За життя


Теплое-теплое море. Жаркое солнце.
Синие-синие волны и пустынный пляж
В.Цой.
Дітям було обіцяне море, тому наступного дня після відвідань зоопарку (про котрий я згадував до того :) ми поїхали в Юрмалу.

Юрмала знаходиться за 30 км від Риги і поділяється (як і Велика Ялта) на кілька окремих поселень. Коли говорять про Юрмалу, зазвичай мають на увазі Дзінтарі, центральне поселення.

Юрмала певною мірою нагадує Пущу-Водицю в Києві - схоже прямокутне планування вулиць, хоча на відміну від Пущі є центральна вулиця-променад.

Взагалі враження Юрмала не справляє. Як не запамя'тав я її в 89-му, так немає в ній нічого видатного і зараз. Незрозуміло, чому там такі шалені ціни на житло (500+К євро за будинок).

Пляж довгий (кілометрів з десять, мабуть) і має надзвичайно приємний для прогулянок пісок -- чистий, без мушель і сміття. На пляжі всюди розставлені контейнери для сміття.

Повітря морем взагалі не пахне (холодно, водорості не ростуть і запахи менше виділяються). Самі хвилі накочуються дуже швидко (на відміну від Чорного моря) і відповідно чутно не шелест хвилі, що накочується і відходить, а якесь монотонне гуркотіння.

Погода не вражала - хмари, 16 градусів повітря і трохи тепліше вода. Вдень стало тепліше, але ми вже поїхали звідти. Кілька гостей з Росії купались, але ті й в ополонці купатимуться.

Діти помочили ноги в морі, пробіглись по калюжах, - відмітились. Тепер розуміють, що таке "море".

396e0f29e2ca764abd01b3d598ae0360.png
Аеропорт "Київ" (в народі "Жуляни") після реконструкції має повністю новий термінал і заїзд на нього здійснюється не в кінці Повітрофлотського проспекту, як колись, а метрів за 700-800 ближче до центру. Парковки платні, 10 грн/год і 80 грн/доба (зверну увагу - в Борисполі 100 і 200 грн за добу).
В дорогу підбирав собі музику "щоб не заснути".

Бралися стилі Gothic, Electronic (Kosheen, Ganga), Dark Electronic (Velvet Acid Christ), Industrial, Rock.

Найкраще пішли Velvet Acid Christ і незмінний KMFDM. Останній йде взагалі чудово. Я не дійшов до Marylin Manson і Rob Zombie (котрі теж були із собою), але сподіваюсь потестувати їх в серпні в поїздці в Польщу.
Перед поїздкою купили автомобільний бокс на дах Тігуана. Взяли компактний але охайний на 50 Кг і 450, здається, літрів. Італійський, назву забув (якщо кому треба, пошукаю).

Коли купували, я думав, що туди піде пара сумок і все, і планував, чим забити решту об'єму і закріпити вантаж (в боксах проблеми із закріпленням).  Продавець сказав "забивають так, що доведеться тиснути, щоб закрити". Я ще подумав, нафіга стільки туди пхати.

В результаті мали саме те - з дитячими подушками і пінками для спання в якості амортизатора довелося закривати цей бокс лягаючи на нього.

Але загалом зручно, звісно, -- багажник хоч і був заповнений повністю, але не завалений по краї.

Але на трасі бокс заважає. По-перше, з ним не можна їхати швидше 130 офіційно, але я і більше 110 навіть при обгоні не розганявся. Вібрує трохи і лякає. Далі, він додає 1.5-2 л на 100 км до споживання палива на швидкості авто в 100 км/год. Якщо їхати 60, то не додає нічого, звичайно. За моїми підрахунками, після швидкості 80 він додає по літру палива на кожні 10 км швидкості.

Знімається він з машини разом з поперечними кріпленнями (це щоб потім його не центрувати заново) і як його зберігати - не дуже зрозуміло. Їздити з ним по місту можна, але безглуздо (тільки увагу привертати).

