За життя

В мене останнім часом надмірно чутливий сон. Зокрема я прокидаюсь, коли до годівниці приходить одна з лісових білок. І все було б нічого (оскільки приходять вони зазвичай десь о 7-8-ій ранку, коли діти все одно вже встали), але цього разу руда зараза прийшла о 3:16 ночі! Це дійсно дивно, оскільки білки - ранково-вечірні тварини і вночі вони сплять. Але конкуренція за горіхи (горіхи я кладу в кращому випадку двічі на день, а білок ходить щонайменше четверо) змушує їх приходити все раніше. Самих цих білок я на днях назнімав, згодом викладу фотографії.
Ага, зараз. В світі повно дрібної електроніки, яка споживає струм напругою 5В (починаючи з USB хабів). І от я сижу вже 4 (чотири) години намагаючись знайти просте рішення - як отримати активний USB хаб в автомобілі без інвертора 12В->220В і БЖ 220В->5В. Промисловість не випускає ані хабів із живленням 12В (знайшов один якийсь, але дуже дорого і довго двома пересилками через США, а ще один - російський, в Україну не продають), ані нормальних БЖ 12В->5В. І ця ситуація існує вже не перший рік - питання на форумах я знаходжу з 2004-го року.
Вчора прийшло попередження, що один з ліцензіатів Comodo (InstantSSL) навидавав фішерам фальшивих сертифікатів для відомих сайтів (гугль,амазон, ebay, yahoo etc). Такі сертифікати потрібні для DNS poisoning'а і інших видів атак, пов'язаних із підміною сайтів. Ці сертифікати вже були відкликані через CRL (Certificate Revocation Lists), але додатково основні гравці (MIcrosoft, Google, Mozilla etc) випустили оновлення, щоб примусити свої продукти скачати свіжі CRL з сервера. Що потрібно зробити вам -- поставити доступні оновлення від основних виробників мережевого ПЗ. Microsoft вже роздає цей апдейт через Windows Update, решту софта треба перевіряти. Також не забувайти включати в мережевих програмах опції (де наявні) "перевіряти статус сертифікатів в онлайні" і "отримувати листи відкликання сертифікатів" (ці опції можуть називатись по-різному в різних програмах. Нагадаю, що від DNS Poisoning'а із використанням такого фальшивого сертифікату ви так просто не врятуєтесь, хіба що у вас локально записані справжні адреси цих сайтів (але це ідея погана і складна в реалізації для пересічного громадянина)
Якщо у вас є потреба точити садовий реманент, то вам необхідний точильний верстат (без заточки сапкою, та і лопатою, користуватись важко). Коли я купував свій верстат, мені прораб сказав, що верстат треба кріпити до верстаку, інакше він (верстат) буде бігати від мене. Я йому повірив і верстат рік стояв нерозпакований (бо не було змоги його прикрутити). Але коли мені довелося займатись прополкою пристовбурових кіл (я її ще не закінчив), я зрозумів, що вручну я багато не наточу. І поставив цей верстат просто на стіл, без жодного кріплення. І правильно зробив! Прилад від мене нікуди не бігає. Поки кола незбалансовані, верстат рухається десь на сантиметр за 5-10 секунд, тобто можна його періодично підтримувати. Також реманент можна точити одною рукою (точність там непотрібна), а другою притримувати верстат. Але найголовніше - сапку на довгій ручці не вигнеш так, щоб зручно точити внутрішню сторону. Тому верстат доводиться крутити, щоб зручніше підвести його до сапки. А от з прикрученим верстатом такого б не вийшло!
У нас на вікні росте грошове дерево. І так йому гарно, що за останніх рік-півтора воно виросло зі стрункого в розкидисте (на фотографії нижче видно зелений приріст - це з осені). А листя, що в(и)пало на грунт, роки 2.5 тому (вже як ми переїхали), вимахало в два нових дерева (в правому горщику).

Складна дерев'яна конструкція в лівому горшику - то не просто палки, встромлені в землю, а складний інженерний виріб, що розподіляє вагу дерева на грунт (палочки між собою жорстко з'єднані в нижній частині, яка в грунті). Справа в тому, що в цього дерева практично відсутнє коріння, тобто за грунт воно само майже не тримається. Тому доводиться робити таку підтримку. Не сильно естетично, але для цього горщика це було єдине, що мені вдалося вигадати.

Лень - двигатель прогресса

Лише моя здатність до чудес і трохи добрив допомагають деревам і кущам рости, оскільки агротехніка вирощування повністю ігнорується з-за відсутності часу та натхнення.

