За життя

Інжир в Україні в природі росте тільки на південному березі Криму, так? Так, та не зовсім. Є районовані для північної України сорти, котрі звісно вимерзають , але якщо їх на зиму утеплювати, то вони потім відростають від кореня і дають плоди восени. Але таким клопотом займатись я не захотів і рік тому купив інжир в горщику (250 грн на ринку на м.Героїв Дніпра). На зиму інжир переїхав на другий поверх гаражу, де в нього зав'язались плоди (штук з 10 було). Потім в кінці березня я інжир витяг на вулицю, де він потрапив під заморозки і втратив все листя і майже всі плоди (крім трьох). Листя, звісно, відросло. А плоди - два відвалились недостиглими, а один таки достиг і сьогодні його було урочисто з'їдено. Смачний. Солодкий. Так що вердикт - інжир можна вирощувати вдома і мати їстівні плоди. На зиму я перетягну дерево на постійне проживання в будинок, хай собі росте. А на Новий Рік ми його наряджатимемо замість ялинки.
З'їздили сьогодні подивитись на троянди в ботанічному саду. Підказка: якщо приїхати туди о 10 ранку, то можна навіть нормально припаркуватись.

Троянди красиві, але вже закінчують квітнути. Наприклад, парфумна rose a parfum de l'hay вже опаньки (це троянда для парфумерії, в неї неймовірно насичений солодкий запах). І ще проблема - сорти не підписані (крім може десятка). Тобто вибрати те, що сподобалось, щоб потім купити, ви не зможете.

А ще там проходить виставка сучасного мистецтва. Мені дуже сподобалось, я сам не очікував, що це може бути настільки вражаюче. Кілька фотографій, знятих на телефон:




Я навмисне знімав цю скульптуру ззаду, а не з того місця, де її передбачається дивитись.



А це робота китайського митця, котрий спеціалізується на зображенні Мао в рамках сучасного мистецтва (приблизно так як Андрій Ворхола спеціалізувався на предметах широкого вжитку). Жакети цих насправді три, але я спеціально знімав один, щоб ви мали змогу оцінити всю композицію живцем, а не по фотографії.

Звісно ж були і ще роботи, але на телефон їх знімати сенсу немає.
Позавчора забирав бджолопакети, пасічник скаржився, що занепадає бджолярство в Україні потроху, молодь ним не займається. А сьогодні в магазині бджолиного реманенту з трьох покупців (мене і двох інших) всі троє були до 35 років.


Це той самий, що й пару тижнів тому. Приходив знову 31 травня, посидів біля будинку (це він в 3-х метрах за нашим парканом сидить).
Це у кацапів дві біди, а у нас одна - дурні, що проектують, обслуговують і інколи використовують дороги (окремо ані з дурнями ані з дорогами проблеми немає). Одеська траса, магістраль міжнародного значення, як я розумію. Якість асфальту після Глівахи нікуди не годиться, але то ще пів-біди. Більша біда (справжня) в тому, що розворотів немає не тільки шляхопровідних (як мало б бути), але навіть і "по місцю". Поворот на Мотовилівку - звичайне перехрестя на 4 кінці, і жодних знаків пріоритету або напрямку руху по смугах. Тобто як потрапити з Мотовилівки на Київ - незрозуміло. В Митниці (5 км звідти на Одесу) те саме. Народ розвертається тупо через осьову, оскільки де ліві повороти і розвороти - невідомо. Ту ж лажу бачив вже ближче до Києва, перед Глівахою. І оцю халепу не спромоглися зробити за 5 (чи скільки) років підготовки до Євро. Зате поставити патрулі кожні 1-1.5 км по дорозі на Бровари - це вони вміють...
Київський ботсад потонув в океані троянд
Як я згадував, у вівторок в мене були негаразди із карткою, котра мала діяти ще три дні. Після зазначеної згадки персонал Приватбанку вирішив проблему і картку було розблоковано, що дозволило мені здійснити потрібні важливі платежі. На додаток, картку обіцяли видати сьогодні після обіду, але ще вчора зателефонували і повідомили, що картка готова (забрав я її вже сьогодні, але приємним є сам факт).
А це я вирішив зимовий варіант відгодувати на зиму. Висота куща від грунту - біля 20-25 см. Реально там 4 рослини в одному малесенькому контейнері (на фото я вже пересадив в більший вазон). Коштує таке задоволення аж 55 грн в Метро. Попереджаю - всі кажуть, що в квартирі він не живе. Мабуть так і є - потрібна постійна температура і вологість, чого в квартирі добитись складно. У нас окремий зимовий сад на кухні зроблений для рослин + зволоження взимку постійно робиться.
Це чорна-чорна троянда, яка не піддається ані фотографуванню (на цій фотографії не її справжній колір), ані триманню у вазі (в'яне за кілька годин).



А це інша троянда з того ж куща. В неї більш-менш приблизно чорний колір, але все одно фотографія пересвічена і корегуванню не піддається (я хвилин 15 з фотоапаратом над нею сидів). Проблема в тому, що кущ росте в такому місці, що якщо фотографувати без сонця, то нічого не видно. А якщо із сонцем, то виходить пересвічене. Я гадаю, що проблема в особливій структурі пелюсток, які як у метелика колір формують не за рахунок фарбника, а за рахунок структури покриття (як бачите, троянда наче оксамитом вкрита).

Шукаю бджолопакети (купити). Оскільки як завжди хочеться одразу і без клопоту (ну, макисмум, з'їздити в область), то шукаю в Київській області. І є сайт, де тих об'яв - 106 сторінок по 10 об'яв (це тільки продаж бджолосімей). З них 75-80% без вказання, де знаходиться продавець. Ну блін, невже людина, котра дає об'яву, не бачить, з якою кількістю людей вона конкуруватиме? І детальна об'ява із всіма даними (а не просто "продам бджолопакети. Бджола гарна, продуктивна. Дзвоніть, домовимось") є одним з ключових факторів для звернення.
  • Архів

    «   Жовтень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4 5 6
    7 8 9 10 11 12 13
    14 15 16 17 18 19 20
    21 22 23 24 25 26 27
    28 29 30 31