За життя

Бабуся сьогодні розповідала. Під час війни (вона вже підлітком була) була в евакуації десь біля Новоросійську. І біля них розташовувалась повітряна база, звідки літаки літали бомбити Румунію. Летіти неблизько і палива було впритик. Якщо якесь ускладнення на кшталт повітряного бою, - палива на повернення може й не вистачити. А над морем це кінець. І якщо пілот не повертався на базу, то ховали пусту труну. Не знаю навіщо, мабуть традиція така була, щоб була могила. Втрати були великі, - тому з трунами могли бути складнощі: якщо кілька літаків не повернулось, то на кожного треба труну зробити, могилу підготувати - витрати часу, деморалізація особового складу тощо. Відповідальний за ці справи наказав наробити труни наперед. Його ледь не розстріляли.
Виявляється, не тільки Microsoft підірвався на міні копіювання iPhone'івських недоробок, прийнявши їх за досягнення. Як відомо, до 2008-го року програми для iPhone можна було писати тільки у вигляді web apps, тобто для браузера. JavaScript, AJAX тощо. Згодом Apple зрозуміла, що це суттєво обмежує авторів, і з'явився native SDK. Тим часом Palm проектувала свій WebOS, де вони довели концепцію до маразму. В них досі немає нормального SDK для C++, а програми пишуться на тому ж JavaScript + AJAX. Відповідно, портувати туди будь-який більш-менш серйозний софт не вдасться. А потім вони плачуться, що продажі невеликі, софта мало ... А як же його писати, коли тільки JavaScript наявний? З нуля писати мало кому захочеться ... Здається мені, WebOS, рівно як і MaeMo і Windows Phone 7 - мертвонароджені, а ми будемо спостерігати за боротьбою між розумними та красивими.
Ну чому на єдиний пристойний за дизайном сучасний смартфон, SE Vivaz, поставили відстойний Symbian OS, який загинається, і нормальний софт під який відсутній?


... кагбэ спрашивает нас этот представитель Tettigonia viridissima
Оновлення до 2.1 принесло Market, а з маркетом прийшли сторонні програми. Так що я мав можливість поставити те, чого не вистачало, і погратись з тим, що є.

З HTC Sense і widget'ів я просто в захваті. Дуже зручно - і розташувати їх можна як завгодно, і "запасні екрани" стають в нагоді (хоча все потрібне вмістилось у мене в 4 екрани з 7). Також великий (порівняно з Windows Mobile) вибір софта, і майже все безкоштовно або копійки, і на кращому рівні (на це є декілька причин, одна з яких - простота API і розробки).

З поганого - дуже погано працює Wi-Fi. На рівному місці губить з'єднання (навіть коли я сижу поруч з роутером). Ще є проблема з українською клавіатурою. Проблема є - клавіатури немає. Upd: поставив AnySoftKeyboard з розкладками, тепер є. Ще немає нормальної читалки книжок і не знайшов калькулятора з виразами (щоб весь складний вираз із дужками можна було ввести і редагувати, як HiCalc на Windows Mobile). Але, гадаю, це підтягнеться.

Керування пальцями, і особливо клавіатура - це повнійший ідіотизм. В мене досить тонкі пальці, але з екранною клавіатурою я працюю вдвічі повільніше, ніж стілусом, і при цьому дуже часто помиляюсь/промахуюсь. Весь екран заплямований, а оскільки там скло, то плями добре видно (вони ще й на сонці переливаються, #$%#$%). Листання екрану пальцями теж не використовую - навігаційна кулька в HTC Hero зручніше. Короче, щиро сподіваюсь, що кретини з Apple'а, що запровадили цю сенсорну маячню, отримають особливе місце в пеклі.

Хоча дружині згодиться - в неї кігті є. А для себе я вирішив - Android'ний апарат буде на CDMA (яким я практично не користуюсь як телефоном), а для GSM в якості основного телефона буде Nokia E66, яка в мене в столі лежить. Хоч я нокії і не люблю, але тач-скрін з керуванням тільки пальцями (зовнішні стілуси, якщо вони не ховаються в тушку, не рахуються) вбиває всю ідею смартфона.
Тільки що звалився на нашу голову апдейт до Android 2.1 (власне, звалився він годину тому і годину оновлювався). Подробиці завтра.
Нещодавно наткнувся на практичну реалізацію ідеї бездротової зарядки для телефонів та інших гаджетів.