Одним із важливих факторів, котрі впливають на ріст рослин, є наявність чи відсутність бур'янів в пристовбуровому колі. Це означає, що рослини вимагають постійної прополки і перекопування вказаного кола. Але займатись цим ліньки, та й часу йде багато. Але людство вигадало чудову річ - агротекстиль (спанбонд, агротекс тощо) -- неткане поліефірне волокно чорного кольору (є ще біле, але воно для інших цілей, тому я зараз веду мову про чорне). Це волокно розкладається по грунту і має наступні чудодійні властивості:
- допомагає краще прогрівати грунт навесні;
- блокує ріст бур'янів під тканиною;
- пропускає воду всередину і утримує її там (це важливо влітку)
- покращує теплоізоляцію грунту взимку;
- красиво виглядає, якщо ним застилають всю ділянку квітника або городу.

Минулого тижня я поїхав до Епіцентру за цією тканиною. Вона, як виявилось, продається там як рулонами (за метражем), так і вже нарізаними блоками (3.2*10 м) а також (!) колами різного діаметру (спеціально для дерев і кущів). Діаметр - від 0.4 м для дрібних кущів і аж до 1.2 м для дерев (зауважу, що для великих дерев діаметр пристовбуровго кола рахується як вертикальна проекція крони і може сягати 5-7 м - в цих випадках тканина вкладається смугами). Називається "агротекс", але це все комерційні назви. Продається у відділі з садовими сітками і огорожами.

Короче кажучи, накупив я і нарізаних смуг і окремо кіл різних під 200 штук (кола йдуть упаковками по 10 і по 5 штук). Тиждень чекав, щоб потеплішало, але дарма. Сьогодні вже не витримав і вирішив розкласти кола (ще смуги треба буде розкладати окремо). Розкладання, однак, непроста справа - грунт треба прополоти, щоб його трохи розпушити, а заодно отримати, чим присипати краї кіл (щоб не загортались від вітру). За 2 години зробив біля 30 кущів з деревами (всього їх в мене біля 200 штук) і конкретно задовбався. А ще безліч роботи попереду ... Але маю сказати, що грунт місцями проморожений настільки, що від тяпки летить крига. Кола в цьому випадку дозволять грунту швидше розморозитись.

Але підсумовуючи, - я надзвичайно радий, що ця тканина зменшить кількість садових робіт в наступні два роки (потім треба буде нову тканину класти).

ps: якщо комусь цікаво, як це виглядає в результаті, пишіть, завтра зроблю фотографії.
Я колись в чомусику питав, чи є страви, які можна їсти ложкою, але не можна виделкою. Так от в Dream Town'і є кафе "Тільки Ложки", де подаються страви тільки для ложок. Але воно (це кафе) якось так самотньо виглядало (хоча, ймовірно, це із-за дуже невдалої вивіски), що в мене не виникло думки туди зайти подивитись на меню.
Вчені "нагнули" звичайну кишечну паличку (генномодифіковану) щоб та виробляла багато-багато спирту. Це означає не тільки, що всі уп'ються вусмерть хіміки ефективно освоїли бюджет, але й те, що генна модифікація мікроорганізмів, єдиний реальний шлях до отримання енергії в майбутньому (принаймні до створення промислових термоядерних електростанцій), працює і є досить ефективною.

За наводкою читаю статтю Украинский диагноз. Исследование ценностей разных народов Европы показало к чему стремятся украинцы.

Ну, власне, що зараз це нація жлобів ("українці живуть в Канаді..."), було давно відомо. Окремо сподобалась цитата "...трудится на двух работах и при этом ездит на новеньком внедорожнике Nissan X-Trail (стоимостью $ 27-29 тыс.), купленном в кредит." (опустимо зараз той момент, що Nissan X-Trail аж ніяк не є крутою машиною). Але, власне кажучи, що робити? Європейці мають іншу шкалу цінностей, але їх так само тягне до верхньої частини цієї шкали. Культурні особливості ... А зі статті, схоже, якийсь європеєць поліз в чужий монастир із своїми судженнями. Єдине що дійсно турбує - "украинцам досталось и крайнее нежелание думать об окружающих людях и природе. По этому показателю они в самом низу шкалы". Такими темпами українці швидко загядать і втратять єдино, що в них є цінного, - природу.
Хороший и простой для понимания (с примерами) чеклист на тему "как говорить и писать обоснованные и стройные тексты, аргументирующие некое суждение".

Как построить короткую аргументацию: несколько общих правил | Элитариум: Центр дистанционного образования
  • Архів

    «   Жовтень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4 5 6
    7 8 9 10 11 12 13
    14 15 16 17 18 19 20
    21 22 23 24 25 26 27
    28 29 30 31