За життя

Найпоширеніша форма кузова автівок повернулася до тієї, що була 100 років тому. Починаю боятися, що адекватних купе ми раніше ніж за 30 років тепер не побачимо.
Заїхав у справах до Києва на плагін-гібриді. В будинку в мене розетка відсвяткувала свою потрібність - 13 років тому я спеціально вивів в гаражі розетки в місця для заряджання автомобілів. Ось, стали у пригоді.

Щодо поїздок по Києву:

1. Самої батареї не вистачає. В середньому за ці дні я проїжджав 60 км за раз (від виїзду з дому), а батарея - на 45-50 км. Тому доводиться їздити в режимі гібрида.

2. В гібридному режимі споживання по Києву по пробках виходить менше ніж 3 л/100 км + електрика з акумулятора (десь 8 кВт). Але оскільки електрика зовсім дешева в мене (особливо вночі або коли сонце - в мене сонячні панелі), то можна нею знехтувати.

3. Якби в Києві були самі гібриди, дихалося би значно легше, тому що машин стало просто вдвічі більше ніж рік тому, пробки всюди, а ДВС в пробках це бензин на вітер.
Поставили мені в гаражі розетку. Тепер я заряджаю автівку щоночі та маю 100% батареї десь о 3-ій ранку. По спеці та з урахуванням того, що ми живемо на схилі пагорба висотою понад 100 м (автівка змушена перевалювати через нього щоразу при виїзді з дому), на повному заряді акумулятора вона проходить біля 30-32 км. Обіцяли 50-60, але це по рівнині. В нас пагорб все псує. Для середнього електромобіля споживання електрики становить від 15 до 20 kWt/h на 100 км, в нас же виходить біля 30, тобто майже вдвічі більше. Бензин не використовується взагалі (тільки один раз увімкнувся бензиновий двигун, коли за 1 км до дому сіла таки батарея). Погано в цьому те, що на чистому електромобілі споживання теж буди в півтора рази вище, ніж на рівнині. Але гадаю, що в Києві така ж ситуація - самі пагорби, якщо на правому березі жити.
Подивившись вчора кілька відео про плагін-гібриди, дістав відповідей на деякі питання, що в мене виникали (зокрема і в попередніх дописах).

1. Ємність батарей. За дослідженнями, в Європі середній громадянин проїжджає за день не більше ніж 40-45 км. Саме до цієї цифри виробники дотягують електропробіг гібридів. Тобто, зараз плагін-гібриди проїжджають на електриці після повного заряджання біля 50-55 км. Технічно, навіть для США цього може вистачити - багато хто живе в межах 10-15 миль від роботи. Наприклад, мені до офісу було 8-9 миль, і іноді я повертався через супермаркет, тоді робив гак 5-7 миль. Для Києва, якщо їздити лише на роботу і дітей в школу, то в багатьох випадках 50 км теж вистачатиме. Якщо кружляти по місту, тоді, звісно, ні.

2. Швидкість заряджання. В гібридах стоїть повільний блок заряджання, і це навмисно. Тут є два пов'язані considerations. По-перше, швидке заряджання малої батареї призводить до більшого навантаження на один елемент батареї, що скорочує час її життя. А основною турботою багатьох людей досі є міф, що батарея коштує дуже дорого, живе мало і її потрібно буде міняти. Зараз на батареї дають гарантію 5-8 років або біля 150 тис. км пробігу. Цілком притомна цифра - підозрюю, що і бензиновий двигун, що стоїть в цих автомобілях, більше 150 тис. без серйозного ремонту не витримає. Другий аспект - сценарій використання плагін-гібридів передбачає неспішне заряджання вдома з розетки вночі. Про це я писав тут, і рішення тут немає. Слухав розповідь представника ZSE (місцевий постачальник електрики), - кажуть, що нові будинки будують з певною кількістю зарядних місць, щось біля 10% паркомісць. Це, звісно, смішно для вказаних сценаріїв використання. Потрібне якесь притомніше рішення.
Сьогодні наткнувся на одну цікаву проблему, котра буде найголовнішою перешкодою в масовому переході на електромобілі. Це багатоквартирні будинки з паркінгами і вимоги компаній, що обслуговують електричні мережі. Точніше, проблема полягає в ідіотизмі тих, хто пише інструкції. Вони вимагають, щоб лічильники стояли в місці з вільним доступом (з вулиці). Я так розумію, що це робиться для того, щоб ніхто не під'єднався до мережі перед лічильником, цим самим обходячи його. Якщо для приватних домоволодінь це має сенс, то для багатоквартирних будинків - ні, оскільки найпростішим є поставити загальний лічильник на дім, і на різниці між показниками загального і суми індивідуальних лічильників виявляти крадіжки. А отримання показників вже давно зроблено прямо через електромережу, і контролерові немає потреби приходити до лічильника, щоб зняти його показники.