Ідея (в практичному аспекті) полягає в тому, що ви кладете телефон чи гаджет на килимок і він магічним чином заряджається. Фізична сторона процесу нас зараз не цікавить. А цікавить практична. Тобто чи практичним є таке рішення?

Зараз на ринку є два підходи. Підхід №1 реалізований для Palm Pre. Про нього можна почитати і подивитись тут. Полягає він в тому, що на пристрій вдягається ззаду кришечка (чи як чохол, чи як заміна стандартної кришки, я не зовсім зрозумів) і телефон ставиться на підставку. Зручно? Безперечно. За винятком того, що підставка є дротовою і яку проблему вона вирішує, не зовсім зрозуміло.

Другий підхід - це килимок. Виглядає красиво. Але зауважте на блямбу на другій фотографії. її треба приклеювати до телефона двостороннім скотчем. Детальний огляд такого рішення можна почитати на амазоні. Якщо коротко - абсолютно нікчемне рішення.

А яке ж дійсно практичне рішення? Практичне рішення було у розробників 10 (!) років тому -- cradle, про які я писав нещодавно. Вирішує і проблему зарядки (телефон треба не кидати, а обережно ставити, але це дрібниця) і ще купу інших проблем. Але все впирається в ідіоські дизайнерські рішення типу розмістити роз'єм micro-USB зверху або з лівого боку (Samsung Galaxy S, багато телефонів від HTC).
Приз за уважність отримав . Читайте правильну відповідь тут.
Ходив сьогодні в ліс, набрав відерце (два літри) чорної малини. Чорна малина ззовні більше схожа на ожину, ніж на малину, смак має солодкий і ледь-ледь гіркуватий. Ще траплялось трохи малини звичайної і суниці. Але суниці дуже мало - в лісі її ягоди користуються попитом і незважаючи на величезну кількість кущів, ягоди відсутні.

Чорна малина і кілька суничин на фотографії. А хто знайдве на фотографії два нехарактерні об'єкти, отримає який-небудь приз. Знайти треба обидва, причому шукати їх потрібно на фотографії в повному розмірі.

Це не приспів пісні гурту 7Б, а нова платформа від Samsung (назва походить від від корейського "океан"). Нафіга попу гармонь ще одна, спитаєте ви.

Як я розумію, Samsung'у не подобаються певні нюанси платформи Андроід, а може вони (самсон) відчули Силу (план продажу пристроїв на цій платформі на 2010 рік становить 10 млн смартфонів) і вирішили, що вони можуть. В принципі, переглянувши як специфікації із фотографіями, так і пропозиції для розробників, можу сказати, що щось вони таки можуть. Серед інших причин спроба зав'язати певні сервіси і, відповідно, грошові потоки, на себе і свої сервери послуг.

На зараз єдиний пристрій на цій платформі - це Samsung Wave. Пристрій красивий, набагато красивіший за пропозиції для інших платформ. Гадаю, що це зроблено навмисно, щоб люди користувачі купували саме bada-based смартфони. Апаратна частина на рівні із андроїдним Samsung Galaxy S. Огляди Wave'а живцем кажуть, що інтерфейс дуже продуманий і швидкий.

SDK для розробки під платформу включає власне IDE і емулятор (чи сімулятор, я не дивився). Мова програмування - більш-менш стандартний C++ із певними нюансами на кшталт відсутності C++ exceptions.

В принципі, виглядає непогано. В чомусь перекликається з старовинною PalmOS, в чомусь (зовсім трохи) схоже на Symbian, більш схоже на Android. На Windows Mobile зовсім не схоже :).

Головна проблема, яку я бачу на даний момент -- це дискримінація розробників за кольором шкіри їхнім існуванням. В bada реалізована така ж псевдобагатозадачність, як в iPhone -- системні процеси багатозадачні, в той час як сторонні програми - ні. На пристрої може одночасно виконуватись багато системних задач і не більше одної сторонньої. Моя думка така, що це суттєво обмежує можливості сторонніх програм. Можливо, в наступних версіях платформи це обмеження приберуть.

Ознайомитись детальніше з платформою можна, подивившись Overview.
  • Архів

    «   Жовтень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4 5 6
    7 8 9 10 11 12 13
    14 15 16 17 18 19 20
    21 22 23 24 25 26 27
    28 29 30 31