За життя

Тільки що Grammarly підказала мені, що фраза "it would be nice if you did XYZ" звучить not confident і запропонувала мені замінити "it would be nice" на "please". Ще й приклади навела.

І тут, як в анекдоті, визирнули кобура і сиві ... авторів Grammarly. Річ у тім, що форма please, попри свою начебто прохальність, - це в сучасній англійський мові є формою наказу. Ввічливо (а не "невпевнено", як вважає Grammarly) буде говорити і писати саме "would you be so kind, please" або "it would be nice/great/wonderful if you ... ". Я можу писати please клієнтам в покроковій інструкції, що робити. Але не в прохальній фразі, яку вони не зобов'язані виконувати. Навіть якщо контрактом буде щось передбачено, здоровий глузд підказує просити (принаймні, перші кілька спроб :).

І на цій маленькій дрібниці палиться більшість слов'ян. Я сам писав please років з п'ятнадцять від початку бізнес-діяльності, аж поки колега, переїхавши до UK, не підказав, що варто нам всім робітникам роздати цінні вказівки на цю тему.
Правильний хеппі-енд у Грінча мав би мати вигляд височенного бетонного муру навколо міста.
Найпоширеніша форма кузова автівок повернулася до тієї, що була 100 років тому. Починаю боятися, що адекватних купе ми раніше ніж за 30 років тепер не побачимо.
Заїхав у справах до Києва на плагін-гібриді. В будинку в мене розетка відсвяткувала свою потрібність - 13 років тому я спеціально вивів в гаражі розетки в місця для заряджання автомобілів. Ось, стали у пригоді.

Щодо поїздок по Києву:

1. Самої батареї не вистачає. В середньому за ці дні я проїжджав 60 км за раз (від виїзду з дому), а батарея - на 45-50 км. Тому доводиться їздити в режимі гібрида.

2. В гібридному режимі споживання по Києву по пробках виходить менше ніж 3 л/100 км + електрика з акумулятора (десь 8 кВт). Але оскільки електрика зовсім дешева в мене (особливо вночі або коли сонце - в мене сонячні панелі), то можна нею знехтувати.

3. Якби в Києві були самі гібриди, дихалося би значно легше, тому що машин стало просто вдвічі більше ніж рік тому, пробки всюди, а ДВС в пробках це бензин на вітер.
Вчора мене за якимось дивом занесло на LinkedIn почитати стрічку. Точніше, яким дивом, я розумію, але навіщо я там провів більше, ніж 5 хвилин, - не дуже. Після цього мені почав менше не подобатися Facebook :). А зараз я зрозумів, що LinkedIn мені нагадує. Загін з павичами, ось як на фото:



PS: а кричать вони огидно, радянський мультфільм про Мюнхгаузена мав рацію.
Поставили мені в гаражі розетку. Тепер я заряджаю автівку щоночі та маю 100% батареї десь о 3-ій ранку. По спеці та з урахуванням того, що ми живемо на схилі пагорба висотою понад 100 м (автівка змушена перевалювати через нього щоразу при виїзді з дому), на повному заряді акумулятора вона проходить біля 30-32 км. Обіцяли 50-60, але це по рівнині. В нас пагорб все псує. Для середнього електромобіля споживання електрики становить від 15 до 20 kWt/h на 100 км, в нас же виходить біля 30, тобто майже вдвічі більше. Бензин не використовується взагалі (тільки один раз увімкнувся бензиновий двигун, коли за 1 км до дому сіла таки батарея). Погано в цьому те, що на чистому електромобілі споживання теж буди в півтора рази вище, ніж на рівнині. Але гадаю, що в Києві така ж ситуація - самі пагорби, якщо на правому березі жити.
Почав працювати над продовженням IT-енциклопедії, котре початково хотів включити прямо в енциклопедію, але з певних міркувань не зробив.

Робоча назва - "Основи програмування для дітей". Принципово не буде фокусу на якійсь конкретній мові програмування. Натомість будемо обговорювати основи - ту теорію, котра дозволить будь-яку мову програмування чи бібліотеку вивчати методом порівняння (з теорією).

Зміст

Вступ

Основні поняття цифрових комп’ютерів
  • Мови програмування
  • Коментарі
  • Команди та оператори
  • Цифри та числа
  • Текстові рядки
  • Збереження даних в пам’яті. Куча і стек. Статичне і динамічне виділення пам’яті
  • Змінні та вказівники
  • Типи даних
  • Використання змінних
  • Константи
  • Операції над даними
Виконання комп’ютерних програм
  • Що таке алгоритм
  • Функції (методи, процедури). Стек викликів. Рекурсія.
  • З чого складається програма. Модулі, бібліотеки, області імен.
  • Цикли
  • Умовне виконання
  • Зворотні функції (callbacks)
  • Виключні ситуації
  • Паралельне і асинхронне виконання
Складені типи даних
  • Структури
  • Масиви
  • Набори (sets)
  • Словники (dictionaries)
  • Стек (ага, знову)
  • Переліки
  • Черги
  • Об’єкти
Об’єктне та об’єктно-орієнтоване програмування
  • Складові частини (члени) об’єкту
  • Видимість членів
далі буде
Подивившись вчора кілька відео про плагін-гібриди, дістав відповідей на деякі питання, що в мене виникали (зокрема і в попередніх дописах).