А який взагалі зв'язок між лічильниками і електромобілями? А простий. Для того, щоб ефективно заряджати електричний автомобіль (не гібрид), необхідно поставити wall box - зарядний пристрій, що вішається на стіну і дає можливість заряджати електромобіль швидко, маючи výkon (потужність?) понад максимальних для побутової розетки 3.3 КВт . Такий пристрій вимагає окремого підключення до розподільчого щита і, відповідно, окремого лічильника. Тепер уявіть собі -- якщо кожен лічильник потрібно винести на вулицю, то потрібно протягнути з гаражу до кожного лічильника і назад окремі кабелі та виділити десь на фасаді будинку місце під лічильники. І якщо для будинку на дюжину квартир, як в нас, це ще можна зробити, то великі багатоквартирні будинки - no chance з причин банально обмеженого місця.

Єдиний варіант, який я зараз бачу - це міняти норми та дозволяти монтаж лічильників в місці споживання енергії (тобто на паркомісцях).

Інший очевидний варіант - виводити слабкі розетки (на 3 КВт) від загальнодомової мережі. Але з ним виникає проблема організаційного характеру - такі розетки вимагають згоди всіх співвласників будинку. І знов таки, в маленькому будинку ще можна спробувати зібрати згоди (і то не факт, що вдасться), а в великому це без шансів.

В країн є не більше десяти років на вирішення цієї проблеми, бо в 30-му році майже зупиниться виробництво автівок з ДВЗ і відповідно значно збільшиться частка автомобілів, що потребують заряджання. А очевидне єдине місце, де автомобілі можна заряджати масово - це гаражі, де автівки проводять ніч.
Я завів собі останньої моделі plugin hybrid для пересування Словаччиною і поїздок в мандри. Ну, щоб не прив'язуватися до розетки. Це офіційна версія. Насправді я його завів тому, що це єдина автівка, яка мені сподобалася візуально - якби вона була електричною, я би краще взяв чисто електричну. А так довелося себе вмовляти, що "й так згодиться".

Їжджу два тижні, тому можу описати певні враження.

Читати далі...

Коли ми їхали з "багатоповерхового" Києва в 2008-му році, трафіку в будній день там було ледь трохи більше, ніж зараз у вихідний. В 2010-му моя літня автівка якщо споживала по Києву більше 10 л на 100 км, то я хапався за голову. Останні пару років вона споживає в Києві стабільно 11.5-12 і, як на мене, це забагато. Я вже думав, що треба інжектор чистити, двигун перевіряти тощо. Друга автівка, Hyundai Santa Fe, з таким же дволітровим турбодвигуном, їсть трохи побільше відповідно до своєї маси.

Але Братислава - це Ж жах. В п'ятницю споживання на обох автівках сягнуло 19.5л на 100 км. При в півтора рази дорожчому ніж в Києві бензині. Воно, звісно, тут немає, куди їздити - середній проїзд складає 20 км на день. Але відчуття від грошей, що в прямому сенсі спалюютьcя і виходять в трубу, дуже неприємне.