А, і ще з ним подекуди не заїдеш на парковки. Наприклад, в Ризі в Олімпії (ТЦ) доводилося паркуватись на вулиці бо бокс не проходив по висоті на підземну парковку, а єдина мийка авто, котру я бачив в Ризі, знаходилась (сюрприз-сюрприз) в Олімпії на цій парковці :(.
Це, звісно, мрак. В Вітебську не так помітно, а Мінськ такий самий, яким я пам'ятаю його з 89-го року. Ті ж радянські назви, червоні прапори і прапори БРСР всюди, люди озлоблені, хоча й не настільки, як сусіди мордорці.

Білоруська мова (я вже писав) відсутня. Більше того, при виїзді з Білорусі на Латвію дружина почала якусь розмову з митником, і той сказав, що "білоруської мови не існує, це вигадка". Така позиція є державною політикою вусатого ШОСа.

Готелі державні, але гарні (щоправда, ми жили в люксах - це був єдиний варіант розмістити дітей) і персонал намагається з усіх сил допомогти клієнтам. Ставлення майже як в Латвії, і це радує.

Митники і прикордонники в Білорусі затуркані, особливо враховуючи маразми пострадянського діловодства.

В мене склалося враження, що в Мінську глушать сигнали GPS. Я їхав з півночі на південь (пощастило -- готель знаходився точно на моєму шляху як би я їхав без зупинки) через все місто широченними вулицями (тобто будівлі заважати не могли ) і GPS показував мій рух із помилкою в 200-300 метрів, тобто судячи з усього брав дані зі стільникових мереж, а не з супутника. І ще така сама халепа була біля мозирського НПЗ. В усіх інших місцях GPS працював справно.

Бензин дійсно дешевий - $1/літр.

На дорогах подвійна ситуація. З одного боку, намагаються більше ніж на 10 км/год (дозволена межа) не перевищувати навіть на трасах. З іншого боку, в Мінську поведінка хамська (ну як і в Києві, але в Києві добріші водії все-таки), а обгони - це просто жах. Пару разів мені виїздили в лоба так, що довелося по узбіччю їхати (оскільки я їжджу обережно, це не було великою проблемою).
Країна лишає по собі подвійне враження.

З одного боку, видно, наскільки краще, коли в країні не крадуть (ну, майже). Можна просто порівняти, як *розвиваються* дороги там. Якість їх не ідеальна, але вони розвиваються.

З іншого боку, це країна поза часом. Я б не сказав, що там СРСР - ні, там просто трошки совок. Можна глянути на Крим - досить схоже, тільки торгівлі менше. До Мінська не доїхав ще, а в Вітебску люди гуляють, зокрема по центральній площі, і я не бачив, щоб когось хапали і тягли в кутузку. Машин багато, по структурі автопарку все як в Україні. Звідку у сябрів гроші на авто - не знаю.

Люди там більш заклопотані і сумні, ніж у нас (принаймні до 2012-року), але однозначно більш привітні за кацапів.

Білоруської мови практично немає. Практично - це я її бачив на дорожніх знаках із назвами населених пунктів і на деяких сортах пива. ВСЕ. Все інше російська. Сябри чудово розуміють українську - моя дружина не переймається взагалі і розмовляє з ними українською.  

Пиво Аліварія (Оліварія) - просто шалено смачне. Треба буде привезти в Україну кілька пляшок.

Курс долара 8700 рублів за один долар напружує - багато нулів, важко рахувати. Могли б спокійно відрізати 3-4 нулі, не померли б.

Бензин я б не сказав, що дешевий. Окреме жлобство - від Верхньодвінська до кордону з Латвією немає жодної заправки - щоб дешевий бензин не возили в ЄС. Я ледь дотягнув до латвійської заправки... Хоч би гади вивіску повісили, що остання заправка до кордону - в Верхньодвінську (і причому не на трасі!).
Сходили з дітьми в зоопарк. Десь на вольєрі залишили папочку з усіма документами родини - паспорти українські і закордонні всі, дитячі і шлюбні документи всі і ще десяток надзвичайно важливих документів (тільки права і документи на машину лишились в кишені).