1. Ємність батарей. За дослідженнями, в Європі середній громадянин проїжджає за день не більше ніж 40-45 км. Саме до цієї цифри виробники дотягують електропробіг гібридів. Тобто, зараз плагін-гібриди проїжджають на електриці після повного заряджання біля 50-55 км. Технічно, навіть для США цього може вистачити - багато хто живе в межах 10-15 миль від роботи. Наприклад, мені до офісу було 8-9 миль, і іноді я повертався через супермаркет, тоді робив гак 5-7 миль. Для Києва, якщо їздити лише на роботу і дітей в школу, то в багатьох випадках 50 км теж вистачатиме. Якщо кружляти по місту, тоді, звісно, ні.

2. Швидкість заряджання. В гібридах стоїть повільний блок заряджання, і це навмисно. Тут є два пов'язані considerations. По-перше, швидке заряджання малої батареї призводить до більшого навантаження на один елемент батареї, що скорочує час її життя. А основною турботою багатьох людей досі є міф, що батарея коштує дуже дорого, живе мало і її потрібно буде міняти. Зараз на батареї дають гарантію 5-8 років або біля 150 тис. км пробігу. Цілком притомна цифра - підозрюю, що і бензиновий двигун, що стоїть в цих автомобілях, більше 150 тис. без серйозного ремонту не витримає. Другий аспект - сценарій використання плагін-гібридів передбачає неспішне заряджання вдома з розетки вночі. Про це я писав тут, і рішення тут немає. Слухав розповідь представника ZSE (місцевий постачальник електрики), - кажуть, що нові будинки будують з певною кількістю зарядних місць, щось біля 10% паркомісць. Це, звісно, смішно для вказаних сценаріїв використання. Потрібне якесь притомніше рішення.
Сьогодні наткнувся на одну цікаву проблему, котра буде найголовнішою перешкодою в масовому переході на електромобілі. Це багатоквартирні будинки з паркінгами і вимоги компаній, що обслуговують електричні мережі. Точніше, проблема полягає в ідіотизмі тих, хто пише інструкції. Вони вимагають, щоб лічильники стояли в місці з вільним доступом (з вулиці). Я так розумію, що це робиться для того, щоб ніхто не під'єднався до мережі перед лічильником, цим самим обходячи його. Якщо для приватних домоволодінь це має сенс, то для багатоквартирних будинків - ні, оскільки найпростішим є поставити загальний лічильник на дім, і на різниці між показниками загального і суми індивідуальних лічильників виявляти крадіжки. А отримання показників вже давно зроблено прямо через електромережу, і контролерові немає потреби приходити до лічильника, щоб зняти його показники.

А який взагалі зв'язок між лічильниками і електромобілями? А простий. Для того, щоб ефективно заряджати електричний автомобіль (не гібрид), необхідно поставити wall box - зарядний пристрій, що вішається на стіну і дає можливість заряджати електромобіль швидко, маючи výkon (потужність?) понад максимальних для побутової розетки 3.3 КВт . Такий пристрій вимагає окремого підключення до розподільчого щита і, відповідно, окремого лічильника. Тепер уявіть собі -- якщо кожен лічильник потрібно винести на вулицю, то потрібно протягнути з гаражу до кожного лічильника і назад окремі кабелі та виділити десь на фасаді будинку місце під лічильники. І якщо для будинку на дюжину квартир, як в нас, це ще можна зробити, то великі багатоквартирні будинки - no chance з причин банально обмеженого місця.

Єдиний варіант, який я зараз бачу - це міняти норми та дозволяти монтаж лічильників в місці споживання енергії (тобто на паркомісцях).

Інший очевидний варіант - виводити слабкі розетки (на 3 КВт) від загальнодомової мережі. Але з ним виникає проблема організаційного характеру - такі розетки вимагають згоди всіх співвласників будинку. І знов таки, в маленькому будинку ще можна спробувати зібрати згоди (і то не факт, що вдасться), а в великому це без шансів.

В країн є не більше десяти років на вирішення цієї проблеми, бо в 30-му році майже зупиниться виробництво автівок з ДВЗ і відповідно значно збільшиться частка автомобілів, що потребують заряджання. А очевидне єдине місце, де автомобілі можна заряджати масово - це гаражі, де автівки проводять ніч.
Я завів собі останньої моделі plugin hybrid для пересування Словаччиною і поїздок в мандри. Ну, щоб не прив'язуватися до розетки. Це офіційна версія. Насправді я його завів тому, що це єдина автівка, яка мені сподобалася візуально - якби вона була електричною, я би краще взяв чисто електричну. А так довелося себе вмовляти, що "й так згодиться".

Їжджу два тижні, тому можу описати певні враження.

Читати далі...

  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30