А як тут місцеві їздять на прожерливих дорогих автівках, я взагалі не розумію - там же споживання і до 30 доходитиме (як колись у Хамера по Києву).

Тому я для себе вирішив, що наступна автівка - обов'язково електрична. Так, початково вона коштує дорожче за аналогічну бензинову. Але сукупно електрична обходиться дешевше за рахунок кращого ККД всіх систем і меншої вартості обслуговування. Одна проблема - за всіма розмовами і анонсами реального ринку таких автомобілів поки що немає. Чекаємо на кінець наступного року.

Ось, до речі, опис на тему довгострокових витрат на електромобілі - тесла по 724 тис. (!) км

Прочитав тільки що про те, що, мовляв, ринок електромобілів отримав першу кризу - за якийсь там період на кшталт року падіння продажів склало 14%. Цікаво, а шановні автовиробники в люстерко дивилися оглядали свій модельний ряд з точки зору споживача? Всі розповідають, як вони ух, і до мохнатого року випустять десятки моделей електромобілів. Ок, але мішки з камінцями як стояли так і стоять. А що стоїть на ринку? На масовому ринку маємо (а) електричних - 4-5 моделей дрібних хетчбеків, пару моделей седанів та універсалів, дві моделі недо-SUV (Hyundai Kona electric за кінською ж ціною і Kia Niro, котрого формально є, а реально не SUV і його й Ніро Вульф не знайде) (б) plugin-гібридів ще менше, і все. Це на пару десятків масових виробників автомобілів. І ще є наявні 5-6 моделей дуже дорогих авто (Audi Q8, пара моделей BMW, щось у Mercedes, дві моделі Tesla і Jaguar I-Pace -- всі тиснуться до верхньої межі цінового діапазону преміум-класу), але вони не масові. Тобто, купувати нема чого. Я вже мовчу про те, що все не-преміум, крім в 1.5-2 рази вищої за бензиновий оригінал ціни ще й тупо "не їде" ).

Зауважу, що станції електромобілів вже стоять по Європі як платні так і безкоштовні, тому підзарядитися є, де. Повністю електричний двигун без власного будинку поки що, мабуть, ризиковано брати (хіба що є станція заряджання біля дому чи роботи), а от plugin-гібрид -- гарний варіант. Був би, якби вони були на ринку. Але см.вище.
Розповім за досвід із інформаційними рішеннями для автомобілів, а саме з HUD.

Спершу трохи вступних історій.

В моїй літній автівці є цифровий дисплей, що показує швидкість, витрати палива тощо. А в Mazda CX-9, котра використовувалася більше, його не було. Тому я років 7-8 тому купив прилад, що підключався до OBD і показував цифрами цю інформацію і ще багато іншої, додаткової. Прилад був чудовий і залишався в мазді до її продажу. Я монтував прилад прямо в район спідометра, але можна було винести його і під лобове скло за бажання (дріт був довгий). Той прилад показував інформацію на простому монохромному LCD-екранчику.

Водночас, я ще в 2005-му році бачив, а в 2017-му спробував живцем справжній HUD (heads-up display), що виводить інформацію на лобове скло. Це був штатний прилад, що його General Motors ставить на деякі свої автівки. HUD проеціює інфорамцію прямо на лобове скло, котре у GMC зроблене з відбивним шаром всередині (про важливість цього нижче). І дуже мені той прилад сподобався. Тому, я вирішив пошукати, що пропонує китайська промисловість з цього приводу.

Читати далі...

Нові правила перетинання кордону автівками з іноземною реєстрацією (себто "бляхами") дуже позитивно вплинули на човниковий бізнес, про який я писав неодноразово. Тепер немає сенсу і можливості ганяти через кордон аби було, відповідно, на кордоні пусто і його можна пройти за годину, як було колись.
  • Архів

    «   Травень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31