим для східної Європи (знаю про Румунію, Словаччину та Польщу) заблоковано. Його можна розблокувати пристроєм через OBD, що люди і роблять.
Зарікався вже мати справу з Philips, а тут повівся на рейтинги ...

Купив на amazon.de світловий будильник з Wi-Fi і управлінням через додаток. Варіант з wifi коштує на третину дорожче, ніж звичайний, але вигоди обіцяє істотні (керування з панелі будильника незручне та обмежене). Амазон продав і надіслав в Словаччину без проблем (це важливо - в амазоні можна обмежувати продажі по країнах).

Дивлюся на коробку - назва додатку Philips Sleep Manager App є, а посилання, де брати, немає. Шукаю на сайті підтримки - і там нічого такого немає. Гм. Пошуком через веб-версію Play Store знайшов додаток SleepMapper, який судячи з фото працює і з моєю лампою.

Йду в мобільний ставити - пошук не знаходить такого додатку. Натискаю Install в веб-версії - "немає сумісних пристроїв". Така біда буває, коли додаток недоступний для регіону.

Ну ок. З серверної машини в хмарі створив новий обліковий запис гугля з регіоном "UK", додав в телефон, і, о диво!, додаток одразу стало можна поставити.

Висновки ... ну які тут висновки. В Philips явно працюють нащадки німецьких нацистів та їхніх голландських колаборантів. Нічим іншим я таке ставлення до Словаччини пояснити не можу.
Для внутрішніх потреб компанії встановив on-premises рішення для зберігання паролів. Архітектура та інтерфейс десь в районі середини 90-их (ймовірно, і сам продукт розвивається з тих часів), хоча рішення дуже потужне. Купа інструкцій з налаштування, зав'язка на Active Directory та MS SQL. Рішенню явно потрібно, щоб в компанії був окремий password administrator.
В iPhone 16 за чутками збираються додати пару апаратних кнопок. Колись поява iPhone здебільшого вбила кнопки в смартфонах (що, в принципі, має сенс з огляду на водонепроникність та зменшення кількості рухомих частин), і не лише у своїх, а й в цілому по індустрії. Цікаво, чи почнуть зараз кнопки повертатися у збільшеній кількості? Нагадаю, що Sony тримає апаратні кнопки для fingerprint sensor'а та окремо для фотоапарата.
Створив собі канал в Телеграмі для дрібних думок, які за форматом годяться для твітера, що дав дуба.  
  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30