Згадали через годину, зоопарк вже закривався. Повернулись в зоопарк через 15 хвилин після закриття. Касир сидів і чекав, шлагбаум було відкрито. Сказали, що телефонували в посольство, але ті звісно не знають як з нами зв'язатись. Спитав, що в папці, я перерахував, він віддав папку. Отримав 20 євро винагороди і був вельми задоволений.

1) вгадайте країну.
2) ви ще хочете жити в Україні?
Сьогодні ми грали в більшовиків - займались експропріацією майна місцевого населення. А саме качали мед.

В мене зараз живе три бджолині сім'ї (як я згадував, одна не перезимувала). Але оскільки погода була без сюрпризів, і рослини цвітуть як слід, то з кожного вулика ми змогли взяти по 6 рамок з медом. Рамки заповнені не повністю - десь на 3/5 в середньому, але це непоганий результат.

   Для тих хто не знає: мед бджоли виробляють для себе, а саме для власного харчування і годування розплоду (молодих бджіл). Задача бджоляра - зробити так, щоб бджоли збирали якомога більше меду. Забирати потрібно стільки меду, щоб бджоли теж мали щось їсти, і водночас, щоб їм було мало і вони працювали (якщо меду багато, бджоли сидять і куксяться, замість того, щоб працювати).

Далі розповідь і купка фотографій. Як я писав у попередньому дописі, мильниці Nikon - лайно, тому маємо те, що бачите.

Читати далі...

Фото:
>>>>>>>>>>
Плебс переходить від споживання кращого продукту на продукт, яким не можна отруїтись. А іноді і отруйне їдять (невідомо тільки, навіщо). Це відбувається в усіх галузях. Але сьогодні річ про фототехніку.

7 років я користувався мильницею Pentax Optio . Вона була просто фантастична - режими макро і супермакро, ручне фокусування, ще купа ручних налаштувань, але при цьому кнопка Green Mode і десяток автоматичних програм. На жаль, за 7 років мильниця наказала довго жити. Pentax зараз мильниці не виробляє (точніше, дещо виробляє, але його габарити мене ніяк не влаштовували). Тому я подивився навкруги і купив Nikon Coolpix S6300.

Це виявилось одне з найбільших моїх розчарувань в житті. Ручних режимів немає ніякий, його "macro" начебто працює з 10 см, але реально не працює, оскільки автофокус нормально не працює. І при підключенні до комп'ютера як диск не монтується. Коротше кажучи, схоже, що це просто викинуті гроші :(.

Звісно для професійної зйомки існують професійні фотоапарати, і в мене в шафі лежить Pentax K7 з необхідними об'єктивами і аксесуарами. Але користь мильниці саме в розмірі, і 2005-го року народження мильниця робила все потрібне без зайвого клопоту. А ширпотріб цього не робить :(.

Тому репортаж з пасіки будете дивитись який попало, а не нормальний :(.
За місяць, на жаль, майже нічого нового з причини травневих свят (-12 днів коту під хвіст).

Мультфільм закінчено. Мали записувати телевізійний сюжет про мультиплікаційну майстерню і про мій мультфільм як приклад, але з-за чіпування Тігуана я не потрапив на телестудію.

Ілюстрації до книги ще не готові :(. Запис аудіокниги відклався до кінця липня. Сподіваюсь електронний варіант книги підготувати на серпень, щоб він, мультфільм і аудіокнига вийшли на одному диску.

До речі, побачив гру для Андроіда, котра могла би бути чудовим доповненням (і рекламою) до книги казок.
  • Архів

    «   Жовтень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4 5 6
    7 8 9 10 11 12 13
    14 15 16 17 18 19 20
    21 22 23 24 25 26 27
    28 29 30 31